Σε ένα προκαταρκτικό σχέδιο συμφωνίας με την Κίνα, που αναμένεται ότι θα ξεμπλοκάρει τις εξαγωγές σπάνιων γαιών και μικροτσίπ, χωρίς όμως να παρέχει ορατότητα και για τους δασμούς που θα πρέπει να επιβληθούν από τις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, κατέληξαν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στις συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν στο Λονδίνο. Η συμφωνία έγινε δεκτή από τις αγορές με επιφυλακτικότητα, αλλά φαίνεται ότι θα αποτρέψει, το αμέσως επόμενο διάστημα, μια κλιμάκωση των εντάσεων.
Αμερικανοί και Κινέζοι διαπραγματευτές στο Λονδίνο δήλωσαν ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για το πώς θα εφαρμοστεί η συναίνεση που επιτεύχθηκε στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη, όπως μετέδωσε το Bloomberg.
Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και της Κίνας θα παρουσιάσουν τώρα την πρόταση στους αντίστοιχους ηγέτες τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής Κινέζο διαπραγματευτή, Λι Τσενκάνγκ. Αν και οι πλήρεις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες, οι Αμερικανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι «απολύτως αναμένουν» να επιλυθούν ζητήματα σχετικά με τις αποστολές σπάνιων γαιών και μαγνητών.
Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το πώς θα εφαρμοστεί η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη Γενεύη. Οι αντιπροσωπείες θα υποβάλουν την πρόταση στους αντίστοιχους ηγέτες τους για έγκριση, μετά την οποία θα επιδιώξουν την εφαρμογή της.
«Μόλις την εγκρίνουν οι πρόεδροι, τότε θα επιδιώξουμε την εφαρμογή της», δήλωσε ο Λούτνικ στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μετά από δύο ημέρες συζητήσεων που διήρκεσαν σχεδόν 20 ώρες. Ο εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζέιμσον Γκριρ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες συναντήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι η αμερικανική και η κινεζική πλευρά συνομιλούν συχνά και μπορούν να το κάνουν όποτε χρειάζεται.
Οι συνομιλίες στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν κατόπιν επιμονής της κυβέρνησης Τραμπ, για να εδραιωθεί μια δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης να διευκολύνει τις αποστολές σπάνιων γαιών. Η διαφωνία για τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών επανέφερε την ανοιχτή οικονομική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και δημιούργησε την προοπτική κατάρρευσης της αρχικής συμφωνίας τους, κάτι που θα αποτελούσε νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
«Απολύτως αναμένουμε ότι το θέμα των σπάνιων γαιών και μαγνητών όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα επιλυθεί σε αυτό το πλαίσιο εφαρμογής», δήλωσε ο Lutnick. «Επίσης, υπήρξαν μια σειρά μέτρων που οι ΗΠΑ επέβαλαν όταν αυτές οι σπάνιες γαίες δεν έφταναν», πρόσθεσε ο Λούτνικ. «Πρέπει να περιμένετε να αρθούν, όπως είπε ο πρόεδρος Τραμπ, με ισορροπημένο τρόπο. Όταν εγκρίνουν τις άδειες, τότε πρέπει να περιμένετε ότι και οι εξαγωγικοί μας περιορισμοί θα μειωθούν».
Ο Γκριρ δήλωσε, εξάλλου, ότι το ζήτημα της φαιντανύλης, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ επικαλέστηκε ως αιτιολογία για την επιβολή δασμών στην Κίνα, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Θα περιμέναμε να δούμε σημαντική πρόοδο από την Κίνα σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.
Σπάνιες γαίες και μικροτσίπ
Οι συναντήσεις του Λονδίνου ανέδειξαν τον αυξανόμενο ρόλο των ελέγχων εξαγωγών στον σύγχρονο εμπορικό πόλεμο, όπου η πρόσβαση σε σπάνια ορυκτά ή μικροτσίπ μπορεί να δώσει σε μια οικονομία μεγάλο πλεονέκτημα έναντι μιας ανταγωνίστριας. Η Κίνα ελέγχει μεγάλο μέρος των παγκόσμιων προμηθειών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών και άλλων εισροών για προηγμένες κατασκευές όπως ηλεκτρικά οχήματα, λέιζερ και κινητά τηλέφωνα.
