ΓΔ: 1404.1 0.18% Τζίρος: 11.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:35 DATA
Φώτο: Shutterstock

Έχασε έδαφος ο χρυσός αλλά διατηρεί τη λάμψη του

Από το ρεκόρ των 2.075 δολ. η τιμή του χρυσού «προσγειώθηκε» κοντά στα 1.800 δολ., αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι δεν έχει τελειώσει. Ποιοι παράγοντες ευνοούν το πολύτιμο μέταλλο.

Ο χρυσός αποτελεί το ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών. Επιβεβαιώνοντας αυτήν την ιδιότητά του, το πολύτιμο μέταλλο έφθασε στις αρχές Αυγούστου στο ρεκόρ των 2.075 δολαρίων ανά υγκιά και, ενώ από τότε έως σήμερα έχει υποχωρήσει σημαντικά, δεν παύει να συγκαταλέγεται μεταξύ των τοποθετήσεων που προτείνουν οι περισσότεροι αναλυτές. 

Η πανδημία του κορονοϊού, ο φόβος ότι ένα δεύτερο lockdown θα οδηγήσει σε νέα αύξηση ανεργίας και απώλεια εισοδημάτων, οι ανησυχίες για μη επίτευξη των προβλέψεων ανάκαμψης για την παγκόσμια οικονομία, αποτελούν παράγοντες υποστηρικτικούς για το κίτρινο μέταλλο. 

Η διόρθωση και υποχώρηση σε επίπεδο πλησίον των 1.800 δολαρίων, δεν φαίνεται να πτοεί τους αναλυτές, μεγάλη μερίδα των οποίων εκτιμά ότι το ράλι για τον χρυσό δεν έχει τελειώσει.

Το ρεκόρ και η διόρθωση της τιμής του χρυσού

Σε επίπεδο αγορών, αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ημερήσια πορεία του. Πληθωρισμός και προσφορά είναι δύο εξ αυτών. Ο  χρυσός έχει εγγενώς περιορισμένη προσφορά, η οποία σπάνια υφίσταται σημαντικές αλλαγές από το ένα έτος στο άλλο. Ως εκ τούτου, ο χρυσός αντιμετωπίζεται ως αντιστάθμιση του πληθωρισμού.

Οι τιμές του χρυσού επηρεάζονται επίσης από τον φόβο και την αβεβαιότητα στην αγορά. Το 2009, στο αποκορύφωμα της ύφεσης, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) για το χρυσό αυξήθηκε 12,8%. Μεταξύ 2008 και 2012, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 101%, υπερδιπλασιασμένος σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών.

Φυσικά ο υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας που επηρεάζει το μέταλλο δεν είναι άλλος από το δολάριο, με το οποίο ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Σε περιόδους νομισματικής χαλάρωσης όπως η τρέχουσα, με την Fed να δεσμεύεται ότι θα κρατήσει για μεγάλη περίοδο τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, είθισται οι επενδυτές να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο δολάριο και να στρέφονται κατά κύριο λόγο στον χρυσό και δευτερευόντως στο ασήμι. Αντιμετωπίζουν τα δύο πολύτιμα μέταλλα ως «εναλλακτικά νομίσματα» τα οποία διατηρούν παραδοσιακά την αξία τους σε αδύναμα οικονομικά περιβάλλοντα.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τον Απρίλιο, η Bank of America αναθεώρησε την εκτίμησή της για την πορεία του χρυσού εντός του επόμενου 12μηνου, αναμένοντας ότι θα φθάσει στα 3.000 δολάρια ανά ουγκιά, από 2.000 που προέβλεπε πριν. Αιτία το γεγονός ότι οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου αναμένουν έντονες διακυμάνσεις για την οικονομία και ανάκαμψη του πληθωρισμού, δύο παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία του δολαρίου. 

Υπάρχουν φυσικά αναλυτές οι οποίοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι από αυτούς της BofA, με την Blue Line Futures να θεωρεί ότι το ανώτατο όριο που μπορεί να φθάσει ο χρυσός είναι τα 2.500 δολάρια έως τον Δεκέμβριο του 2021. Από την πλευρά της, η Goldman Sachs «βλέπει» την τιμή στα 2.300 δολάρια εντός του επόμενου 12μηνου. Μάλιστα, σε πρόσφατη έκθεσή της θέτει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος, με δεδομένη και τη δέσμευση της Fed ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως και το 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Διατήρηση του ανοδικού momentum για τον χρυσό αναμένει για το 2024 η ING

Οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις αλλά και οι μειώσεις επιτοκίων συντηρούν την αίγλη του κίτρινου μετάλλου για τους επενδυτές. Στα 2.301 δολάρια/ουγγιά η μέση τιμή για το 2024.
Xrysos, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν χάνει τη λάμψη του ο χρυσός: Δίνει φέτος κέρδη 14% στους επενδυτές

Στροφή σε ασφαλείς τοποθετήσεις σε εποχή γεωπολιτικής αβεβαιότητας και προσδοκίες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων συντηρούν το ενδιαφέρον για τον χρυσό. Συναλλαγές 150 δισ. δολ. την ημέρα.
Xrisos, Agores, Gold
ΑΓΟΡΕΣ

«Έκρηξη» για τον χρυσό το 2024 αναμένουν οι αναλυτές έως τα 2.500 δολ.

Η διακοπή στις αυξήσεις επιτοκίων, οι φόβοι για ύφεση σε κάποιες οικονομίες αλλά και η ανθεκτικότητα της ζήτησης κοσμημάτων από χώρες όπως η Κίνα βασικοί παράγοντες στήριξης για το πολύτιμο μέταλλο.