Οι Έλληνες φροντίζουν να αυξήσουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, οι οποίες βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος αυξήθηκαν άνω του 9% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, την ίδια ώρα που οι Γερμανοί στρέφονται στον χρυσό.
Παρά το γεγονός ότι το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed πλήττει την αγορά χρυσού, οι Γερμανοί πολίτες εξακολουθούν να στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να τοποθετήσουν τα επιπλέον κεφάλαιά τους και παράλληλα να είναι προστατευμένοι από το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council – WGC), η ζήτηση ράβδων χρυσού και χρυσών νομισμάτων έφθασε στη Γερμανία το α’ εξάμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Οι Γερμανοί είναι παραδοσιακά οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού στη φυσική του μορφή, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Η ζήτηση χρυσού στο α’ εξάμηνο εμφάνισε άνοδο 35% για τη Γερμανία, σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο της υφηλίου η αύξηση διαμορφώθηκε στο 20%, τονίζει το WGC, σε έκθεσή του.
Εκρηκτική ζήτηση χρυσού από τους Γερμανούς
«Ο φόβος των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται στο DNA των Γερμανών και το τελευταίο διάστημα συνεχώς αυξάνει», τονίζει ο Ραφαέλ Σέρερ, διευθύνων σύμβουλος της Philoro Edelmetalle, η οποία δραστηριοποιείται στην πώληση χρυσού και είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 25% σε σύγκριση με το 2020, το οποίο ήταν, επίσης, ένα ισχυρό έτος για την εταιρεία. Ο Σέρερ εκτιμά ότι «οι προοπτικές των πολυτίμων μετάλλων είναι ιδιαίτερα θετικές» και όχι μόνο στη Γερμανία.
Η αγάπη της Γερμανίας για τον χρυσό προέρχεται από τον υπερπληθωρισμό που παρατηρήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα σε οικονομικό επίπεδο την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και σε πολιτικό την άνοδο του ναζισμού.
Άλλωστε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, μετά από το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο μίας 10ετίας, ενώ τα αρνητικά επιτόκια των γερμανικών και όχι μόνο κρατικών ομολόγων καθιστούν τον χρυσό περισσότερο ελκυστικό.
Ωστόσο, οι τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί σχεδόν 7% από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της τη Fed, όμως ο χρυσός «έπαιζε πάντα έναν συγκεκριμένο ρόλο μεταξύ των Γερμανών επενδυτών», εκτιμά ο Αλεξάντερ Ζούμπφε, στέλεχος της εταιρείας πώλησης χρυσού Heraeus Metals Germany.
Οι προοπτικές για τον χρυσό
Το WGC εκτιμά ότι η διεθνής ζήτηση για τον χρυσό θα κυμανθεί φέτος υψηλότερα από ότι το 2020 αλλά θα βρεθεί χαμηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το μέταλλο δεν είναι και τόσο διαφορετικοί σε σύγκριση με άλλες μορφές επενδύσεων. Ένα νέο κύμα της πανδημίας θα πλήξει τις αγορές αιχμής όπως αυτή της Ινδίας, ενώ αρνητική επίδραση θα έχει στη ζήτηση ένα νέο ράλι για την τιμή του χρυσού, ανάλογο με αυτό που είχε σημειωθεί το 2020.
Πέραν, όμως, των επενδυτών «καθαροί» αγοραστές χρυσού ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα συνεχίσουν να είναι έως και το τέλος του οι κεντρικές τράπεζες, με τις περισσότερες εξ αυτών να εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα αποθέματά τους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου. Σε ό,τι αφορά το 2022 το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται αλλά με πιο ήπιο ρυθμό.