Ένα σημαντικό ρεκόρ έχει επιτύχει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει επιστρέψει σε επίπεδα που είχαν καταγραφεί πριν το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το story αναβάθμισης της οικονομίας και της αγοράς εξακολουθεί να αποτελεί προωθητική δύναμη για τις αποτιμήσεις, ενώ τα κέρδη των εισηγμένων φαίνεται ότι το 2025 θα σταθεροποιηθούν στα υψηλά επίπεδα του 2024.
Η αγορά έχει κάνει ένα μεγάλο κύκλο, για να επανέλθει σε υψηλά επίπεδα σε όρους Γενικού Δείκτη και κεφαλαιοποίησης, καθώς χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.804,06 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 3,06% και κρατώντας κέρδη 22,75% από την αρχή της χρονιάς:
- Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε νέα υψηλά 15ετίας, καθώς έχει κατακτήσει την υψηλότερη τιμή από τις 3 Μαΐου 2010, δηλαδή από την εποχή όπου η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας και συμφωνούσε το πρώτο μνημόνιο για τη διάσωση της οικονομίας με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.
- Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς, όμως, έχει ξεπεράσει τα 124 δισ. ευρώ και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Σεπτεμβρίου του 2008, όταν ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν στις 3.131 μονάδες, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta. Σημειωτέον ότι το 2008 ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Ακόμη και με αυτή την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, ο δείκτης που παρακολουθεί ο θρυλικός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, δηλαδή η σχέση της κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ της χώρας, παραμένει πολύ ελκυστικός. Το ονομαστικό ΑΕΠ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 242 δισ. ευρώ. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αντιστοιχεί μόλις σε 51%.
Το story αναβάθμισης
Η πορεία αναβάθμισης της οικονομίας και της αγοράς συνεχίζεται και αποτελεί τη βασική προωθητική δύναμη των αποτιμήσεων. Χθες, ένας ακόμη οίκος, η Fitch, ανέβασε τις προοπτικές της βαθμολογίας της Ελλάδας από σταθερές σε θετικές, κάτι που σημαίνει ότι εντός 12 - 18 μηνών η αξιολόγηση θα αναβαθμισθεί. Σήμερα η Fitch τοποθετεί την Ελλάδα στο πρώτο σκαλί της επενδυτικής κατηγορίας ("BBB-") και θα την ανεβάσει στο επόμενο, όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι οίκοι.
Η Fitch σημειώνει την εξαιρετική δημοσιονομική εικόνα, βελτιώνοντας τις προβλέψεις της. Φέτος, αλλά και το 2026 «βλέπει» πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης περίπου 1% και ταχεία μείωση του χρέους, κοντά στο 120% του ΑΕΠ έως το 2030. Τονίζει επίσης ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει πάνω από το 2% το 2025 και το 2026, πολύ πάνω από την πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το χρηματιστήριο ότι ο οίκος διατυπώνει πολύ θετικά σχόλια για τον κλάδο που αποτελεί την ατμομηχανή της αγοράς, τις τράπεζες. Κάνει λόγο για ενισχυμένο τραπεζικό τομέα και σημειώνει ότι:
- Η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα τον Μάρτιο του 2025, αντανακλώντας βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένου ενός παρατεταμένου ρεκόρ υγιούς δημιουργίας κερδών, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της εξυγίανσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, των ενισχυμένων κεφαλαιακών θέσεων και της σταθερής χρηματοδότησης βάσει καταθέσεων.
- Η Fitch αναμένει ότι τα έσοδα από δάνεια και προμήθειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μεσοπρόθεσμα, παρά την πρόσφατη αστάθεια της αγοράς. Οι εξαγορές θα αυξήσουν μετρίως τη διεθνή παρουσία και τη διαφοροποίηση των εσόδων, αν και η εστίαση των τραπεζών θα παραμείνει κυρίως εγχώρια.
Εκτός από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, που αναβαθμίζουν την οικονομία, οι μεγάλοι οίκοι που καταρτίζουν διεθνείς δείκτες έχουν θέσει το ΧΑ σε τροχιά αναβάθμισης για την επιστροφή του στις ανεπτυγμένες αγορές, κάτι που αναμένεται να προσελκύσει κεφάλαια από μεγάλα παθητικά funds.
