ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:02:47 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Τι κρύβει η δυναμική επιστροφή ξένων επενδυτών στο Χρηματιστήριο

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από δέκα και πλέον χρόνια και επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές είναι τα δύο κεντρικά στοιχήματα στα οποία ποντάρουν θετικά οι ξένοι επενδυτές, οδηγώντας προς τις 1.000 μονάδες την αγορά.

Έχοντας ένα σαφές δείγμα γραφής από 15 συνεδριάσεις το νέο έτος, το κεντρικό συμπέρασμα που εξάγεται για το Χρηματιστήριο είναι ότι οι ισχυροί ξένοι επενδυτές χτίζουν συντονισμένα και προσεκτικά θέσεις σε ποιοτικά «χαρτιά» της αγοράς, προεξοφλώντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές.

Με τις μέσες συναλλαγές να ξεπερνούν πλέον τα 90 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολλαπλών πακέτων και συντονισμένων κινήσεων που παραπέμπουν σε οργανωμένη «εισβολή» και όχι αναλαμπή ή συγκυριακή έξαρση, οι προνοητικοί ξένοι επενδυτές που πάντα διαβάζουν τη μεγάλη εικόνα από διαφορετικό και πιο ευκρινές focus, έχουν ήδη σημαντικές εισροές στο Χ.Α.

Δεν είναι ασυνήθιστο, βεβαίως, να παίρνουν έγκαιρα θέσεις οι ξένοι επενδυτές ενόψει μιας μεγάλης αλλαγής. Το 1998, με την υποτίμηση της δραχμής που έφερε την Ελλάδα σε τροχιά εισόδου στην ευρωζώνη,  πάλι τα ξένα χαρτοφυλάκια είχαν χτίσει πολύ γρήγορα θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, προεξοφλώντας την άνοδο των αποτιμήσεων.

Τότε είχαν μπει οι βάσεις για τη μεγάλη αλλαγή που ελάμβανε χώρα στην ελληνική οικονομία –έστω και μέσα απ’ όλα τα τρωτά και ίσως «γκρίζα» που γνωρίζουμε ότι υπήρξαν– ασχέτως αν το 1999 η κατάσταση… ξεχείλωσε με την είσοδο χιλιάδων Ελλήνων επενδυτών που οδήγησαν στην υπερβολή και στη φούσκα. Φυσικά, καμιά σύγκριση και καμιά συσχέτιση δεν υπάρχει σήμερα με εκείνη την εποχή, καθώς είμαστε σε μια εντελώς άλλη κατάσταση, όμως οι αγορές, οι οικονομίες και τα χρηματιστήρια κάνουν κύκλους.

Η σημερινή συγκυρία και το ισχυρό momentum έρχεται με καθυστέρηση δύο ή τριών ετών, καθώς η αλλαγή στην οικονομική πολιτική και η εφαρμογή προσεγγίσεων φιλικών προς τις επενδύσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και μια τριετία, όμως έπεσαν πάνω στην πανδημία του Covid από το 2020 και εντεύθεν, ενώ το περυσινό momentum που επίσης ήταν λίαν δυναμικό, σκόνταψε πάνω στην εντελώς απόκοσμη και εκτός προγράμματος εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλάζοντας τα δεδομένα για όλη την Ευρώπη.

Το σημερινό timing λοιπόν μοιάζει πιο ευνοϊκό και πιο ώριμο από ποτέ, καθώς η οικονομική σταθερότητα εμπεδώνεται, οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ισχυρές, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, έχει ανοίξει η συζήτηση (μετά από μια δωδεκαετία) για διανομή μερισμάτων, υπάρχει η προοπτική πώλησης των ποσοστών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και οι εισηγμένες πέτυχαν την κορυφαία χρήση της ιστορίας τους εκπλήσσοντας με την ανθεκτικότητά τους.

Αυτό λοιπόν που διαβλέπουν οι ξένοι επενδυτές στην παρούσα κατάσταση της χώρας, είναι ότι μετά από μια δωδεκαετία απομόνωσης, με μνημόνια, δημοσιονομική επιτήρηση, υποβάθμιση της οικονομίας και έκπτωση του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, έχει ήδη τροχοδρομηθεί η επιστροφή σε όλα τα επίπεδα. Προεξοφλείται η αναβάθμιση της οικονομίας μέσα στο 2023 -το πρώτο σημαντικό «ραντεβού» είναι στις 21 Απριλίου 2022 με τον οίκο Standard and Poor’s- και κατόπιν η επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές άρα σε μεγαλύτερη «πίτα» επενδυτικών κεφαλαίων.

Συνάμα, την προσεχή Παρασκευή 27/1 προεξοφλείται πως ο οίκος Fitch θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, σε μια συγκυρία όπου διεθνώς όχι μόνο δεν υπάρχουν αντίστοιχες αναβαθμίσεις, αλλά συζητούνται υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλού πληθωρισμού.

Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από δέκα και πλέον χρόνια και επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες αγορές είναι λοιπόν τα δύο κεντρικά στοιχήματα στα οποία ποντάρουν θετικά οι ξένοι. Αυτός είναι και ο λόγος που δείκτες και μετοχές όχι μόνο έκλεισαν τον κύκλο πτώσης λόγω του πολέμου, αλλά βρίσκονται πλέον σε υψηλό οκτώ ετών, έχοντας – ο Γενικός Δείκτης – κλείσει πλέον και τον κύκλο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 2014.

Η αγορά, με την αναρρίχησή της στην περιοχή των 1.000 μονάδων κλείνει έναν μεγάλο κύκλο απαξίωσης και πρωτοφανών κλυδωνισμών, όπως ήταν τα capital controls, το κλείσιμο των τραπεζών και του Χ.Α. για έξι εβδομάδες, το δημοψήφισμα, οι ακροβασίες με το Grexit και όλα όσα διαδραματίστηκαν αυτή την οκταετία.

