ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Dimand Α.Ε.

Τερματίζει οχτώ χρόνια... ανομβρίας η εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εγγραφή μετά το 2014. Τι είπε για το Χρηματιστήριο, τα σχέδια και τη στρατηγική της εταιρίας ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το HIG Europe Realty, αλλά και εγχώριων όπως το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση που θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ και το Orasis που θα επενδύσει 10 εκατ. ευρώ, η Dimand Real Estate Development ετοιμάζεται να εισέλθει στο ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας την πρώτη δημόσια εγγραφή μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τελευταία ήταν η ΕΛΤΕΧ Άνεμος τον Ιούλιο του 2014.

Η εταιρεία έχοντας ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο έργων είναι πρωτοπόρα στην ανάπτυξη πράσινων και βιοκλιματικών κτιρίων στην Ελλάδα, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί στην ανάπτυξη του 40% των πιστοποιημένων βάσει LEED πράσινων κτηρίων στην Ελλάδα. Σ’ αυτό το χώρο είναι και ο απόλυτος εστιασμός της εταιρείας σε όλα τα projects που αναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια αλλά και αυτά που θα αναλάβει στο μέλλον, καθώς φιλοσοφία της Dimand είναι να αναβαθμίζει τις πόλεις και τις περιοχές που δραστηριοποιείται, ενώ αυτά τα κτίρια είναι και τα πλέον ελκυστικά στους επενδυτές, στους ενοικιαστές και στους υποψήφιους αγοραστές.

Στόχος είναι η άντληση έως και 98 εκατ. ευρώ περίπου, με την εισαγωγή της εταιρείας να είναι ένα στοίχημα για όλο το χρηματιστήριο, καθώς αν πετύχει και υπάρξει καλή υπερκάλυψη, αυτό θα θεωρηθεί προπομπός εισαγωγής και άλλων εταιρειών στην κεφαλαιαγορά, που ύστερα από μια 15ετία διαρκών αποχωρήσεων έχει ανάγκη από νέες εισαγωγές δυναμικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Σήμερα θα καθοριστεί το εύρος της τιμής διάθεσης, οι δημόσιες εγγραφές θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την προσεχή Παρασκευή όπου και θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ταμπλό του Χ.Α. θα γίνει την Τετάρτη 6 Ιουλίου

Η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημόσια προσφορά 6.213.100 νέων κοινών μετοχών και στην παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων 325.000 νέων κοινών μετοχών, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και υπό τον όρο της πλήρους διάθεσή τους θα αντιπροσωπεύουν το 35% του κοινού μετοχικού της  κεφαλαίου. To Latsco Family Office θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 5%, ενώ το Orasis θα κατέχει έως και 4,99% των νέων μετοχών της εταιρείας.

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια που θα αντληθούν

Από τα 93 εκατ. ευρώ που θα είναι τα καθαρά έσοδα της εισαγωγής μετά την αφαίρεση των εξόδων, περίπου 28 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση υφιστάμενων και συμβασιοποιήμενων έργων της εταιρείας (περιλαμβανομένων προσυμφώνων). Επιπλέον ποσό 14 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για νέα έργα, ενώ 51 εκατ. ευρώ περίπου θα διατεθούν για την αποπληρωμή δανεισμού. Κατόπιν της Αύξησης και μετά την αποπληρωμή των συγκεκριμένων δανείων, η εταιρεία θα μειώσει σημαντικά το χρηματοπιστωτικό της κόστος και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση. 

Δ. Ανδριόπουλος: Αυτή είναι η φιλοσοφία μας

Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας, ο ιδρυτής, κύριος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος, αναφέρθηκε στη διαδρομή της εταιρείας έως τώρα, αλλά και στους στόχους. Τόνισε ότι η Dimand ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 160.000 ευρώ το 2002, ενώ η εταιρεία ενεργοποιήθηκε από το τέλος του 2004, έχει δηλαδή μόλις 18 χρόνια παρουσία.

«Είμαστε μια εταιρεία που έφτιαξε “μέταλλο” μέσα από τις κρίσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στην διαδρομή της επιχείρησης μέσα στις κρίσεις της Lehman Brothers, της δημοσιονομικής χρεοκοπίας της χώρας, τα capital controls του 2015, θέλοντας να επισημάνει την πίστη του ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία για τις επενδύσεις σε Ελλάδα και διεθνώς, η εταιρεία θα έχει μια καλή δημόσια εγγραφή.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος, σήμερα η Dimand 18 χρόνια μετά την έναρξη δραστηριοποίησης «έχει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο έργων για τα οποία είμαστε υπερήφανοι, ενώ η εταιρεία από τα 160.000 ευρώ του 2002, έχει σήμερα ταμείο 45 εκατ. ευρώ».