Αυτό το πλεονέκτημα ήρθε στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς παράπονα από αμερικανικές εταιρείες για επικείμενες ελλείψεις μαγνητών οδήγησαν τον πρόεδρο των Τραμπ να ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο για καθυστέρηση στις πωλήσεις, αν και οι καθυστερήσεις ενδέχεται να οφείλονταν σε μεγάλους χρόνους αναμονής στο κινεζικό σύστημα αδειοδότησης. Ευρωπαίοι εμπορικοί αξιωματούχοι και αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επίσης σημάνει συναγερμό για τη διακοπή των προμηθειών από την Κίνα.
Ως απάντηση, η Ουάσιγκτον κινήθηκε τον περασμένο μήνα για να περιορίσει τις εξαγωγές λογισμικού σχεδιασμού τσιπ, εξαρτημάτων κινητήρων αεροσκαφών, χημικών και πυρηνικών υλικών, περιορισμοί τους οποίους οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν σε αντάλλαγμα για ελάφρυνση στις σπάνιες γαίες.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται περίπου στο ένα τρίτο μιας 90ήμερης ανακωχής στους καταστροφικούς δασμούς που επέβαλαν η μία στην άλλη χώρα τον Απρίλιο. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε στη Γενεύη στις 12 Μαΐου μείωσε σημαντικά αυτούς τους δασμούς, αν και το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παραμένει διαταραγμένο.
Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 34% τον Μάιο, η μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού έκλεισε την κινεζική οικονομία.
Ο Τζόζεφ Γκρέγκορι Μαχόνι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο East China Normal της Σαγκάης, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη απώλεια του εμπορικού πολέμου δεν ήταν οι χαμένες πωλήσεις αλλά η εμπιστοσύνη και ότι η Κίνα είναι πολύ προσεκτική, με στόχο να αποφύγει να παρασυρθεί στο «τσίρκο» του Τραμπ.
«Έχουμε ακούσει πολλά για συμφωνίες πλαισίων για συνομιλίες. Αλλά το θεμελιώδες ζήτημα παραμένει: μικροτσίπ εναντίον σπάνιων γαιών», είπε. «Όλα τα άλλα έχουν μικρή σημασία».
Μικρές κινήσεις στις αγορές
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει από μια περίοδο αστάθειας που άρχισε όταν ο Τραμπ εισήγαγε για πρώτη φορά τις δασμολογικές του πολιτικές στις αρχές Απριλίου, με τον δείκτη μετοχών MSCI για όλες τις χώρες να κλείνει την Τρίτη σε επίπεδο ρεκόρ. Στην αγορά συναλλάγματος, πάντως, το δολάριο παραμένει αποδυναμωμένο έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων.
Η αρχική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση της συμφωνίας ΗΠΑ - Κίνας ήταν υποτονική, με τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών να υποχωρούν ελαφρώς και το offshore γιουάν να ανεβαίνει ελαφρώς. Το γεν παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.
Τα futures του EUROSTOXX 50, τα futures του FTSE και τα futures του DAX ήταν όλα μειωμένα κατά 0,2%, ενώ τα futures του S&P 500 και τα futures του Nasdaq έχασαν και τα δύο 0,1%. Η αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος ήταν εξίσου συγκρατημένη, με το δολάριο να υποχωρεί 0,1% έναντι του ιαπωνικού γεν στα 144,73. Το ευρώ ανέβηκε ελαφρώς στα 1,1433 δολάρια και ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε σταθερός στο 98,971.
Για τις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ανέβηκε 0,3% στα 3.333 δολάρια η ουγγιά. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα υψηλά επτά εβδομάδων ενόψει των στοιχείων για τα αποθέματα των ΗΠΑ. Το μπρεντ υποχώρησε 31 σεντς στα 66,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό υποχώρησε 28 σεντς στα 64,71 δολάρια το βαρέλι.