ΓΔ: 2259.73 -2.14% Τζίρος: 237.70 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:44
Φώτο: Shutterstock

Νέα εκτίναξη των τραπεζών, πάνω από τις 790 ο Δείκτης

Ισχυρή άνοδος του τραπεζικού δείκτη κατά 3,30%, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ.

Με τις τραπεζικές μετοχές να αναδεικνύονται σε «ατμομηχανή» της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο σταθεροποιείται σε επίπεδο άνω των 790 μονάδων και «βλέπει» τις 800 μονάδες, που μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν πολύ μακρινός στόχος.

Λίγο μετά τις 16.00, ο Δείκτης βρισκόταν στις 791 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,80% και παίρνοντας σαφή ανοδική κατεύθυνση, μετά τις διακυμάνσεις που προηγήθηκαν ενδοσυνεδριακά, ενώ μεγάλη είναι και σήμερα η συναλλακτική κινητικότητα, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών, που προσελκύουν και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι από τις αρχές Νοεμβρίου, όταν έγιναν οι ανακοινώσεις για το εμβόλιο της Pfizer, ο τραπεζικός δείκτης έχει διπλασιαστεί.

Σήμερα, η άνοδος του τραπεζικού δείκτη φθάνει το 3,3%, λίγο μετά τις 16.00, ενώ η Alpha κερδίζει 4,50%, η Εθνική 1,60%, η Eurobank 3,40% και η Πειραιώς 3,10%.

Όπως αναφέρουν αναλυτές, ένας σημαντικός λόγος που δίνει σήμερα στις τραπεζικές μετοχές ισχυρή ώθηση είναι οι αναμενόμενες, την Πέμπτη, ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχετικά με τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας της ευρωζώνης.

Οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται ότι θα είναι διπλά ωφελημένες από τις ανακοινώσεις, καθώς η προβλεπόμενη αύξηση τουλάχιστον κατά 200 δισ. ευρώ στα κονδύλια του προγράμματος αγοράς ομολόγων για την πανδημία θα ενισχύσει περαιτέρω τα ελληνικά ομόλογα που έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ η συνέχιση των χρηματοδοτήσεων με αρνητικά επιτόκια και το 2021 αποτελεί μια σημαντική πηγή τόνωσης των κερδών των τραπεζών.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το BusinessDaily, με μεταβλητότητα και εναλλαγές προσήμων κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο, ενώ έντονες πιέσεις δέχονται οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της Ελλάκτωρ και της Coca Cola HBC.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,3%, στις 786,99 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτασε έως και τις 794,64 μονάδες (+1,23%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 56,22 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,66%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,46%. 

Κέρδη 3,2% για τον τραπεζικό δείκτη, με την Alpha Bank να κερδίζει 3,8%, την Τρ. Πειραιώς στο +2,2%, τη Eurobank να κινείται στο +1,8% και την ΕΤΕ να ενισχύεται 1,25%

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (5,3%), της Motor Oil (3,5%), και της Aegean Airlines (2,9%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (2,2%), της Coca Cola HBC (1,6%), της ΔΕΗ (1%) και του ΟΠΑΠ (0,95%). 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,7%) και του Πετρελαίου (1,7%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (2,86%), των Τροφίμων (2,12%) και των Ταξιδιών (2,11%).

Σημειώνεται ότι το ΧΑ σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα άνοδο 6,6%, ενώ έχει σημειώσει ένα σερί 11 ανοδικών συνεδριάσεων με κέρδη 12,26%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζα της Ελλάδος
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζα της Ελλάδος: «Μηχανή» μερισμάτων αλλά με χαμηλές προσδοκίες υπεραξίας

Οι δύο όψεις της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος: εντυπωσιακά μερίσματα που την τελευταία 25ετία ανέρχονται συνολικά σε 33,10 ευρώ ανά μετοχή αλλά χωρίς δυναμική στο ΧΑ με τη μετοχή καθηλωμένη σε χαμηλές πτήσεις.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή η κερδοφορία των εταιρειών του Χ.Α. το 2025, ποιες ξεχωρίζουν

Ισχυρή κερδοφορία κατέγραψαν τράπεζες και εισηγμένες το 2025, με συνολικά κέρδη άνω των 10 δισ. ευρώ. Η έκτακτη ζημιά της Metlen αντισταθμίστηκε από την εξαιρετική πορεία των HelleniQ Energy και Motor Oil
Credia Χρηματιστήριο
ΑΓΟΡΕΣ

Στην CrediaBank το «καμπανάκι» στο ΧΑ, σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές

Οι 375 εκατομμύρια νέες μετοχές της CrediaBank διαπραγματεύονται και επισήμως στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την διευθ. σύμβουλο Ελ. Βρεττού να κάνει λόγο για επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της τράπεζας.
Ελένη Βρεττού
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

CrediaBank: Ξεκινά σήμερα η ΑΜΚ ύψους 300 εκατ., εξασφαλισμένη η κάλυψη

Η CrediaBank ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την αύξηση κεφαλαίου έως 300 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη, εξαγορές και ενίσχυση κεφαλαίων. Μεγάλη η ζήτηση, εξασφαλισμένη η κάλυψης της αύξησης, ενώ όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα, στα 0,8 ευρώ η τιμή διάθεσης της μετοχής.
Χρηματιστηριακός δείκτης
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοδος «ανάσα» στις διεθνείς αγορές, προσδοκίες για ριμπάουντ στο ΧΑ

Η ανοδική αντίδραση σε ΗΠΑ και Ευρώπη στην προοπτική εκτόνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί προσδοκίες για ριμπάουντ και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Θετικά νέα για τις εγχώριες τράπεζες.