Σε μια σειρά από βήματα προχωρούν οι εταιρείες ακινήτων της χώρας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε να αυξήσουν τα κεφάλαια τους, ωστόσο ασυγκίνητοι παραμένουν σε μεγάλο βαθμό οι ισχυροί θεσμικοί επενδυτές.
Παρά τις πολύ δυνατές προοπτικές του χώρου και τις σωστές πράσινες στρατηγικές που ακολουθούνται, τα μεγέθη των εταιρειών στην Ελλάδα λειτουργούν αποτρεπτικά στο να μπουν νέοι μεγάλοι παίκτες στα μετοχικά σχήματα.
Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, η χαμηλή διασπορά μετοχών και τα περιορισμένα σε μέγεθος χαρτοφυλάκια αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η αγορά ακίνητων βρίσκεται ακόμα σε “εμβρυϊκό” στάδιο ανάπτυξης, τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
Χωρίς την είσοδο νέων μεγάλων επενδυτών με φρέσκο χρήμα, απειλείται τόσο η δυναμική του χώρου, όσο και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα στηρίζεται ο κλάδος από μικροεπενδυτές και ένα εγχώριο τραπεζικό σύστημα με περιορισμένες δυνατότητες.
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται, πάντως, ένας συνωστισμός εταιρειών που κινούνται προς το χρηματιστήριο με σχέδια ανάπτυξης ανά χείρας. Μάλιστα, την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή της Dimand με επιτυχία, ενώ άλλες εταιρείες του χώρου (ΑΕΕΑΠ και μη), επίσης, στρέφονται στην Λεωφόρο Αθηνών, όπως η Noval Property, η Μπλε Κέδρος, η Trade Estate και η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το επταετές πράσινο ομόλογο της Lamda Development με στόχο την άντληση 230 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στο Ελληνικό.
Το πράσινο story στα ακίνητα αρέσει πάρα πολύ στο επενδυτικό κοινό που δείχνει να έχει μια ακόρεστη δίψα για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
Στην Dimand έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην προώθηση πιστοποιημένων βιώσιμων έργων, κάτι που ωφέλησε όχι μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά ολόκληρη την χώρα.
Με την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής την Παρασκευή, η Dimand άντλησε περίπου 100 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Δύο cornerstone investοrs (η Latsco και η Orasis) απέκτησαν σημαντικά ποσοστά στην εταιρεία, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι η διασπορά μετοχών παραμένει χαμηλή, περίπου στο 35%.
Αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για την πρώτη κίνηση της εταιρείας στο χρηματιστήριο και ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις, που θα αυξήσουν το free float και τη ρευστότητα της μετοχής, ωστόσο, προς το παρόν, το 35% περιορίζει την ελκυστικότητα της Dimand στα funds.
«Αν ένας θεσμικός επενδυτής δεν μπορεί να μπει και να βγει με άνεση από μια εταιρεία από άποψη ρευστότητας, δεν την κοιτάει καν», τονίζει υπεύθυνος κορυφαίας χρηματιστηριακής εταιρείας στο Business Daily.
Εκτιμάται πως ένα ικανοποιητικό free float εταιρείας, ώστε να προχωρήσει σε επένδυση ένας θεσμικός επενδυτής, κυμαίνεται πάνω από το 50%, ενώ η κεφαλαιοποίηση ή η αξία χαρτοφυλακίου, θα πρέπει να αγγίζει το ένα δισ. ευρώ.
Με τα μικρότερα funds υπάρχει περισσότερη ευελιξία αλλά λίγο-πολύ αξιολογούνται τα ίδια χαρακτηριστικά μιας επένδυσης.
Στο ΧΑ η μόνη εταιρεία από τον ευρύτερο χώρο που πληροί αυτά τα δύο κριτήρια είναι η Lamda Development με διασπορά μετοχών στο 82% και με κεφαλαιοποίηση στα 973 εκατ. ευρω (σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής). Βέβαια πρόκειται για ένα μοναδικό project που δεν συγκρίνεται άμεσα με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.
Ο άλλος μεγάλος παίκτης του χώρου, η Prodea Investments, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία (net asset value) αξίας 1,4 δισ. ευρώ, αλλά ανύπαρκτο free float καθώς ελέγχεται σχεδόν ολοκληρωτικά από την Invel. Σημειώνεται ότι η Prodea σκοπεύει να αλλάξει αυτήν την μετοχική σύνθεση ώστε να αποκτήσει εμπορευσιμότητα η μετοχή της, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας.
Από την άλλη, η Trastor διαθέτει χαρτοφυλάκιο που ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ αλλά ελέγχεται κατά 98,4% από την Τράπεζα Πειραιώς και η Briq Properties έχει διασπορά μετοχών που φτάνει το 45% με ακίνητα που αποτιμώνται στα 122 εκατ. ευρώ.
Η αξία των ακινήτων που ανήκουν στην Noval και την Trade Estate, εταιρείες που δεν έχουν περάσει ακόμα το κατώφλι του χρηματιστηρίου, φτάνουν μέχρι και 425 εκατ. ευρώ.
Πρώτα βήματα
Την ίδια στιγμή όμως, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι μπαίνουν τα θεμέλια για την μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου. Η στροφή για κεφάλαια στο ΧΑ ενισχύει τη θέση των εταιρειών που διεκδικούν μια πιο ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση (capital structure) σε ένα περιβάλλον όπου αυξάνονται τα επιτόκια.
«Είναι λογικό αυτό που βλέπουμε. Αυτές οι εταιρείες ακίνητων βελτιώνουν την αναλογία χρέους/κεφαλαίου καθώς βλέπουμε ότι έρχονται αυξήσεις επιτοκίων,» εξηγεί χρηματιστηριακός αναλυτής στο Business Daily. «Και αυτό έχει σημασία για την μείωση του χρέους τους και την μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου», καταλήγει ο ίδιος.