ΓΔ: 2362.35 -0.17% Τζίρος: 467.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Έσωσε την Wall Street η Fed, θα αγοράζει και εταιρικά ομόλογα

Ξεπέρασε τους φόβους για το νέο κύμα πανδημίας η Wall Street που μετά τις έντονες πιέσεις στην αρχή της συνεδρίασης κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος.

Ο Dow Jones κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά της συνεδρίασης καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τις επιπλέον προσπάθειες από την Fed για να στηρίξει την αγορά απέναντι στο άλμα των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου που απειλεί να καθυστερήσει τον ρυθμό της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Συγκεκριμένα σε μια ακόμη προσπάθεια να υποστηρίξει την αγορά, η Fed ανακοίνωσε οτι θα αγοράσει στην δευτερεύουσα αγορά, μεμονωμένα εταιρικά ομόλογα με υπολειπόμενη ωρίμανση 5 ετών ή και λιγότερο. Αυτή η κίνηση αναμένεται να ανεβάσει την έκθεση της Fed σε επιχειρησιακά χρέη, ένα μόλις μήνα αργότερα αφότου ξεκίνησε την αγορά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων. 

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ενώ οι επενδυτές προσπαθούσαν να αξιολογήσουν την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού που απειλούν να καθυστερήσουν την διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 0,62% στις 25.763 μονάδες με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,87% στις 3.067 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,43% στις 9.726 μονάδες.

Οι αναφορές για αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε ΗΠΑ, Κίνα και σε χώρες της Ευρώπης ενέτειναν τους φόβους πως θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, με τους κυβερνήτες σε Νέα Υόρκη και Τέξας να προειδοποιούν πως ίσως υπάρξουν και πάλι lockdowns.

Τις νέες ανησυχίες προκαλούν οι εξελίξεις της πανδημίας στην Ασία, με την Ινδία να προχωρά σε lockdown της οικονομίας της, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό 10.000 ημερησίως, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή τους, λόγω και των μεγάλων ελλείψεων στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Παράλληλα η Κίνα έθεσε σε καραντίνα ορισμένες περιοχές του Πεκίνου, ενώ και στις ΗΠΑ η επέλαση της πανδημίας δεν φαίνεται να έχει ξεπεραστεί στο ελάχιστο. 

Το γεγονός ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της υφηλίου (ΗΠΑ και Κiνα) και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη (Ινδία) συνεχίζουν να ταλανίζονται από την πανδημία καθιστά όλο και πιο ανήσυχους τους επενδυτές για τη γενικότερη επίπτωση που θα έχει αυτή η εξέλιξη στη διεθνή ανάπτυξη, η οποία, ούτως ή άλλως, αναμένεται ότι θα είναι το 2020 κάτι παραπάνω από αδύναμη. 

Πάντως στις αγορές ακούγονται και ορισμένες αισιόδοξες φωνές, όπως αυτές των οικονομολόγων της Morgan Stanley, οι οποίοι σε πρόσφατη έκθεσή τους εκτίμησαν ότι η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει στο δ' τρίμηνο στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία και θα ακολουθήσει πορεία σχήματος «V». Βέβαια και η δική τους άποψη στηρίζεται στη βασική εκτίμηση ότι ακόμη και εάν επιστρέψει ο κορονοϊός το φθινόπωρο η «επιθετικότητά» του δεν θα είναι τέτοια ώστε να οδηγήσει σε συνολικά lockdown, αλλά πιθανώς σε επιβολή καραντίνας σε περιοχές ανά την υφήλιο. Φυσικά εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η θετική εκτίμηση, η ύφεση θα καταστεί ακόμη πιο επιθετική. 

Η μετοχή της American Airlines μάζεψε τις απώλειες και έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητη με την Southwest να σημειώνει άνοδο 1%, ενώ η United Airlines σημείωσε πτώση 2,3% με την ανακοίνωση των σχεδίων της εταιρείας πως πρόκειται να πουλήσει 28 εκατ. μετοχές.

Η φαρμακοβιομηχανία Moderna ενισχύθηκε περισσότερο από 7,4% μετά τις αναφορές πως το Ισραήλ πρόκειται να αγοράσει το εμβόλιο της εταιρείας κατά του κορονοϊού.

Η μετοχή της Shopify πραγματοποίησε άλμα 8,3% μόλις η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την Walmart. Η Tesla ενισχύθηκε κατά 6% μετά τις αναφορές πως ο τεχνολογικός κολοσσός ερευνά την βιωσιμότητα για την δημιουργία μιας νέας παραγωγικής μονάδας στο Όστιν του Τέξας.

Παράλληλα, ο κλάδος της ενέργειας έχει καταφέρει να κερδίσει πίσω μέρος των απωλειών καθώς οι τιμές πετρελαίου γύρισαν σε θετικό έδαφος αποκρούωντας τις ανησυχίες για την ζήτηση του αργού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αναζήτηση βηματισμού μετά τη χθεσινή διόρθωση

Μετά τη χθεσινή διόρθωση που ήταν και η μεγαλύτερη του έτους, το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι επενδυτές βρίσκονται σε αναζήτηση βηματισμού και ευκαιριών στο ταμπλό εν μέσω μεταβλητότητας στις διεθνείς αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Υπεράσπιση των 2.400 μονάδων εν μέσω αβεβαιότητας

Εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος που έχει δημιουργήσει το sell off στην τεχνολογία, προκαλώντας κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, ο Γενικός Δείκτης καλείται να υπερασπιστεί τις 2.400 μονάδες με όπλο τις τραπεζικές μετοχές.
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για διατήρηση της ανόδου εν μέσω ανάκαμψης

Με αισιοδοξία για διατήρηση του ανοδικού μομέντουμ και πάνω από τις 2.350 μονάδες ξεκινά η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, αξιοποιώντας τη σταθεροποίηση των αγορών και την ανάκαμψη χρυσού και ασημιού.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές με φόντο Fed, μέταλλα και τεχνολογία

Σε περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας, η Wall Street κινείται πτωτικά ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν κέρδη, με τους επενδυτές να μειώνουν ρίσκο εν μέσω βουτιάς σε μέταλλα και αβεβαιότητας για τη Fed.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Βαρύ το κλίμα διεθνώς και sell off σε μέταλλα, τεχνολογία

Βαρύ το κλίμα στις διεθνείς αγορές που κινούνται σε καθεστώς αποφυγής ρίσκου, με έντονες απώλειες σε πολύτιμα μέταλλα, τεχνολογία και πετρέλαιο, ενώ προβληματισμό προκαλεί η επιλογή Γουόρς για τη Fed.
Fed, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Φαβορί ο Γουόρς για τα ηνία της Fed, έρχονται ανακοινώσεις από Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει σήμερα τον νέο πρόεδρο της Fed, με τον Κέβιν Γουόρς να θεωρείται το επικρατέστερο φαβορί για τη διαδοχή του Τζερόμ Πάουελ, ενώ αγορές και πολιτικοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.