ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Οριακές διακυμάνσεις για το ΧΑ στον απόηχο πανδημίας και Moody's

Οριακές οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών 9μηνου. Ράλι με κέρδη 269% για Attica Bank.

Ήπια πτωτική πορεία ακολουθεί η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται υψηλότερα του ψυχολογικού επιπέδου των 910 μονάδων, στον απόηχο του «σνομπαρίσματος» του οίκου Moody's για την ελληνική οικονομία αλλά και στην έξαρση της πανδημίας. Αντίθετα με θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,31%. 

Στις 11:14 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί μόλις 0,08% στις 914,30 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 6,88 εκατ. ευρώ, μοιρασμένες είναι οι ανοδικές - πτωτικές μετοχές με το ισοζύγιο να φθάνει στις 36 προς 38, ενώ 10 παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 0,49% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ενισχύεται 4,75%, χάρη στην εντυπωσιακή πορεία για τη μετοχή της Attica Bank

Ο τίτλος της Attica Bank ενισχύεται κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 264,96%, έχοντας βέβαια δεχθεί κάτι παραπάνω από μεγάλες πιέσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τα τελικά δεδομένα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και για το ποιοι ιδιώτες επενδυτές θα συμμετάσχουν σε αυτό. 

Το ράλι για την Attica Bankόμως, δεν είναι αρκετό -με δεδομένη και την όχι  και τόσο μεγάλη βαρύτητά της - να οδηγήσει σε αντίστοιχη πορεία τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται 0,22%, με στήριξη από τον τίτλο της Alpha Bank με κέρδη 0,18%. Αντίθετα πτώση 1,03% σημειώνει η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί 0,88%, ενώ 1,37% χαμηλότερα κινείται η Τράπεζα Πειραιώς

Στην εγχώρια αγορά οι επενδυτές καλούνται να αποκωδικοποιήσουν πολλές εξελίξεις, που δημιουργούν αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά, η οποία παρέμεινε στάσιμη την περασμένη εβδομάδα (άνοδος του Γ. Δείκτη κατά μόλις 0,12%) και δεν κατάφερε, παρά τη βελτιωμένη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών (+3,30% η άνοδος του τραπεζικού δείκτη σε εβδομαδιαία βάση), να ξεπεράσει το σημαντικό τεχνικό όριο των 930 μονάδων, ώστε να κινηθεί προς την περιοχή του υψηλού που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2020, πριν την πανδημία.

Όπως τονίζει στο εβδομαδιαίο του σχόλιο ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta, Μάνος Χατζηδάκης, «το επενδυτικό κλίμα επηρεάζεται από τα νούμερα της πανδημίας καθώς η εικόνα ναι μεν έχει σταθεροποιηθεί, δεν έχει ωστόσο δείξει ακόμα σημάδια ικανής αποκλιμάκωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβολή νέων μέτρων και την επίδραση που θα έχουν στην οικονομική δραστηριότητα. Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία αλλά παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν επανέλθει με μέτρα μερικού περιορισμού της κυκλοφορίας».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco (+1,49%), της Lamda Development (+0,48%) και του ΟΛΠ (+0,22%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,46%) και της Jumbo (-0,98%) .

Από τους επιμέρους δείκτες των Πρώτων Υλών (+1,28%) και των Ασφαλειών (+0,74%), τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,97%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-0,82%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κλωστήρια Ναυπάκτου +9,65% και Μύλοι Κεπενού +7,52%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -6,15% και Αφοί Κορδέλου -5,90%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.