«Στόχος μας δεν είναι μόνο η αισθητική αναβάθμιση της εκάστοτε ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων μας αλλά και η διασφάλιση της βιωσιμότητας σύγχρονων κτηρίων που βελτιώνουν το περιβάλλον αλλά και τις συνθήκες όσων ζουν ή εργάζονται σε αυτά.

Με την εισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο, ανοίγει ένα νέο δημιουργικό κεφάλαιο στην ιστορία της Dimand. Με νέους πόρους, νέους ισχυρούς μετόχους, αλλά και τη στήριξη του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, η Dimand θα συνεχίσει να πρωτοπορεί και να αλλάζει όχι μόνο μεμονωμένα κτήρια αλλά ολόκληρες γειτονιές. Έχοντας πάντα ως γνώμονα την αειφορία και τη διαφάνεια στην ανάπτυξη των έργων μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά προς όφελος των συνεργατών μας, των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των μετόχων μας», τόνισε ο CEO της εταιρείας.

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο ίδιος, «η Dimand ουσιαστικά από το 2017 λειτουργούσε ως εισηγμένη εταιρεία, καθώς είχε τον έλεγχο μεγάλων επενδυτικών φορέων του εξωτερικού όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το HIG, ενώ πλέον στους φορείς που θα την ελέγχουν θα προστεθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς».

Τόνισε ότι η εταιρεία απασχολεί σήμερα 105 μόνιμους υπαλλήλους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες και όλες τις ειδικότητες, αποτελώντας μια πολύ συνεκτική ομάδα που είναι πολλά χρόνια μαζί κάτι που είναι μια βασική αιτία της επιτυχίας.

Γνωστοποίησε ότι η Dimand τώρα «τρέχει» 23 projects και τα οποία θα έχει παραδώσει έως το 2025, ενώ είναι σε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις και έρευνα της αγοράς για νέες συμφωνίες έργων, που θα παραδοθούν μετά από αυτό το έτος. «Δημιουργούμε απόθεμα κλεισμένων έργων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδριόπουλος.

 

Αναφορικά με τη φιλοσοφία της εταιρείας τόνισε ότι «δεν κυνηγάμε τζίρο αλλά κέρδη. Δεν θέλουμε μερίδιο αγοράς με κάθε κόστος. Κάνουμε ποιοτική δουλειά και θέλουμε ποιοτικά κέρδη» συμπλήρωσε, δίνοντας το στίγμα της Dimand η οποία δεν μπαίνει σε… πλειστηριασμό έργων για να συγκεντρώσει κύκλο εργασιών και ανεκτέλεστο, αλλά επιλέγει ποιοτικά projects στα οποία μπορεί να ξεδιπλώσει τη φιλοσοφία της πάνω στη νέα γενιά ακινήτων, αλλά και έργων που αφήνουν ποιοτικά κέρδη».

Επίσης τόνισε ότι «παγκοσμίως δεν υπάρχουν πολλές εισηγμένες εταιρείες που είναι developers ακινήτων, γιατί είναι μια σύνθετη και δύσκολη δουλειά, με πολλές επιμέρους παραμέτρους. Εμείς δουλέψαμε πάρα πολύ σε θεσμικό επίπεδο με τις EBRD και HIG για να πετύχουμε», συμπλήρωσε.

Για την αύξηση των υλικών και όλη την κρίση ευρύτερα ο κ. Ανδριόπουλος επισήμανε πως «δεν σχετίζεται με τον πόλεμο, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, από τα μέσα του 2021 διαταράχθηκε η συγκεκριμένη αγορά, όπου μέσα σε 60 ημέρες, το κόστος αυξήθηκε από 30% έως 45%».

Τα έργα της Dimand

Η Dimand έχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνά σε αξία το 1 δισ. ευρώ, με ένα πλούσιο και πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Η κατασκευή του νέου εμβληματικού γηπέδου της ΑΕΚ, η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος στον Πειραιά, ο Πύργος του Πειραιά σε συνεργασία με την Prodea Investments, τα νέα γραφεία της Kaizen (Stoiximan) στο Μαρούσι είναι μερικά από τα έργα της Dimand.