Πακέτα, εναλλαγές πρωταγωνιστών και μεγάλοι τζίροι

Χθες το Χ.Α. έκανε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 4 Νοεμβρίου 2022, φτάνοντας στο κατώφλι των 1.000 μονάδων με νέο υψηλό οκταετίας, ενώ o FTSE 25 ξεπέρασε τις 2.400 μονάδες, που τελευταία φορά τις είχε χάσει στην τελευταία συνεδρίαση πριν το δραματικό δημοψήφισμα του 2015.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,15% στις 747,90 μονάδες, απέχοντας πλέον ελάχιστα από το υψηλό 52 εβδομάδων και τις 752,66 μονάδες που βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Είναι ο μόνος δείκτης (συγκριτικά με το Γενικό και τον FTSE 25) που ακόμα δεν έχει πιάσει το υψηλό 52 εβδομάδων, την ώρα που οι άλλοι δύο ισχυροί δείκτες «τρέχουν» σε υψηλά 8ετίας. Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος και ο πιο ευαίσθητος δείκτης που επηρεάζεται από τις αλλαγές στα μακροοικονομικά δεδομένα.

Ο τζίρος χθες εκτοξεύτηκε στα 130 εκατ. ευρώ εν μέσω πολύ μεγάλων εισροών σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενώ θυμίζουμε την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 111 εκατ. ευρώ, με την αγορά πλέον να κατακλύζεται σε καθημερινή βάση από μεγάλα πακέτα, αναδιαρθρώσεις θέσεων και νέες ισχυρές τοποθετήσεις ξένων θεσμικών.

Χθες άλλαξε χέρια μεγάλο πακέτο αξίας 23,11 εκατ. ευρώ στη Mytilineos και αφορούσε 1,02 εκατ. μετοχές, ήτοι το 0,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Η συναλλαγή έγινε στα 22,66 ευρώ δηλαδή στα ιστορικά υψηλά, κάτι που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην εν λόγω κίνηση.

Κάποιες πληροφορίες της αγοράς σημειώνουν ότι αγοραστής ήταν η Morgan Stanley, είτε για δικό της λογαριασμό, είτε για λογαριασμό πελατών της. Θυμίζουμε ότι η Mytilineos βρίσκεται διαρκώς σε ιστορικά υψηλά, εν μέσω μπαράζ αναβαθμίσεων από εγχώριους και ξένους ομίλους, ενώ στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει κέρδη 12,85%.

Πλέον, ο Γ.Δ. στις 15 πρώτες συνεδριάσεις του 2023 καταγράφει άνοδο 7,32%, o FTSE 25 κερδίζει 7,53%, ο Mid Cap είναι στο +7,17%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 16,76%. Στις τράπεζες, η Πειραιώς κερδίζει 25,38%, η Alpha Bank +19,60%, η Εθνική +13,66% και η Eurobank +13,65%. Αξίζει μνείας το νέο limit up της Attica Bank που έκλεισε στο +29,92%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο +148,10%.

Υποστηρικτικό είναι και το διεθνές κλίμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, με τους επενδυτές να δείχνουν διατεθειμένοι να αναλάβουν εκ νέου νέα ρίσκα. Στην Ευρώπη ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε πάνω και από τις 15.100 μονάδες, ενώ ο CAC 40 επανήλθε πάνω από τις 7.000 μονάδες κλείνοντας στις 7.032,02 μονάδες με άνοδο 0,52%.

Στη Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής, και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με άνοδο. Ο Dow Jones (+1% την Παρασκευή) έκλεισε στις 33.628,84 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ ο S&P 500 (+1,89% την Παρασκευή) επανήλθε πάνω από τις 4.000 μονάδες καθώς έκλεισε στις 4.019,65 μονάδες με άνοδο 1,18%. Τέλος, ο τεχνολογικός Nasdaq που την Παρασκευή κέρδισε 2,66%, χθες έκλεισε με νέα άνοδο 2,01% στις 11.364,41 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, διολίσθηση σε χαμηλά τετραμήνου

Χάνονται τα κέρδη που είχε συγκεντρώσει η αγορά μετά τις εκλογές του Μαΐου, μεγάλες εντολές πωλήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Τι λένε στο BD οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου (Merit) και Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance).
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Ισχυρές αντοχές στη διεθνή υποχώρηση, οι προσδοκίες για τη συνέχεια

Άμυνες στην περιοχή των 1.300 μονάδων έβγαλε για δεύτερη ημέρα το Χρηματιστήριο, έχοντας – ξανά – καλύτερη εικόνα έναντι των ξένων αγορών. Αποτελέσματα και μπαράζ αναβαθμίσεων συντηρούν το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ολική επαναφορά το Χρηματιστήριο: Πού «ποντάρουν» οι ξένοι επενδυτές

Προσδοκίες γρήγορης αναβάθμισης της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και επαναφοράς στις ανεπτυγμένες αγορές δίνουν στο ΧΑ δυναμική που εκπλήσσει. Ράλι 17,5% το 2023 με μέσο ημερήσιο τζίρο 133 εκατ. τον Φεβρουάριο.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Μάχη» για τα σκήπτρα του Χ.Α. ανάμεσα σε τράπεζες και ενέργεια

Για πρώτη φορά, στην κορυφαία δεκάδα αποτιμήσεων του FTSE 25 βρίσκονται τρεις τράπεζες και τέσσερις ενεργειακές μετοχές: Mytilineos, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Helleniq Energy. Οι ενεργειακές επηρεάζουν πλέον περισσότερο τον Γενικό Δείκτη.