Με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006 κινήθηκαν οι τιμές ακινήτων σε διεθνές επίπεδο στο διάστημα Μάρτιος 2020 – Μάρτιος 2021, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι μπορεί να έχει δημιουργηθεί φούσκα στον τομέα του real estate, με δεδομένο και τον πακτωλό κεφαλαίων που έχουν ρίξει κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις στις αγορές.
Ο δείκτης Global House Price Index, τον οποίο καταρτίζει η Knight Frank ενισχύθηκε 7,3% στο εξεταζόμενο διάστημα, με τον ταχύτερο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο του 2006. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Τουρκία με αύξηση 32%, ακολουθούμενη από Ν. Ζηλανδία (+22,1%), ενώ η αμερικανική αγορά ακινήτων καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με άνοδο 13,2%, τη μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2005.
Η πορεία των τιμών ακινήτων στο διάστημα Μάρτιος 2020 - Μάρτιος 2021
Αρκετές χώρες λαμβάνουν μέτρα ώστε να περιορίσουν την άνοδο των τιμών, φοβούμενες ότι θα υπάρξει μία νέα φούσκα που θα μπορούσε να πλήξει κατάφορα τις οικονομίες τους και μάλιστα σε μία περίοδο όπου, ήδη, έχουν δεχθεί πλήγμα λόγω της πανδημίας. Η Ν. Ζηλανδία προχώρησε σε άρση των φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε ακίνητα, ενώ ανάλογες κινήσεις πραγματοποιεί και η Κίνα.
«Με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα και να εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, τα οποία, όμως, θα λήξουν εντός του 2021 υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει χαλάρωση των αγοραστών», αναφέρει η Knight Frank στην έκθεση της και προσθέτει ότι «επιπλέον, η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού και η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στην αύξηση των τιμών».
Στην Ασία, η Σιγκαπούρη εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο στο 6,1%, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα στο 5,8% και την Ιαπωνία με 5,7%. Το Χονγκ Κονγκ, η πιο ακριβή αγορά ακινήτων στον κόσμο, σημείωσε αύξηση 2,1%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης συγκρίνει τις μέσες τιμές σε 56 χώρες και περιοχές.