Ισχυρό January Effect καταγράφεται φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του μήνα, τα κέρδη που καταγράφουν δείκτες και μετοχές είναι σημαντικά, ενώ εμφατικοί είναι οι όγκοι και οι τζίροι που πιστοποιούν τη δραστηριοποίηση ισχυρών «παικτών». Η αγορά πιστοποιεί σχεδόν καθημερινά ότι βρίσκεται σε μια γόνιμη περίοδο αλλαγής επιπέδου, αυξημένης κινητικότητας, εισροής νέων κεφαλαίων και μεγάλων προσδοκιών, ενώ ισχυρή ώθηση στην αγορά προσδίδει και η χθεσινοβραδινή αναβάθμιση από τη Fitch.
Είναι τέτοια η δυναμική που αναπτύσσεται, που η αγορά – όπως οι αναλυτές συμφωνούν – βρίσκεται μόνιμα σε υπερτιμημένες ζώνες, χωρίς στην ουσία να έχει κάνει μια κανονική (σε σειρά συνεδριάσεων) διόρθωση, πλην της αποφόρτισης -2,19% της Πέμπτης 19/1. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο, εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market), αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση».
Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η έβδομη σερί ανοδική, ενώ ο Ιανουάριος θα είναι ο τέταρτος διαδοχικός μήνας ανόδου, αρχής γενομένης από τον περασμένο Οκτώβριο που σήμανε και την ουσιαστική αλλαγή τάσης όχι μόνο για το Χ.Α. αλλά και διεθνώς, ύστερα από την προεξόφληση ότι δε θα συνεχιστεί η σκληρή πολιτική στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και τη διαπίστωση ότι η ενεργειακή κρίση είναι διαχειρίσιμη.
Από το τελευταίο κλείσιμο του Σεπτέμβρη 2022 όταν το Χ.Α. είχε βρεθεί στις 792,90 μονάδες, ο Γ.Δ. καταγράφει ράλι ανόδου +28,07%, ο FTSE 25 είναι στο +29,10%, ο Mid Cap +24%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 46,91%.
Έχοντας κερδίσει πάνω από 220 μονάδες πλέον σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, σβήνοντας τις απώλειες του πολέμου και κατόπιν κλείνοντας ένα οκταετή κύκλο πτώσης, συρρίκνωσης και μιζέριας με όλα όσα έλαβαν χώρα αυτά τα χρόνια σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο (capital controls, δημοψήφισμα, φλερτ με το Grexit, απομόνωση ελληνικών εταιρειών και οικονομίας από τα διεθνή κεφάλαια), το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να αλλάζει επίπεδο, έχοντας την καλύτερη συμπεριφορά διεθνώς και τον Ιανουάριο του 2023.
Η ελληνική αγορά, η ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο είναι σε timing επιστροφής σε όλα τα επίπεδα, οπότε έχει λόγους υπεραπόδοσης έναντι των ξένων δεικτών, οι οποίοι προέρχονται από υπερδεκαετές bull market, ενώ διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς που βλέπει προσδοκίες.
Τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που κάνουν το «παιχνίδι» στην αγορά εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα, αναμένοντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ίσως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αλλά και την επιστροφή του Χ.Α. στην κατηγορία των ώριμων αγορών. Δύο εξελίξεις που θα αλλάξουν το προφίλ ρίσκου χώρας, θα αναβαθμίσουν την αξία των assets και θα βάλουν την ελληνική αγορά στην πρώτη κατηγορία των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, δηλαδή στη μεγάλη… δεξαμενή.
Όπως φανερώνουν όλα τα στοιχεία από την ανθεκτικότητα της ανόδου αλλά και τους τζίρους που γίνονται, η αγορά πλέον κηδεμονεύεται από μεγάλες δυνάμεις, κυρίως του εξωτερικού, που στη διάρκεια του φετινού Ιανουαρίου χτίζουν θέσεις για όλη τη χρονιά. Στις περισσότερες εκ των 19 συνεδριάσεων που έχουν γίνει έως τώρα το ‘23, καταγράφηκαν σημαντικές κινήσεις ξένων, με πολλαπλά πακέτα σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας, κάτι που είχε αντανάκλαση στο τζίρο.
Οι μέσες συναλλαγές την εβδομάδα που πέρασε ήταν στα 91,4 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το 2023 διαμορφώνονται στα 88,2 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Δεκέμβρη και υψηλότερα κατά 19,2% από τα περίπου 74 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές το ‘22.
Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε αναπροσαρμογή αποτίμησης κάτω από το focus των νέων δεδομένων που έφερε η αύξηση των επιτοκίων, που αυξάνει γεωμετρικά τις προσδοκίες κερδοφορίας, την ώρα που καταγράφεται εδώ και καιρό μεγάλη αύξηση στις χορηγήσεις δανείων και γενικώς υπάρχει επιστροφή του κλάδου στο… core business του, μετά από χρόνια ερμαφρόδιτης (υπο)λειτουργίας.
Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύεται κατά 26,56% το 2023, ενώ από τα χαμηλά των 0,73 ευρώ του περασμένου Ιουλίου κερδίζει 150%. Η Alpha Bank που υστέρησε το 2022 έναντι των υπολοίπων κερδίζει 20% φέτος, η Εθνική βρίσκεται στο +15,16% και η Eurobank στο +12,89%.
Οι τοποθετήσεις που καταγράφονται στις τράπεζες εδράζονται τόσο στις προσδοκίες κερδοφορίας όσο και στο γεγονός ότι – σε μια αναβαθμισμένη οικονομία (όταν ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα) – ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα λειτουργεί με εντελώς άλλους όρους. Επίσης, στον κλάδο έχει ανοίξει, έστω και σε πρωτόλειο στάδιο, η συζήτηση για επαναφορά μερίσματος, ενώ υπάρχει η προοπτική αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Εναλλαγή πρωταγωνιστών και «χαρτιά» που μείναν πίσω
Επίσης, κρίσιμη για τη διατήρηση της δυναμικής και της γόνιμης εικόνας της αγοράς, είναι η εναλλαγή στους πρωταγωνιστές, κάτι που μαρτυρά αντανακλαστικά, αλλά και κλίμα υγείας, καθώς υπάρχουν επιμέρους διορθώσεις, αλλά και επανεπένδυση της κερδισμένης ρευστότητας. Χθες ήταν εμφανές αυτό, καθώς βρήκαν στο προσκήνιο τίτλοι που είχαν μείνει πίσω, όπως ΟΤΕ, Helleniq Energy, ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Coca Cola HBC και ΟΠΑΠ).
Την Πέμπτη ήταν η σειρά της Lamda Development να κάνει το +5,33% καθώς είχε μείνει χαρακτηριστικά στο περιθώριο της ανόδου, ενώ παρά τη χθεσινή άνοδο η Coca Cola HBC που έχει τη μεγαλύτερη «κηδεμονία» στο Γ.Δ. εξακολουθεί να χάνει 1,59% φέτος. Η Helleniq Energy μετά το +6,57% του τελευταίου 3ημέρου μόλις που γύρισε οριακά θετικά το έτος (+0,40%), ενώ σε αρνητικό πρόσημο εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τον Ιανουάριο οι Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή. Η ΕΥΔΑΠ μετά το πενθήμερο ανόδου και κυρίως το χθεσινό +2,04, γύρισε θετικά στο +2,79%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. κατέγραψε άνοδο 3,50%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,46%, ο Mid Cap έκλεισε στο +4,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,50%.
Τι λένε οι αναλυτές
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, «η αγορά προεξοφλεί ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε κυβέρνηση είτε με αυτονομία είτε όχι. Έτσι λίγο έως πολύ η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει και όπως είναι λογικό, οι αγορές πάντα προεξοφλούν μιας και είναι αδύνατον μετά από ένα γεγονός όλοι μαζί να αγοράσουν ή να πουλήσουν. Πλέον έχουμε τράπεζες μετά από χρόνια, ξένες επενδύσεις επίσης μετά από ακόμη περισσότερα χρόνια, Ταμείο Ανάκαμψης δώρο λόγω Covid με πολλά έργα έως το 2026. Από την άλλη έχουμε μία αγορά υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες».
Αναφερόμενος στα τεχνικά δεδομένα ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «ο Γενικός Δείκτης έχει στόχο τη ζώνη των 1.040 μονάδων, επίπεδο που θέλει στην παρούσα συγκυρία προσοχή, καθώς συμπτωματικά είναι και 61% από το υψηλό του 2014 στο χαμηλό του 2016».
Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες, καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της. Παρόλα αυτά, η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο.
Παρά τις υπερτιμήσεις, η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς».