ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Ανακτά χαμένο έδαφος το Χρηματιστήριο, κλειδί τα κέρδη των εισηγμένων

Ανάκαμψη με διψήφιο ποσοστό ανόδου των τραπεζών και με ώθηση από το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και τις αποφάσεις της ΕΚΤ. ΕΧΑΕ, Τιτάν, Mytilineos, Eurobank και Εθνική δημοσιεύουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών ήταν η προηγούμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω βελτιωμένου διεθνούς κλίματος και με ώθηση από καταλύτες όπως η επανεκκίνηση του αγωγού Nord Stream, ο μηχανισμός στήριξης των ομολόγων του Νότου από την ΕΚΤ και η επιχειρηματική κινητικότητα, μπόρεσε και έκλεισε σε υψηλό μήνα και πλησίον των 830 μονάδων.

Ουσιαστικά η αγορά δεν κάνει τίποτα άλλο από το να διορθώνει ανοδικά ορισμένες πτωτικές στρεβλώσεις που είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια του Ιουνίου αλλά και των πρώτων ημερών του Ιουλίου, εν μέσω της διαρκούς εκλογολογίας και της μεγάλης ανασφάλειας σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Πάντως, η αξία συναλλαγών που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, δεν επιτρέπει υπερβολικά αισιόδοξη ανάγνωση της ανοδικής κίνησης της αγοράς, πλην από αυτό που ουσιαστικά είναι: Μια ανοδική διόρθωση και τακτοποίηση κάποιων πρότερων πτωτικών στρεβλώσεων.

Το σύνθημα έδωσαν οι διεθνείς αγορές που, παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις πολλαπλές κρίσεις, δείχνουν ανθεκτικότητα, καταγράφοντας μια ανοδική εβδομάδα. Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν προεξοφλημένη και δεν επηρέασε καθόλου τους ευρωπαϊκούς δείκτες, η επαναλειτουργία του αγωγού, έστω και εν μέσω αρρυθμιών, αποφόρτισε το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα και έβγαλε –σε αυτή τη φάση– από τον ορίζοντα των αγορών την προοπτική ύφεσης.

Συνάμα, θετικό ρόλο στην αποφόρτιση του κλίματος έπαιξε και η συμφωνία που υπέγραψαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη η Ουκρανία και η Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αν και ο ρωσικός βομβαρδισμός στο λιμάνι της Οδησσού το Σάββατο θέτει πολλά ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά το πενθήμερο, ενώ υποσκέλισαν και τη μεγάλη κυβερνητική κρίση στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, την Ιταλία που οδεύει σε εκλογές σε δύο μήνες. Οι δείκτες της Wall Street μολονότι κινήθηκαν πτωτικά την Παρασκευή λόγω της μεγάλης βουτιάς της Snap κατά 39% που άσκησε ευρύτερες πιέσεις στις μετοχές τεχνολογίας, οδηγώντας το Nasdaq στο -1,87%, έβγαλαν το πενθήμερο με σημαντικά κέρδη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,95%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,55% ενώ ο Nasdaq παρά την πτώση της Παρασκευής, κέρδισε 3,33%. Οι αμερικανικοί δείκτες βρήκαν ισχυρό στήριγμα στην πτώση του δολαρίου και τα θετικά αποτελέσματα μεγάλων και κομβικών επιχειρήσεων όπως η Goldman Sachs, η Tesla και η Netflix.

Μεγάλα κέρδη σε τράπεζες και ενέργεια

Εντός αυτών των θετικών αν μη τι άλλο εξελίξεων και με την… αβάντα της ΕΚΤ, που παρουσίασε τον νέο μηχανισμό για τη στήριξη των ασθενέστερων οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε θετικά. Ο νέος μηχανισμός ονομάζεται Εργαλείο Προστασίας Μετάδοσης (Transmission Protection Instrument) και θα παράσχει ομπρέλα προστασίας για τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, τα οποία βρίσκονται και σε μεγαλύτερη πίεση όλο το τελευταίο διάστημα, ενώ συνάμα ωφελεί επιχειρησιακά τις τράπεζες.

Οι τελευταίες κερδίζουν διπλά, τόσο από την αύξηση των επιτοκίων που μετά από χρόνια θα αυξήσουν τα έσοδά τους από τις παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες, όσο και από τις ασφαλιστικές δικλίδες που τίθενται πλέον στα ομόλογα, οι οποίες θα προστατεύουν την αξία των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και θα λειτουργούν ως ανάχωμα σε κάθε αναταραχή στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι συνδυαστικά με την αντίδραση στο Χ.Α. καταγράφηκε αποφόρτιση στις αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές να πέφτει κάτω από το 3,3%, ενώ την Πέμπτη είχε ανέλθει πάνω από το 3,60%, ενώ παρόμοια κίνηση αποφόρτισης είχαν και τα ομόλογα του υπόλοιπου ευρωπαϊκού νότου.

Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το πενθήμερο με άνοδο 4,45%, ο FTSE 25 κέρδισε 5,12%, ο Mid Cap έκλεισε στο +3,04%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης –που έως πρότινος ήταν βαρίδι και η κύρια αιτία που ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά από το όριο των 800 μονάδων- πρωταγωνίστησε στην αντίδραση με +10,82%. Σε επίπεδο έτους, πλέον οι απώλειες περιορίστηκαν, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 7,09%, τον FTSE 25 στο -7,24%, τον Mid Cap στο -10% και τις τράπεζες στο -13,43%.

Πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν οι τράπεζες αλλά και κάποιες μετοχές της πραγματικής οικονομίας, κυρίως από τον κλάδο της ενέργειας που είχαν πληγεί υπερβολικά. Στις τράπεζες, η Εθνική κυριάρχησε με άνοδο 13,26% το πενθήμερο, η Eurobank ενισχύθηκε σε ποσοστό 11,42%, η Πειραιώς +10,21% και η Alpha Bank +7,87%. Στον χώρο των μετοχών ενέργειας, η ΔΕΗ κέρδισε 11,20% την εβδομάδα, η Μυτιληναίος +10,52%, ΓΕΚ Τέρνα +7,88%, ΑΔΜΗΕ +7,27%, AVAX +6,44%, ενώ και άλλες μετοχές άλλων κλάδων είχαν καλή αντίδραση όπως Aegean Airlines +9,24%, Intracom Holdings +11% κ.α.

Στο προσκήνιο οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων

Τη νέα εβδομάδα η αγορά μπαίνει σε ρυθμούς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου, η ποιότητα των οποίων θα κρίνει πολλά για τη συνέχιση της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο. Σήμερα ανακοινώνει μεγέθη ο όμιλος ΕΧΑΕ, κάτι που αναμένονται με ενδιαφέρον καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος το πρώτο εξάμηνο ήταν στα 90 εκατ. ευρώ έναντι 71 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2021, όμως το περασμένο έτος υπήρχαν περισσότερα έσοδα από ΑΜΚ και ομολογιακά.

Την προσεχή Πέμπτη 28 Ιουλίου δημοσιεύουν μεγέθη οι Τιτάν και Mytilineos που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, ενώ ανακοινώνει και η Alpha Trust Ανδρομέδα που πρόσφατα μεταπήδησε στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Την Παρασκευή 29/7 δημοσιεύουν μεγέθη 6μήνου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα.

Οι ανακοινώσεις θα συνεχιστούν τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, καθώς στις 2 Αυγούστου δημοσιεύει αποτελέσματα η Alpha Bank, στις 3/8 η Πειραιώς και στις 4/8 ο ΟΤΕ. Παρά τη θερινή ραστώνη, οι ανακοινώσεις μεγεθών κορυφαίων ομίλων αναμένεται να δώσουν ισχυρό στίγμα για το που οδεύει η τρέχουσα χρήση και πώς διαμορφώνεται το «ζύγι» στις αποτιμήσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Μοίρασε» 5,2 δισ. το Χρηματιστήριο: Ρεκόρ 14 ετών σε άντληση κεφαλαίων

Εντυπωσιακός απολογισμός στην άντληση κεφαλαίων από το ΧΑ, παρά την υστέρηση σε αποδόσεις έναντι των διεθνών αγορών. Έσοδα 3,77 δισ. από αυξήσεις κεφαλαίου και 1,42 δισ. από εκδόσεις ομολόγων με μεγάλες υπερκαλύψεις.
Xrimatistrio, Agores, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ελληνικά assets στη δίνη της πανδημίας: «Βουτιά» στο ΧΑ, στα ύψη το spread

Χάθηκαν σε δύο συνεδριάσεις τα κέρδη ενός μήνα στο ΧΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλό 12μήνου το spread ελληνικών - γερμανικών ομολόγων. Κόβει το ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές ο συνδυασμός πανδημίας και πληθωρισμού.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Βλέπουν τη μεγάλη εικόνα οι επενδυτές, ξεπερνά τις αναταράξεις το ΧΑ

Πρόσκαιρη αποδεικνύεται η πτωτική κίνηση της Δευτέρας, ενώ και οι διεθνείς αγορές επανέρχονται σε ανοδική πορεία. Ποια είναι τα στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας που θα συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι στο ΧΑ: Μπαίνουν δύο εταιρείες, μπαράζ ΑΜΚ

Πριν τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να εισέλθουν στην Κύρια Αγορά η Ευρωχαρτική και στην Εναλλακτική Αγορά η Real Consulting, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.