ΓΔ: 1435.81 0.86% Τζίρος: 61.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κρίσιμο τεστ στο Χρηματιστήριο για τη διατήρηση των 900 μονάδων

Με μειωμένες συναλλαγές η μικρή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι διεθνείς αγορές έβγαλαν αντίδραση. Ζητούμενο η υπεράσπιση του κεκτημένου των 900 μονάδων. Τι λένε τρεις αναλυτές.

Κρίσιμη για τη βραχυχρόνια πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς μετά τη μικρή διόρθωση του περασμένου πενθημέρου καλείται να «υπερασπιστεί» το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με φόντο και την αντίδραση που βγήκε χθες στις διεθνείς αγορές.

Σύσσωμες οι αγορές διόρθωσαν την περασμένη εβδομάδα με φόντο και τις αναταράξεις που προήλθαν από τους φόβους για τις πληθωριστικές πιάσεις στις ΗΠΑ, όμως χθες –σε μια ημέρα αργίας για το Χ.Α.– οι δείκτες τόσο στην Ευρώπη, όσο κυρίως στη Wall Street έβγαλαν εμφατική αντίδραση.

Μένει να δούμε πώς θα διαχειριστεί το Χ.Α. τις εξελίξεις και το αν οι long θα επιστρέψουν ώστε να μη χαθεί το κρίσιμο όριο των 900 μονάδων. Πλέον η αγορά καλείται να βγάλει αντίδραση και να επανέλθει κατ’ αρχήν πάνω από τις 910 μονάδες, ώστε να μη χάσει τα τεχνικά κεκτημένα των δύο πρώτων εβδομάδων του Ιουνίου. Θυμίζουμε πως η περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη πτωτική μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές, ενώ το Χ.Α. εξακολουθεί να διατηρεί άνοδο κοντά στο 12% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ένα στοιχείο που αξίζει προσοχής είναι πως η πτώση της περασμένης εβδομάδας δεν έγινε με αύξηση συναλλαγών αλλά με μείωση, στοιχείο που πιστοποιεί ότι διαθέσεις γενικευμένων ρευστοποιήσεων δεν υπήρξαν. Η πτώση δηλαδή πρωτίστως ήρθε λόγω απουσίας (νέων) αγοραστών, ακριβώς για τους λόγους που υπήρξαν αναταράξεις σε όλες τις άλλες αγορές.

Την Παρασκευή, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,41 εκατ. ευρώ, όμως έως τις δημοπρασίες δεν ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι το 56% των συναλλαγών έγινε μετά τις 17:00 λόγω του rebalancing με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE 25, FTSEM, αλλά και EuroStoxx.

Την Πέμπτη ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 53,5 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 88,64 εκατ. ευρώ συνολικά τα 35,11 εκατ. ήταν πακέτα, την Τετάρτη οι συναλλαγές ήταν μόλις 64,24 εκατ. ευρώ, με τις «καθαρές» 10 εκατ. λιγότερες, την Τρίτη οι «καθαρές» συναλλαγές ήταν 57,1 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα οι συναλλαγές χωρίς πακέτα ήταν μόλις 54,81 εκατ. ευρώ.

Με αιχμή τις τράπεζες η διόρθωση

Σε επίπεδο της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,19%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,68%, ο Mid Cap -0,55%, ενώ στην κορυφή της πτώσης έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης που υποχώρησε κατά 5,07% το πενθήμερο. Έτσι, τον μήνα Ιούνιο –και ενώ απομένουν επτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του– τα κέρδη για τον Γ.Δ. υποχώρησαν στο +1,20%, για τον FTSE 25 στο +1,15%, ενώ ο Mid Cap κερδίζει 1,14%.

Στους πρώτους πεντέμισι μήνες του 2021, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. καταγράφει άνοδο 11,94%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 13,31%, ενώ πρωταγωνιστής στις αποδόσεις παραμένει ο δείκτης του μεσαίου χώρου Mid Cap που κερδίζει 27,91%. Την Παρασκευή το μεσημέρι είχαμε και την τριπλή λήξη των παραγώγων, που όμως δεν προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στην αγορά.

