ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Έντονη νευρικότητα αλλά με αυξημένο τζίρο λόγω MSCI για το ΧΑ

Πτωτική πορεία για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μεγάλες πιέσεις για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η αναδιάρθρωση του MSCI οδηγεί σε υψηλά επίπεδα την αξία των συναλλαγών.

Εναλλαγές πρόσημων και αντιστροφή τάσεων για αρκετές μετοχές, αλλά με αυξημένη αξία συναλλαγών λόγω του rebalancing στον δείκτη MSCI, εμφανίζει το Χρηματιστήριο, με τους πωλητές, προς ώρας, να κερδίζουν τη «μάχη». 

Διεύρυνση κερδών σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την εκτίμηση της Eurostat για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, με τον Stoxx 600 να ενισχύεται 0,59%. Ήπια ανοδική κίνηση καταγράφεται στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 στο +0,16%. 

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης στις 13:17 εμφανίζει απώλειες 0,34% στις 908,84 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ του χαμηλού των 908,14 μονάδων και του υψηλού των 918,46 μονάδων, ενώ αυξημένη στο επίπεδο των 44,11 εκατ. ευρώ είναι η αξία των συναλλαγών. Πτώση 0,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης στο -0,14%. 

Έντονη νευρικότητα για τις τραπεζικές μετοχές, παρά το δυναμικό ξεκίνημα και τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Deutsche Bank, με τον τραπεζικό δείκτη στο -0,28%. Κέρδη 0,15% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,44%, την Εθνική Τράπεζα στο +0,29% και την Τρ. Πειραιώς να κινείται 1,73% χαμηλότερα. 

Απώλειες που ξεπερνούν το 3% για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 1% για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ στο «κόκκινο» κινούνται οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πτώση 0,60% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ στο -0,27%, τον ΟΠΑΠ να κρατά αντίσταση και να ενισχύεται 0,15% και τη ΔΕΗ να κινείται 0,67% χαμηλότερα. 

Η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να εισέρχεται από αύριο στον δείκτη MSCI Greece Standard αποτελεί τη βασική αιτία για την αυξημένη αξία συναλλαγών, ενώ ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οι ξένοι επενδυτές «τακτοποιούν» τα χαρτοφυλάκιά τους, εν όψει του κλεισίματος του έτους. 

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 10% για τον Νοέμβριο, όπως εκτίμησε η Eurostat, ενισχύει τις ελπίδες για χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με τις αγορές να εκτιμούν, πλέον, ότι στις 15/12 η νέα αύξηση των επιτοκίων θα είναι της τάξης του 0,5% και όχι 0,75%. Παράλληλα όλοι αναμένουν τη σημερινή ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υπό την ελπίδα ότι θα δώσει το στίγμα για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας και κυρίως εάν στο άμεσο μέλλον οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι ηπιότερες. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν

Για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, δοκίμασε τις 2.000 μονάδες και λόγω της βελτίωσης του κλίματος στο εξωτερικό προς τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, κατάφερε και πάλι να κλείσει πάνω από το εν λόγω σημείο.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς πιέσεις σπρώχνουν κάτω από τις 2.000 μονάδες τον Γενικό Δείκτη

Αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,73% στις 1.998,91 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι τράπεζες, ενώ η Aktor και η Coca Cola HBC κινούνται ανοδικά.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
MARKET MAKER

Πάνω - κάτω δείκτες και ψυχολογία, ποιες μετοχές άντεξαν και σενάρια για ΑΔΜΗΕ

Τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου σε ΑΔΜΗΕ, ο ΟΤΕ και η ανακούφιση από Ρουμανία, η Theon που δυστυχώς δεν είναι στο Χ.Α., τα νούμερα της Εθνικής, η υπερβολή στη Jumbo και η «βουτιά» στη Wall Street..
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Εισαγόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο, απώλειες -0,50% για τον Γενικό Δείκτη

Κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Metlen και τις Aegean περιόρισε τις απώλειες στο 0,50% κλείνοντας στις 2.013,59 μονάδες.