Κοντά σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε σήμερα ο S&P 500 με τις τεχνολογικές μετοχές να οδηγούν την άνοδο, καθώς η πτώση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων επανέφερε τα επενδυτικά κεφάλαια στον τεχνολογικό τομέα.
Ο Dow Jones κέρδισε 0,31%, ο S&P 500 0,70% για να φτάσει τις 3.940,42 μονάδες και να βρεθεί σε απόσταση περίπου 1% από το ρεκόρ του.
Ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,23%. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από το 1,7%, μετά την άνοδό της σε υψηλά 14 μηνών, κάτι που οφείλεται σε τεχνικούς παράγοντες, οι οποίοι σύμφωνα με τους αναλυτές, ώθησαν υπερβολικά ψηλά και γρήγορα την απόδοση των 10ετών.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ανάμεσα στους τεχνικούς παράγοντες που ανέβασαν τις αποδόσεις των ομολόγων ήταν και η απόφαση των αμερικανικών τραπεζών να συγκρατήσουν τις αγορές τους, αλλά όλοι αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα θα μετριαστούν ή θα αντιστραφούν.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στο Κογκρέσο, αναμενόταν μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Wall Street ότι θα επαναλάμβανε την αποφασιστικότητα της Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας για όσο καιρό χρειαστεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση της ανεργίας.
Αυτό προκύπτει από το κείμενο της κατάθεσης του Πάουελ που διανεμήθηκε πριν από την κατάθεσή του στο Κογκρέσο, αύριο Τρίτη. Η διάθεση των επενδυτών να ποντάρουν και πάλι σε τεχνολογικές μετοχές έγινε εμφανής στο ταμπλό από το κλείσιμο με κέρδη των μετοχών των Facebook, Apple, Microsoft, Amazon και Alphabet.
Επίσης, ανοδικά κινήθηκε η Tesla κερδίζοντας περισσότερο από 2%, μετά την εκτίμηση που διατύπωσε η επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας ARK, Cathy Wood, ότι η μετοχή θα φτάσει τα 3.000 δολάρια έως το 2025.
Πάντως, η πτώση των αποδόσεων προκάλεσε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, ενώ υποχώρησαν σημαντικά και οι κυκλικές μετοχές, εξαιτίας των φόβων ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη θα απειλήσει την παγκόσμια ζήτηση.
Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις στις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, παρά τα θετικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για τις πτήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Οι ενεργειακές μετοχές επίσης δέχτηκαν πίεση από την κακή πορεία της τιμής του πετρελαίου αλλά και τους φόβους ότι τα lockdown στην Ευρώπη θα προκαλέσουν κάμψη στις αερομεταφορές, μειώνοντας τη ζήτηση για αεροπορικά καύσιμα.