Τα κέρδη των εισηγμένων
Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εταιρειών, τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ότι σταθεροποιείται στα υψηλά επίπεδα του 2024. Όπως σημειώνει ο Μ. Χατζηδάκης,
- Η εικόνα της κερδοφορίας των εγχώριων εισηγμένων επανέφερε στο προσκήνιο τις επιδόσεις των εταιριών και την δυνητική τους αξία με βάση τα επικαιροποιημένα θεμελιώδη.
- Το πρώτο δείγμα γραφής των 19 εταιριών που έχουν δημοσιεύσει α’ τρίμηνο είναι μεν ικανοποιητικό σε σχέση με τις
συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς δείχνει ωστόσο ότι το 2025 θα είναι έτος σταθεροποίησης της κερδοφορίας λόγω της
επιβράδυνσης κάποιων κομβικών οικονομικών κλάδων (Διυλιστήρια, Τράπεζες). - Η ως τώρα εικόνα δείχνει υστέρηση του κύκλου εργασιών κατά 9,6%, μείωση των λειτουργικών κερδών κατά 22,5% και μείωση της καθαρής κερδοφορίας κατά 8%.
- Το οργανικό αποτέλεσμα των τραπεζών είναι οριακά μειωμένο κατά 0,4% αντανακλώντας κυρίως την μείωση των εσόδων
από τόκους (-2,4%). - Τα διυλιστήρια θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιβάλλον ικανοποιητικών μεν, χαμηλότερων δε
περιθωρίων διύλισης όπως τουλάχιστον διαφαίνεται στο πεντάμηνο της χρονιάς έχοντας για διαφορετικούς λόγους παύσεις λειτουργίας στην παραγωγή τους. - Ως εκ τούτου θα αναζητηθούν αντίρροπες δυνάμεις από άλλους κλάδους (ενέργεια, κατασκευή, λιανικό εμπόριο) προκειμένου να ισοσκελιστούν οι όποιες απώλειες.
- Αυτή η ανάγνωση οδηγεί διαχειριστικά σε μια πιο επιλεκτική προσέγγιση της αγοράς δεδομένης της διαφοροποίησης που υπάρχει πλέον στους ρυθμούς μεγέθυνσης των εταιριών, φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό τηρουμένων των ισχυρών τάσεων στην κερδοφορία των εισηγμένων που επικράτησαν στις τρεις προηγούμενες χρήσεις.
Η τεχνική εικόνα: Μετριοπαθείς ρυθμοί ανόδου
Η τεχνική εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε μετριοπαθείς ρυθμούς ανόδου στη συνέχεια, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του Μ. Χατζηδάκη:
- Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης εισήλθε στην βασική ζώνη αντίστασης (1.780-1.800 μονάδες) σβήνοντας τις διακυμάνσεις από την κατοχύρωση κερδών με συσσώρευση χαμηλού εύρους. Η απορρόφηση της προσφοράς και η διαχείριση του βάθους της διόρθωσης αποτελεί ένδειξη της ισχύος των αγοραστών οι οποίοι σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές στο υψηλό ημέρας -ή κοντά σε αυτό- με συνεχόμενες καταγραφές υψηλών 15 ετών.
- Η άνοδος έχει αφήσει διαγραμματικές εκκρεμότητες στην έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης ξεκινώντας με ανοδικό χάσμα (1750 – 1761) περιοχή η οποία πλέον αποτελεί την νέα ζώνη στήριξης της Αγοράς. Οι ταλαντωτές υποδεικνύουν ακόμα ανοδικό περιθώριο τουλάχιστον 20 – 30 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι να εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες ωστόσο η περιοχή των 1.800 μονάδων δείχνει ότι θα απαιτήσει την συνδρομή υψηλότερων συναλλαγών για την διαφυγή της.
- Επί του παρόντος όλοι οι τεχνικοί δείκτες είναι αγορασμένοι, η έξοδος των κερδισμένων χαρτοφυλακίων από τα χαμηλά του Απριλίου πραγματοποιείται με τρόπο που δεν αλλάζει τα δεδομένα και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών υποστηρίζει την διάχυση της ανόδου σε περισσότερα χαρτοφυλάκια. Ωστόσο δεν παραγνωρίζεται η κόπωση της δυναμικής της τάσης μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου.
- Ως εκ τούτου θα αναμέναμε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς ανόδου για την συνέχεια με τους αγοραστές να διατηρούν το πλεονέκτημα στις κινήσεις.