ΓΔ: 2593.57 -0.90% Τζίρος: 244.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτίριο Alpha Bank
Το κεντρικό κτίριο της Alpha Bank στην Αθήνα, υπό το φως της ημέρας.

JPMorgan: Πιθανή ένταξη της Alpha Bank στον δείκτη MSCI EM Standard

Σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο η επιτυχημένη ολοκλήρωση της ΑΜΚ οδηγεί σε «κατάκτηση» από την Alpha Bank των όρων βάσει των οποίων μπορεί να αναβαθμιστεί στους δείκτες MSCI.

Την αναβάθμιση της Alpha Bank στους δείκτες MSCI αλλά και την αύξηση της βαρύτητάς της στον FTSE Emerging Index, θεωρεί πολύ πιθανή η JPMorgan, μετά και την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας κατά 800 εκατ. ευρώ. 

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, 14:20, η μετοχή της Alpha Bank σημειώνει ισχυρή άνοδο με κέρδη άνω του +5% ανακάμπτοντας μετά τις σημαντικές πιέσεις που είχε δεχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος σε έκθεσή του για την Alpha Bank, η ελληνική τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της ΑΜΚ κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ οι νέες μετοχές έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στις 13 Ιουλίου. 

Αυτή τη στιγμή η Alpha Bank είναι εισηγμένη στον MSCI EM Small Cap και στον FTSE Emerging Index. Σύμφωνα, όμως, με τους αναλυτές της JPMorgan μπορεί να υπάρξουν θετικές αλλαγές για τη μετοχή της Alpha Bank. 

Αναφορικά με τον δείκτη MSCI, μετά την ΑΜΚ αναμένεται η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής τράπεζας θα αυξηθεί άνω του 50%, η οποία συμπίπτει με την επαναξιολόγηση του τραπεζικού κλάδου από τον MSCI. Μετά το πέρας της ΑΜΚ η κεφαλαιοποίηση είναι υψηλότερη από τις «απαιτήσεις» που υπάρχουν για ένταξη στον MSCI Greece (αυτή τη στιγμή φθάνει περίπου στα 2,5 δισ. δολ.) και επομένως η Alpha Bank μπορεί να αναβαθμιστεί στον MSCI Emerging Standard Index. Πάντως η JPMorgan υποστηρίζει ότι ακόμη και εάν παραμείνει στον MSCI EM Small Cap θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τη μετοχή. 

Τα δύο σενάρια που εξετάζει η JPMorgan για τη μετοχή της Alpha Bank

Alpha Bank, JPMorgan

Σημειώνεται ότι μετά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται σε 9%, της Paulson & Co. Inc. σε 5,6% ενώ στο 5,65% διαμορφώνεται το ποσοστό Schroders Plc.

Στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας που ολοκληρώθηκε μεγάλη επιτυχία την προηγούμενη συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση που έγινε στο εξωτερικό περίπου 130 ονόματα θεσμικών επενδυτών, οι περισσότεροι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις 13 Ιουλίου

Με αφορμή την αύξηση κεφαλαίου ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης είχε σημειώσει: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών και το υψηλό ενδιαφέρον από επενδυτές κύρους, που εκφράστηκε με υπερκάλυψη, επιβεβαιώνουν την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη στο Στρατηγικό Σχέδιο της Alpha Bank και στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Μετόχους μας, στην Ελλάδα και διεθνώς, για την υποστήριξή τους και,  βεβαίως, το Προσωπικό μας για τη συνεχή αφοσίωση που επιδεικνύει στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων. 

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ τοποθετεί την Alpha Bank σε θέση οδηγού στην εθνική προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω νέων επενδύσεων, που θα μετασχηματίσουν την οικονομία. Παράλληλα, μας επιτρέπει να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας και να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι Μέτοχοι μας, κατά τα χρόνια της κρίσης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΤΜ Τράπεζα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Υψηλότεροι μισθοί και παροχές για προσέλκυση ταλαντούχων εργαζόμενων

Υψηλότερους μισθούς και παροχές προσφέρουν οι τράπεζες για προσέλκυση ταλαντούχων εργαζόμενων ηλικίας 20-40 ετών ώστε να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες ανάγκες της ψηφιακής εποχής.
Υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών
ΑΓΟΡΕΣ

Περιθώριο ανόδου έως +20% για τις μετοχές των τραπεζών «βλέπει» η Goldman Sachs

Η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και «βλέπει» περιθώρια ανόδου έως 20% για Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική.
Τράπεζες
ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες με κέρδη 2,4 δισ. και ανθεκτικά μεγέθη

Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ισχυρές παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους με υψηλή κερδοφορία, αύξηση εσόδων, περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και σταθερή ποιότητα ενεργητικού, σύμφωνα με τη Morningstar DBRS.