ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:08:12 DATA
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Προσδοκίες για year-end rally στο ΧΑ: Τα «σήματα» Μητσοτάκη - τραπεζιτών

Ο πρωθυπουργός απομάκρυνε την απειλή των έκτακτων φόρων σε τράπεζες και ενεργειακούς ομίλους το 2025, ενώ οι τραπεζίτες απάντησαν στον προβληματισμό για την κερδοφορία σε περιβάλλον μειωμένων επιτοκίων.

Προσδοκίες για ένα year-end rally, που θα μπορούσε να «ξεκολλήσει» τη χρηματιστηριακή αγορά από τη μετριότητα των τελευταίων μηνών, έχουν δημιουργήσει η δέσμευση του πρωθυπουργού στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το 2025 δεν θα επιβληθούν έκτακτοι φόροι, αλλά και τα μηνύματα που έστειλαν στο Λονδίνο οι κορυφαίοι τραπεζίτες, δίνοντας απαντήσεις στους διαχειριστές κεφαλαίων για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, ώστε να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία και να αυξηθούν οι διανομές στους μετόχους.

Η πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είχε χαρακτήρα απελευθέρωσης από τον προβληματισμό που είχε δημιουργήσει στους επενδυτές η φημολογία περί επιβολής έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 2,21% και γύρισε στις 1.424 μονάδες, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι, αν τις επόμενες ημέρες ξεπεράσει και το όριο των 1.434 μονάδων, θα επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός από τη «ζώνη αδιαφορίας» μεταξύ 1.390 και 1.410 μονάδων, στην οποία είχε παραμείνει για αρκετό καιρό.

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη από το Λονδίνο και σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα δεν προκάλεσαν εκρηκτική άνοδο του τραπεζικού δείκτη, τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Νοέμβριο του 2023 (4,67%), αλλά έφεραν ισχυρή αντίδραση και των ενεργειακών μετοχών (ΔΕΗ, Metlen, Helleniq Energy, Motor Oil), που είχαν βρεθεί σταθερά στο στόχαστρο έκτακτων φορολογικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης. Όπως σχολίασε αναλυτής, «καθαρίζει ο ορίζοντας για τον επόμενο χρόνο, δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας των επενδυτών για επιβολή έκτακτων φόρων».

Τα «σήματα» Μητσοτάκη

Μιλώντας χθες στο Λονδίνο, στην εκδήλωση που οργάνωσαν η ΕΧΑΕ και η Morgan Stanley, ο πρωθυπουργός έστειλε τα «σωστά» σήματα στην επενδυτική κοινότητα, όπως εκτιμούν αναλυτές. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την απειλή έκτακτων φόρων στις τράπεζες για να πετύχει πολιτικούς στόχους, όπως η μείωση των περιθωρίων επιτοκίου, η συγκράτηση των προμηθειών ή η αύξηση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα στεγαστικών δανείων.

«Η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νωρίτερα, μιλώντας στον ANT1, ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι «το 2025 δεν είναι έτος έκτακτων φορολογήσεων», απομακρύνοντας την απειλή έκτακτων φόρων όχι μόνο για τις τράπεζες, αλλά και για τις εταιρείες του ενεργειακού τομέα -ιδιαίτερα τα διυλιστήρια έχουν δεχθεί ισχυρή πίεση φέτος από τη μη αναμενόμενη επανάληψη του έκτακτου φόρου.

Στα «σήματα» από τον πρωθυπουργό προς την επενδυτική κοινότητα περιλαμβάνονται και όσα είπε για τη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική, εξηγώντας ότι πλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση της φορολογίας με διαρθρωτικά μέτρα, ενώ δεν σκοπεύει, όπως έγινε στο παρελθόν, να χρησιμοποιεί τις υπερβάσεις των στόχων στα φορολογικά έσοδα για να χορηγούνται έκτακτα επιδόματα.