Έχει ενεργό ρόλο στην κατασκευή, κινούμενη στη λογική του developer (κατασκευάζει βρίσκει μισθωτές και πουλάει τα ακίνητα που αναπτύσσει), κάτι που της προσδίδει προστιθέμενη αξία, καθώς ελέγχει στο 100% τις κατασκευές άρα και την αξία του ακινήτου, συνδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιο, αναβαθμίζοντάς το ενεργά.

 

Η Dimand αποτελεί μια από τις πιο δραστήριες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και πολύ σύνθετων κατασκευαστικών projects στη χώρα μας. Εδώ και χρόνια έχει εκτενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) η οποία συμμετέχει σε πολλά project που «τρέχει» η ελληνική εταιρεία, ενώ σχετίζεται μετοχικά και με το HIG Fund.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της έχει εμπειρία στον τομέα κατασκευής γηπέδων, καθώς μέσω της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds στην οποία ήταν διευθύνων σύμβουλος την περίοδο 1998 – 2002, είχε επιμεληθεί και την κατασκευή του γηπέδου του Ολυμπιακού, ενώ είχε συμμετοχή και στην κατασκευή του γηπέδου της Λάρισας. Επίσης έχει αποκτήσει το ιστορικό Μινιόν όπου έως το τέλος του 2022 θα έχουν πέσει οι υπογραφές και θα έχει κλειδώσει η εξαγορά, όπου θα δημιουργηθούν μεικτές χρήσεις, γραφεία, εμπορικά, εστίαση, διασκέδαση κ.λπ.

Παράλληλα έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην ακινήτου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) στον Βοτανικό, έκταση 50 στρεμμάτων, ενώ προχωρά στη δημιουργία νέου συγκροτήματος γραφείων με την ονομασία Importex στη Λεωφόρο Συγγρού.

Κατασκευάζει τα νέα γραφεία της Kaizen δίπλα στο The Mall Athens, τα οποία αναμένεται προς το φθινόπωρο του 2022. Πρόκειται για υπερσύγχρονο κτίριο τριών ορόφων με τρεις πτέρυγες συνολικού εμβαδού 7.500 τ.μ, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς, με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, οικολογική επιλογή υλικών και πρωτοποριακή αρχιτεκτονική.

Επιπλέον η εταιρεία αναμόρφωσε το ιστορικό κτήριο Μωρέας στην παραλία της Πάτρας, που ήταν αναξιοποίητο για πάνω από τρεις δεκαετίες, μέχρι να μετατραπεί το 2019 στο πρώτο ξενοδοχείο Moxy στην Ελλάδα, ενώ αναμόρφωσε το Σαρόγλειο Μέγαρο στην πλατεία Ομονοίας (Σταδίου 65), όπου υπό την αιγίδα της Marriott International, λειτουργεί ήδη από τις 29 Μαρτίου 2022 το πρώτο Moxy Hotel στην Αθήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Cocomat-Hotel-Santorini
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπλε Κέδρος: Το προφίλ της εταιρείας ακινήτων που περνά την πύλη του ΧΑ

«Πράσινο» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για δημόσια εγγραφή με σκοπό την άντληση 16,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία δίνει έμφαση στα ξενοδοχειακά ακίνητα και η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου της είναι 100,8 εκατ. ευρώ.
Ακίνητα, Real Estete
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Αίτηση για το Χρηματιστήριο με χαρτοφυλάκιο μεγάλων project

Η εταιρεία ακινήτων διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπογεγραμμένων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο Πύργος του Πειραιά και η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πειραιώς: Το σχέδιο «έξυπνης» αξιοποίησης για ακίνητα αξίας 3 δισ.

Αντί πωλήσεων, προκρίνει μεγάλα επενδυτικά projects σε συνεργασία με developers και επενδυτές. Στόχος, η μεγιστοποίηση της αξίας για την τράπεζα και την οικονομία. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για βιομηχανικά - οικιστικά ακίνητα και αγροτική γη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα 4 φιλόδοξα projects της στρατηγικής συμμαχίας Πειραιώς - Dimand στα ακίνητα

Το κόστος ανάπτυξης εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ και αφορά την επανένταξη στον αστικό ιστό της πόλης 127.000 τμ δομημένης επιφάνειας με σύγχρονα αειφόρα και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.