Θυμίζουμε πως από σήμερα στο δείκτη FTSE 25 και στην ελίτ του Χ.Α. μπαίνει η ElvalHalcor στη θέση της Fourlis, ενώ η Πλαστικά Κρήτης προστίθεται στο δείκτη αναδυόμενων αγορών.

Ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται υπό την επίδραση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank και πιστοποίησε την αδυναμία διάσπασης των 600 μονάδων, καθώς «ακούμπησε» αυτό το όριο την προηγούμενη Παρασκευή 11/6 όταν έκλεισε στις 600,10 μονάδες, όμως έκτοτε με τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις στις πέντε τελευταίες υποχώρησε στις 569,66 μονάδες καταγράφοντας πτώση την Παρασκευή σε ποσοστό 1,43%. Ο Γενικός Δείκτης ξεκινά σήμερα από τις 905,55 μονάδες, ο FTSE 25 από τις 2.192,16 μονάδες και ο Mid Cap από τις 1.416,50 μονάδες.

Κρίσιμη η ζώνη των 900 μονάδων, λένε οι αναλυτές

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης «τα παράγωγα έληξαν με τον τζίρο στη διόρθωση σε αισθητά χαμηλά επίπεδα, ενώ η αργία της Δευτέρας προβλημάτισε τους αγοραστές, που προτίμησαν να δουν την αγορά και πάλι από την προσεχή Τρίτη. Η ζώνη των 900-905 μονάδων προσφέρει στηρίξεις, θυμίζοντας ότι το 9 μπροστά μας ταλαιπωρεί αρκετά χρόνια και φαίνεται να θέλει και άλλο χρόνο. Πλέον, τα επίπεδα των 914 μονάδων είναι η κοντινή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση προς τις 930 μονάδες. Αντίστοιχα, αν χαθεί το όριο των 900 μονάδων, θα μπορούσε η αγορά να κινηθεί προς τις 880 μονάδες».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ, Πέτρος Τσούρτης σημειώνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον Κινητό Μέσο Όρο στις 902 μονάδες. Επόμενο σημείο στήριξης –μιας και χάθηκαν οι 910 μονάδες– είναι το όριο των 902 μονάδων, ενώ σημεία αντίστασης είναι οι 930 και 950 μονάδες.

Τέλος, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς τονίζει πως παρά τη διόρθωση δεν έχει διαβρωθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση, όμως είναι σημαντικό για το Γενικό Δείκτη να κρατήσει τα τρέχοντα επίπεδα και να παραμείνει πάνω από το όριο των 900 μονάδων. Όμως, επισημαίνει πως πλησιάζουν οι αποκοπές μερισμάτων δεικτοβαρών μετοχών όπως ο ΟΤΕ, οπότε είναι εύλογες κάποιες αναταράξεις.

Παράλληλα, σημειώνει πως «οι εταιρικοί ισολογισμοί βαδίζουν προς την κανονικότητα, αλλά δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο μελλοντικών επιπλοκών στο μέτωπο της  πανδημίας. Οι αποτιμήσεις έχουν περιθώρια ανόδου, αλλά θα πρέπει στο εξής να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα».

Η μεγάλη εικόνα παραμένει θετική

Ασχέτως με τη βραχυχρόνια πορεία του Χ.Α. και τις εύλογες διορθώσεις μετά από ένα όχι ευκαταφρόνητο «ραλάκι» τους τελευταίους μήνες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη εικόνα του χρηματιστηρίου, της οικονομίας και των επιχειρήσεων παραμένει ενδιαφέρουσα και, αν μη τι άλλο, θετική.

