Ο φόβος για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού οδηγεί σε ισχυρές πιέσεις την ελληνική αλλά και τις διεθνείς αγορές, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί από το επίπεδο των 865 μονάδων, την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, την ίδια ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1,25%.
Στις 14:09 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 2,05% στις 859,26 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 25,59 εκατ. ευρώ και τις πτωτικές μετοχές να επικρατούν καθώς φθάνουν στις 103, έναντι μόλις 14 που εμφανίζουν κέρδη και 14 που διατηρούνται αμετάβλητες. Πτώση 1,95% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλοποίησης να αποδυναμώνεται 2,36%.
Στο κόκκινο βρίσκεται σχεδόν όλο το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με κανέναν κλαδικό δείκτη να μην εμφανίζει θετικό πρόσημο, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 1,34%, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,26%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο -2,15%, τη Eurobank να εμφανίζει πτώση 1,15% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 2,13% χαμηλότερα.
Η πτώση 3,7% για τη μετοχή της Coca-Cola HBC και 2,7% για τον ΟΤΕ, δύο εκ των μετοχών με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην αγορά, αποτελούν τη βασική αιτία για τη νέα «αιμορραγία» στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αναζητά από τα μέσα Ιουνίου κάποια είδηση ή επιχειρηματική εξέλιξη που θα μπορούσε να το οδηγήσει υψηλότερα, αλλά όπως όλα δείχνουν και με δεδομένο και το σημερινό τουλάχιστον αρνητικό περιβάλλον, αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.
Καμία μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν εμφανίζει κέρδη, ενώ υποχώρηση που ξεπερνά το 3% σημειώνουν οι μετοχές των Viohalco και ΔΕΗ, το 2% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, Mytilineos, Ελλακτωρ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.
Για μία ακόμη συνεδρίαση οι αγοραστές είναι απόντες από την ελληνική αγορά, καθώς τα θετικά μηνύματα προέρχονται μόνο από... τις εκθέσεις εγχώριων και διεθνών οίκων και οργανισμών, ενώ οι φόβοι για μία όχι και τόσο καλή πορεία του τουρισμού συνεχίζουν να επικρατούν.
Ακόμη και στις ιδιαίτερα θετικές εκθέσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα, υπάρχει πάντα ο αστερίσκος γαι την πορεία του τουρισμού, με τελευαίο παράδειγμα την χθεσινή έκθεση της Κομισιόν. Η Επιτροπή τονίζει ότι η μικρή αναβάθμιση της εκτίμησής της για ανάπτυξη 4,3% φέτος, μπορεί να ακυρωθεί εάν η πορεία του τουρισμού δεν είναι η αναμενόμενη.
Την ίδια ώρα εάν υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων και ταυτόχρονα διατήρηση για μεγαλύτερο του προγραμματισμένου διάστημα των μέτρων στήριξης ο δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου, παρότι εξαιρετικά φθηνός χάρη και στην ΕΚΤ, θα εκτοξευθεί, με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες κάλυψης του χρέους βρίσκονται πολύ κοντά στο όριο του 15%.
Υπό τον φόβο της πανδημίας Ευρώπη - Wall Street
Η ανησυχία για πλήγμα στην ανάπτυξη αλλά και η αναμενόμενη ανακοίνωση αλλαγών στην πολιτική της ΕΚΤ, σε μία πραγματικά ιστορική κίνηση τόσο για την τράπεζα όσο και για την ευρωζώνη, είναι δύο εκ των βασικών λόγων που οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.
Πτώση 1,24% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, με τον κλάδο πρώτων υλών να υποχωρεί να υποχωρεί 1,6%, εμφανίζοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κλαδικών δεικτών, το σύνολο των οποίων κινείται σε αρνητικό έδαφος. Απώλειες 1,44% για τον γερμανικό DAX 30, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,63%, ενώ ισχυρότερες πιέσεις δέχεται η γαλλική αγορά με τον CAC 40 να βρίσκεται στο -2%. Ίδια εικόνα και για τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει πτώση 2,43% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται 2,51%.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, πτωτικά κινήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Μάιο, καθώς υποχώρησε στα 12,3 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα σήμερα ανακοινώνονται και τα στοιχεία για τις εβδομαδιαίες αιτήσεις λήψης επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι έχουν φθάσει στις 350.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιουλίου.
Σημαντικές οι πιέσεις που ασκούνται και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,33%, τον S&P 500 να έχει πτώση 1,31% και τον Nasdaq να κινείται 1,34% χαμηλότερα.
Απώλειες και για την αγορά πετρελαίου, μετά από αρκετές συνεδριάσεις σημαντικών κερδών, με το brent να υποχωρεί στα 72,74 δολάρια με πτώση 0,93%, ενώ το αμερικανικό αργό αποδυναμώνεται 1,16% στα 71,35 δολάρια, Ανοδικές οι τάσεις για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να έχει κέρδη 0,59% στα 1.812,75 δολάρια, ενώ ο άργυρος ενισχύεται 0,13% στα 26,1 δολάρια.