«Οι προτεραιότητές μας είναι πολύ σαφείς. Η πρώτη είναι αδιαπραγμάτευτη, και αυτή είναι να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, να τηρήσουμε τις δημοσιονομικές μας δεσμεύσεις, να παραμείνουμε εντός των σημείων αναφοράς για τις δαπάνες όπως έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι θα επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τις κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα δύσκολα χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που οι αγορές κατανοούν και εκτιμούν. Αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό στα spreads μας, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι πάντα υπάρχει πίεση για περισσότερες δαπάνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Εξήγησε δε ότι με το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης, τα πρόσθετα έσοδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για μειώσεις φόρων και όχι για αύξηση δαπανών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός: «Βρισκόμαστε τώρα σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό -και όχι μόνο στις αγορές. Τα σημεία αναφοράς για τις δαπάνες είναι καθορισμένα. Συνεπώς, ακόμα και αν έχουμε πρόσθετα έσοδα, δεν μπορούμε να δαπανήσουμε αυτά τα έσοδα και να υπερβούμε το σημείο αναφοράς για τις δαπάνες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές στο σκέλος της είσπραξης εσόδων ώστε να μειώσουμε τους φόρους. Επομένως, αν συνεχίσουμε, και θα συνεχίσουμε, να αντιμετωπίζουμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγή, αυτό είναι μια διαρθρωτική αλλαγή. Δεν πρόκειται για έναν εφάπαξ φόρο, πρόκειται για μια διαρθρωτική αλλαγή. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το όποιο πλεόνασμα έχω για να πείσω την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να μειώσω περαιτέρω τους φόρους. Αυτή είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για εμένα».

Τα «σήματα» από τους τραπεζίτες

Από την πλευρά τους, οι τέσσερις επικεφαλής των συστημικών τραπεζών έδωσαν αρκετά πειστικές απαντήσεις, στο πλαίσιο συζήτησης στο Λονδίνο, στα ερωτήματα που απασχολούν τους ξένους επενδυτές σχετικά με το μέλλον των τραπεζών και ιδιαίτερα για το πώς θα ανταποκριθούν στη νέα περίοδο που έχει αρχίσει με τη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, δεδομένου ότι η υψηλή κερδοφορία τους έως τώρα καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα επιτοκιακά περιθώρια.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των τραπεζιτών ήταν ότι το «αντίδοτο» στις πιέσεις στην κερδοφορία από τη μείωση επιτοκίων θα είναι, αφενός, η αύξηση των χορηγήσεων, σε ένα περιβάλλον ισχυρής ανάπτυξης και ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας και καθώς οι τράπεζες έχουν πλέον εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους και διαθέτουν μεγάλα αποθέματα καταθέσεων, που μάλιστα αντλούνται με πολύ χαμηλό κόστος, αφού πρόκειται κυρίως για καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Αφετέρου, εξήγησαν ότι πλέον η αύξηση των προμηθειών θα έλθει όχι από τις καθημερινές τραπεζικές εργασίες (κάτι που αποτελεί και «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση), αλλά μέσα από την επέκταση των δραστηριοτήτων σε τομείς όπως το Asset Management, το Wealth Management και το Bancassurance. Σημειωτέον ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον μια απλή υπόσχεση των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς ήδη η αύξηση προμηθειών από αυτές τις κατηγορίες εργασιών καταγράφεται στα οικονομικά αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Πρωταθλητές και ουραγοί στο χρηματιστήριο: Τι δείχνουν τα στοιχεία 11μήνου

Μέτρια χρονιά μονοψήφιας απόδοσης το 2024 για τον Γενικό Δείκτη με «βαρίδι» τη μεγάλη άντληση κεφαλαίων. Ποιες μετοχές της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης «γράφουν» διψήφια ποσοστά ανόδου, ποιες υστερούν.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο «μουντός» Νοέμβριος στο χρηματιστήριο και οι προσδοκίες για Δεκέμβριο

Για δεν βγήκε η αναμενόμενη αντίδραση μετά τη «βουτιά» του Οκτωβρίου. Προσδοκίες για year-end rally στις αγορές τον Δεκέμβριο με βοήθεια από την ΕΚΤ. Προϋπόθεση ανόδου η διάψευση από την κυβέρνηση των σεναρίων για έκτακτο φόρο στις τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ΧΑ, ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών

Προβληματισμός, αλλά όχι πανικός μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αποκλείει κατηγορηματικά τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και τα ευνοϊκά στοιχεία που υποστηρίζουν την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κάλπες της αγωνίας για τις αγορές και η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Τα σενάρια για νίκη Τραμπ ή Χάρις και ο φόβος για χάος από αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ανάκαμψη υπό αίρεση στην Αθήνα, με καταλύτη τις τράπεζες και τα νέα δεδομένα για αναβαλλόμενο και μερίσματα.