ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θεαματική άνοδος 7% στο ΧΑ, τι «βλέπουν» τώρα οι επενδυτές

Υπερδιπλάσια άνοδο από την Ευρώπη σημειώνει η Αθήνα με αυξημένη αξία συναλλαγών, ενώ υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων. Τρεις παράγοντες δείχνουν ότι μειώνεται για την Ελλάδα ο μακροοικονομικός κίνδυνος.

Σε μια καλή συνεδρίαση για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου ο ευρύς ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει σχεδόν 3%, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπεραποδίδει σημαντικά, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περισσότερο από 7% και μάλιστα με αρκετά μεγάλη αξία συναλλαγών, που σηματοδοτεί την εμφάνιση ισχυρών χαρτοφυλακίων σε ρόλο αγοραστή.

Πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, ότι η σημερινή ανοδική κίνηση γίνεται στη βάση των πολύ μεγαλύτερων απωλειών που είχε σημειώσει η ελληνική αγορά σε σχέση με την Ευρώπη ως τώρα. Ειδικότερα, με τιμή κλεισίματος της 3ης Απριλίου, ο Γενικός Δείκτης έχανε 41% από την αρχή του έτους, ενώ η αντίστοιχη απώλεια του Stoxx 600 ήταν 25,7%.

Ο τραπεζικός δείκτης, κατ' εξοχήν ευαίσθητος στην αντίληψη για το μακροοικονομικό κίνδυνο, βρίσκεται επικεφαλής της ανοδικής κίνησης, κερδίζοντας στις 15.30 περίπου 9%, την ώρα που ο Γενικός Δείκτης πιάνει τις 580 μονάδες, με άνοδο κατά 7,3%. Το ενδιαφέρον στρέφεται κατ' εξοχήν σε ισχυρούς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που βρίσκονται σε ελκυστικά επίπεδα τιμών, με πρώτη τη μετοχή του ΟΤΕ, που κερδίζει σχεδόν 10%.

Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών, που δείχνει ότι η ανοδική αντίδραση έχει βάθος. Στις 15.30, η αξία των συναλλαγών πλησίαζε τα 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχε ήδη φθάσει στο επίπεδο συναλλαγών με το οποίο έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αυτό που φαίνεται ότι εκτιμούν οι επενδυτές και σπεύδουν να προχωρήσουν σήμερα σε αγορές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η αγορά μπήκε σταθερά σε ανοδική τροχιά, είναι ότι ο συνολικός μακροοικονομικός κίνδυνος για την Ελλάδα περιορίζεται, καθώς:

  1. Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας (κρούσματα - θάνατοι) υποδεικνύουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση αποδίδουν και είναι πιθανό να μπαίνουμε σε μια φάση αποκλιμάκωσης, που θα επιτρέψει να αρχίσει ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά, σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
  2. Επιπλέον, τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, αλλά και αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την προστασία της οικονομίας είναι σημαντικά και πιθανόν το συνολικό τους κόστος να ανεβεί στα 24 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος να ξεφύγει εκτός ελέγχου η ύφεση φέτος μετριάζεται και αυτό διευκολύνει την ανάληψη κινδύνου από τους επενδυτές.
  3. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα που θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, ύψους 500 δισ. σε τρεις πυλώνες, παρέχουν στην Ελλάδα μια ασφάλεια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα, περιορίζοντας τους κινδύνους που δημιουργεί η προσωρινή αδυναμία χρηματοδότησης από την αγορά ομολόγων. Αυτό γίνεται αντιληπτό και στην αγορά ομολόγων, όπου, μετά την άνοδο της Παρασκευής, η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κάτω από το 1,9% σήμερα.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Η καθ’ όλα εντυπωσιακή πορεία των τραπεζών αλλά και εν γένει των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης διατηρούν το ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές. 

Κέρδη 6,2% για τον Γενικό Δείκτη, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 21,72 εκατ. ευρώ, ενώ εκ των 104 μετοχών που «κινούνται» οι 81 εμφανίζουν κέρδη, μόλις 10 παραμένουν πτωτικές, ενώ 13 είναι αμετάβλητες. 

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη 5,85%, ενώ αυτός μέσης κεφαλαιοποίησης είναι λίγο πιο «συγκρατημένος» με άνοδο της τάξης του 3,39%. Έκρηξη ανόδου για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται στο +8,18%, με το σύνολο των κλαδικών δεικτών του ελληνικού χρηματιστηρίου να εμφανίζουν θετική πορεία. 

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που ξεχωρίζουν οι τραπεζικοί τίτλοι κινούνται με εντυπωσιακά κέρδη, καθώς η ΕΤΕ ενισχύεται 10,25%, η Alpha Bank βρίσκεται στο 8,36%, η Eurobank κινείται 7,69% υψηλότερα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζει κέρδη της τάξης του 8,07%. 

Ανάλογη η εικόνα και για τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές του Γενικού Δείκτη, με τη ΔΕΗ να ενισχύεται 7,69%, τον ΟΤΕ στο +7,43%, τον ΟΠΑΠ στο +4,46%, τον Μυτιληναίο στο +7,7% και τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο 10%.

Την ίδια ώρα ισχυρή άνοδο σημειώνουν οι διεθνείς αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και τις ΗΠΑ. Στη Γερμανία ο DAX σημειώνει άνοδο +4,4%, στο Παρίσι ο CAC +3,62% ενώ κέρδη άνω του 3% σημειώνει ο MIB στο Μιλάνο. Με κέρδη +4% διαπραγματεύονται τα συμβόλαιο του S&P 500 και του NASDAQ στη Νέα Υόρκη. 

Ώθηση στις αγορές δίνουν τα νέα από το μέτωπο της επιδημίας όπου τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη καταγράφεται μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων και νέων θανάτων εξαιτίας του ιού. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι 9 «χρυσές» μετοχές που νικούν φέτος τον Δείκτη με κέρδη έως 43%

Titan, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Cenergy, Sarantis, Εθνική, Coca Cola HBC, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή είναι οι μετοχές που προπορεύονται ως τώρα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Η ακτινογραφία αποδόσεων 2024, 3μήνου και 52 εβδομάδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης «νίκησε» τον Stoxx 600, η Γαλλία θα καθορίσει την τάση

Με άνοδο 2,58% έναντι 1% για τον Stoxx 600, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών. Κρίσιμος ο β' γύρος των εκλογών στη Γαλλία, ποια είναι τα σενάρια σύμφωνα με την ING.
ΑΓΟΡΕΣ

Το επόμενο ορόσημο για τις τράπεζες: Επιστρέφουν στην επενδυτική βαθμίδα

Μετά τη διανομή μερισμάτων, κρίσιμη η ανάκτηση του investment grade. Οι κινήσεις των οίκων και η ευχάριστη έκπληξη από την S&P. Τι θα γίνει με την κερδοφορία σε περίοδο μείωσης των επιτοκίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Άντεξαν τα ομόλογα στη νέα θύελλα: Πού στοιχηματίζουν οι επενδυτές

Γύρω στο 3,6% έχει σταθεροποιηθεί η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, παρά την αναταραχή στην ευρωζώνη. Μακροπρόθεσμο στοίχημα η σύγκλιση με την Πορτογαλία. Υψηλή συνολική απόδοση σε βάθος πενταετίας.