ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
χρηματιστήριο και μετοχές
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ, πριν το άνοιγμα: Αποφυγή ρίσκου και συσσώρευση αναμένουν οι αναλυτές

Προσεκτικές κινήσεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι επενδυτές, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο σε επίπεδο επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ όσο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Με την ελπίδα ότι ο Σεπτέμβριος θα αποδειχθεί καλύτερος από τον προηγούμενο μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη διακύμανση, καθώς από το +5,65% στις 19 Αυγούστου έκλεισε τελικά με άνοδο μόλις +0,62%. 

Ούτως ή άλλως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερα «γεμάτος» μήνας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει η ΔΕΘ και οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για νέα μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος, πάντως, φρόντισε να «μαζέψει» την υπέρμετρη παροχολογία, τονίζοντας ότι τα «δημόσια κεφάλαια δεν είναι ανεξάντλητα». 

Σε διεθνές επίπεδο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να συνεχίζει το ράλι του και για τον Αύγουστο και να κατακτά νέο ιστορικό υψηλό. Σε εγχώριο επίπεδο σήμερα λείπουν σημαντικές εταιρικές ανακοινώσεις, ενώ δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων. 

Στο επίκεντρο της αγοράς εκτιμάται ότι θα βρεθούν σήμερα οι μετοχές των Ελλάκτωρ, μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών α’ εξαμήνου, αλλά και της Motor Oil, η διοίκηση της οποίας στη χθεσινή  τηλεδιάσκεψη εμφανίστηκε αισιόδοξη για το τρίτο τρίμηνο, λόγω της νέας ανόδου των περιθωρίων διύλισης, μετά την πρόσφατα ομαλοποίηση από τα ιστορικά υψηλά. 

Αρνητικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, βάσει των futures, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ετοιμάζεται για «άνοιγμα» με απώλειες άνω του 0,6%, ενώ στο -0,5% κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια του γερμανικού DAX. 

Από την πλευρά τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι το σκηνικό αποφυγής ρίσκου από τους επενδυτές θα διατηρηθεί όχι μόνο στη σημερινή αλλά και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις έως ότου ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο και στο ζήτημα του αυξημένου πολιτικού ρίσκου που έχει ενισχυθεί μετά το θέμα των υποκλοπών. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποιητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με επιλεκτικές κινήσεις

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στις 2.267,45 μονάδες (+0,05%). Ξεχώρισαν οι μετοχές των Metlen, ΔΕΗ και Elvalhalcor, ενώ πιέστηκαν Motor Oil και Eurobank. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 256,87 εκατ. ευρώ.
Χρηματιστηριακή κατάρρευση γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις

Ο Γενικός Δείκτης διευρύνει τις απώλειες στο 1,45%, στις 2.262,14 μονάδες, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Ο δείκτης τραπεζών χάνει 2,49%, με Eurobank -3,20%, ΕΤΕ -2,84%, Alpha -2,15% και Πειραιώς -2,12%.