Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώθηκε η Wall Street, με την έναρξη εμβολιασμών στη Βρετανία να αποτελεί τον καταλύτη και να ενισχύει τις ελπίδες για μία ταχεία ανάκαμψη και μάλιστα στο εγγύς μέλλον της παγκόσμιας και αμερικανικής οικονομίας.
Κέρδη 104 μονάδων ή 0,35% για τον Dow Jones ο οποίος έκλεισε στις 30.173 μονάδες, έχοντας κατακτήσει νέο ενδοσυνεδριακό ρεκόρ στο επίπεδο των 30.246,22 μονάδων. Σε νέο ρεκόρ ο S&P 500, με διαμόρφωση άνω των 3.700 μονάδων στην ιστορία του, καθώς είχε άνοδο 0,29% στις 3.702 μονάδες. Ρεκόρ και για τον Nasdaq με κέρδη 0,31% στις 12.635 μονάδες.
Οι Johnson & Johnson και 3Μ ήταν οι μετοχές με την καλύτερη πορεία για τον Dow Jones, με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ο ενεργειακός κλάδος με άνοδο 1,5% αποτέλεσε το βασικό στήριγμα για τον S&P 500.
Άνοδος που ξεπέρασε το 3% για τη μετοχή της Pfizer, η οποία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς είναι και η εταιρεία, μαζί με τη γερμανική BioNTech που έφερε την ευφορία στην αγορά.
Πρώτα η έναρξη χρήσης του εμβολίου των δύο εταιρειών στη Βρετανία και κατόπιν η διαφαινόμενη έγκριση για επείγουσα χρήση του και στις ΗΠΑ από την αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Ποτών (FDA), αποτελούν δύο παράγοντες που στηρίζουν όσους εκτιμούν ότι η πανδημία θα καταπολεμηθεί και το 2021 θα είναι ένα έτος επιστροφής σε ομαλές συνθήκες για οικονομία, επιχειρήσεις αλλά και κοινωνική ζωή.
Στα θετικά για την αμερικανική αγορά και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, με τον συνδυασμό αυτών των δύο γεγονότων να μετριάζει τις ανησυχίες για τη συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.
Την ίδια ώρα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δημοσιοποίησε τους στόχους του κατά της πανδημίας για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του μεταξύ των οποίων και η πραγματοποίησε 100 εκατ. εμβολιασμών. Το γεγονός ότι ο Μπάιντεν διατήρησε στη θέση του συμβούλου για την πανδημία τον Δρ Αν. Φάουτσι θεωρείται και αυτό θετικό για τις ΗΠΑ.
Διαφορετικές τάσεις επικράτησαν στην αγορά πετρελαίου, καθώς από τη μία πλευρά το Brent ενισχύθηκε 0,18% στα 48,88 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε 0,22% στα 45,66 δολάρια. Ανάλογη ήταν η εικόνα και στην αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να ενισχύεται 0,51% στα 1.875 δολάρια και τον άργυρο να σημειώνει πτώση 0,26% στα 24,73 δολάρια.