ΓΔ: 1986.89 -0.58% Τζίρος: 257.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες και Coca-Cola HBC ωθούν υψηλότερα το ΧΑ, πιέσεις για ΔΕΗ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1,8% για τον τραπεζικό δείκτη, με πρωταγωνιστή την ΕΤΕ στο +3,6%, ενώ άνοδο 2,3% σημειώνει ο τίτλος της Coca-Cola HBC. Πτώση άνω του 1% για ΔΕΗ με έκρηξη τζίρου στα 18 εκατ.

Η πολύ καλή πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και του δεικτοβαρή τίτλου της Coca-Cola HBC δίνει νέα ώθηση στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 916 μονάδων και να ακολουθεί πορεία καλύτερη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται μόλις 0,09%. 

Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,62% στις 916,24 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να είναι αρκετά αυξημένη και να φθάνει στα 29,08 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν απόλυτη είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 52 έναντι 21 που κινούνται πτωτικά. Κέρδη 0,79% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποιήσης να εμφανίζει οριακή άνοδο 0,07%. 

Στο +1,85% ο τραπεζικός δείκτης, μετά από αρκετές συνεδριάσεις όπου είχαν καταγραφεί πιέσεις, με την Εθνική Τράπεζα να πρωταγωνιστεί καθώς έχει κέρδη 3,65%, τη Eurobank να ενισχύεται 1,65%, την Alpha Bank να έχει άνοδο 1,28%, ενώ 1,12% υψηλότερα κινείται η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. 

Στο επίκεντρο παραμένει, για μία ακόμη συνεδρίαση, η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί και διαπραγματεύεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα των 10 ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 1,24% καθώς σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η μετοχή ήδη έχει ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ σε τζίρο, με την αυξημένη συναλλαγματική δραστηριότητα να οφείλεται και στο γεγονός ότι από αύριο θα ενταχθεί και στον Standard δείκτη του MSCI. 

Στους κερδισμένους που προσφέρουν, λόγω της βαρύτητάς της, η μετοχή της Coca-Cola HBC με κέρδη 2,34% αλλά αμελητέο τζίρο που διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από τα 10.000 ευρώ, ενώ άνοδο που ξεπερνά το 1% εμφανίζει η μετοχή των ΕΛΠΕ, με τα περισσότερα blue chips να κινούνται με θετικό πρόσημο, καθώς πέραν της ΔΕΗ ήπιες απώλειες εμφανίζουν οι τίτλοι των Jumbo και Ελλάκτωρ κατά 0,2% και 0,6% αντίστοιχα. 

Οι αναλυτές, πάντως, σπεύδουν να τονίσουν ότι η αγορά θα παραμείνει αρκετά συγκρατημένη, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας καθώς η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας με την αύξηση σε κρούσματα. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+1,89%) και των Ταξιδιών (+1,12%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-1,25%) και του Εμπορίου (-0,70%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:CPi +6,21% και Unibios +3,09% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος -7,58% και Elinoil -4,49%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euronext και Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Χαμηλώνει στο 50%+1 μετοχή την πρότασή της για την ΕΧΑΕ η Euronext

Η Euronext σπεύδει να εκμεταλλευτεί την αλλαγή του πλαισίου από την κυβέρνηση μειώνοντας το όριο αποδοχής για την εξαγορά της ΕΧΑΕ από 67% σε 50%+1 μετοχή, χωρίς παράταση της περιόδου αποδοχής που διαρκεί από 6 Οκτωβρίου ως 17 Νοεμβρίου 2025.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Εβδομαδιαίες απώλειες -0,42%, προβλημάτισαν αποτελέσματα - ξένες αγορές

Στις 1.986,89 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με πτώση 0,57%. Κινήσεις αύξησης ρευστότητας από τους επενδυτές στην πλειονότητα των μετοχών, πλην ενεργειακού κλάδου, όπου οι εξελίξεις διατήρησαν τις επιλεκτικές τοποθετήσεις.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές πιέζει το ΧΑ, στήριγμα η Coca Cola HBC

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οδηγούν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 2.000 μονάδες.
Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
MARKET MAKER

Το ρεκόρ της Τιτάν, η αδυναμία της Εθνικής και η Intralot ξανά στα 1,10 ευρώ

Η μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει υψηλή και οι επενδυτές έχουν γίνει πιο απαιτητικοί. Έτσι μία μη ικανοποίηση έστω και μικρή στα νούμερα κάποιων εταιρειών μπορεί να φέρει δυνατές πιέσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Απώλειες 0,80% στο X.A. λόγω αποτελεσμάτων και διεθνών πιέσεων

Δεν κατάφερε να κρατήσει τις 2.000 μονάδες ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 1.998,38 μονάδες με απώλειες 0,80%. Τα αποτελέσματα της Εθνικής και η έξοδος της Metlen από τον MSCI σε συνδυασμό με το κλίμα στις διεθνείς αγορές έφεραν απώλειες.