Η οικονομία έστω και εν μέσω πολλαπλών αναταράξεων είναι σε γραμμή «επιστροφής» παρά το ότι ο Covid-19 θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί την τουριστική βιομηχανία και το 2022, οι επιχειρήσεις δείχνουν ότι επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα, ενώ υπάρχει ως ισχυρός επιταχυντής και κεντρικός καταλύτης για την επόμενη 6ετία το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα μέσα στα επόμενα χρόνια καλείται να αλλάξει «πίστα» σε όλα τα επίπεδα και αναλόγως με τη χρηστή χρήση των κεφαλαίων, μπορεί η χώρα να κερδίσει τα χαμένα χρόνια της δεκαετίας της δημοσιονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η εικόνα των ομολόγων αλλά και η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα με τα πολλαπλά deals σε διάφορους κλάδους εντός και εκτός Χ.Α., αν μη τι άλλο μαρτυρούν ότι υπάρχει ένας οργασμός εξελίξεων και ένα ισχυρό momentum καθοριστικών αλλαγών που δύναται να οριοθετήσουν την «οικονομική» Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών.

Τα ελληνικά assets έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο και είναι ελκυστικά, ενώ διεθνώς η παγκόσμια επενδυτική «βιομηχανία» έλκει διαρκώς περισσότερα κεφάλαια συγκριτικά με άλλους τομείς επενδύσεων. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. ακόμη δεν έχει κλείσει την «ψαλίδα» από τη ζημιά της πανδημίας –κάτι που μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες με τον στόχο των 1.000 μονάδων να θεωρείται ως το κυρίαρχο… φετίχ αναλυτών και χρηματιστών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ώθηση στο ΧΑ από το deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, «πονοκέφαλος» ο φόρος στα μερίσματα

Η αγορά πέρασε επιτυχώς το τεστ των 1.400 μονάδων και επιβεβαιώνει την ανοδική δυναμική. Έρχεται ρευστότητα από το deal για την Τέρνα Ενεργειακή, προβληματισμός για την κυβερνητική πολιτική μετά τον φόρο στα διυλιστήρια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κυνήγι ευκαιριών μετά τη διόρθωση στο ΧΑ, πέρασε το τεστ στις 1.400 μονάδες

Επέστρεψε η διάθεση ανάληψης ρίσκου στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές στο ΧΑ αναζήτησαν επενδυτικές ευκαιρίες μετά τη διόρθωση των προηγούμενων συνεδριάσεων, που είχε φτάσει και σε διψήφια ποσοστά για ορισμένες μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σκληρή δοκιμασία για τις αγορές της Ευρώπης, σε δίνη πιέσεων και το ΧΑ

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των επενδυτών με επίκεντρο τη Γαλλία, «βουτιά» πάνω από 12% για την κορυφαία τράπεζα BNP Paribas. Έχει υποχωρήσει 3,50% ο Γενικός Δείκτης στο 5θήμερο και δοκιμάζονται τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές, νέα δεδομένα και στο Χ.Α.

Επιστροφή των αγοραστών στην Ευρώπη, αντεπίθεση Μακρόν στη Λεπέν. Ρεκόρ S&P 500 και Nasdaq μετά την πτώση του πληθωρισμού. Η παρέμβαση Μητσοτάκη μέσω Bloomberg «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον των ξένων για το Χ.Α.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς απέφυγαν τον πανικό οι αγορές στην Ευρώπη, γιατί ξεχώρισε θετικά το ΧΑ

Έπεσε το ευρώ, εκτινάχτηκε το spread γαλλικών - γερμανικών ομολόγων, πιέστηκαν τα χρηματιστήρια, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν μικρές. Πώς αξιολογείται το στοίχημα Μακρόν. Υπεραπόδοση από το ΧΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Σε υποχώρηση το ευρώ μετά τις εκλογές, αβεβαιότητα για τα χρηματιστήρια

Οι αγορές θα αξιολογήσουν την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων και το ριψοκίνδυνο στοίχημα Μακρόν με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Προβληματισμός για την αποδυνάμωση της ΝΔ. Προσδοκίες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή.