ΓΔ: 1390.17 0.60% Τζίρος: 46.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:09 DATA
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Χρηματιστήριο: Τα μεγέθη των τραπεζών θα καθορίσουν τις τάσεις

Σημείο - κλειδί η πορεία των τραπεζικών μετοχών για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κλείνει τον Οκτώβριο με αρνητικό πρόσημο και σημαντικές απώλειες. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Ο Οκτώβριος «φεύγει» και για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την «ψαλίδα» του Γενικού Δείκτη από τα πολυετή υψηλά των 1.502 μονάδων του Μαΐου, τα οποία πιθανότατα δεν θα «ξαναδεί» φέτος, να έχει ανοίξει σημαντικά μετά και το πρόσφατο σερί «καταστροφικών» συνεδριάσεων. Η οπισθοχώρησή του ΓΔ τον έχει φέρει στο χαμηλότερο επίπεδο των δυόμιση τελευταίων μηνών, το χαμηλότερο μετά την αντίδραση από το «κραχ» του Αυγούστου, συντηρώντας πάντως «άνετα» το μονοψήφιο θετικό πρόσημο (πέριξ του 7% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) για το 2024.

τραπεζικός κλάδος, ο δεικτοβαρέστερος του ΧΑ, έχει απωλέσει 15% από το υψηλό του Ιουλίου με την «ζώνη» τιμών που κατέρχεται έως τις 1.100 μονάδες περίπου να προσφέρει μία κρίσιμη τεχνική στήριξη ώστε να αποφευχθούν τα «χειρότερα». Το μεγαλειώδες «άδειασμα» στις τράπεζες οπωσδήποτε συνδέεται με την «αφαίμαξη» υψηλής ρευστότητας από ενεργά χαρτοφυλάκια τα οποία από την πλευρά τους επιδίδονται σε «ασκήσεις» βραχύπνοου rotation και ενώ το κίνητρό τους για εισροή «φρέσκου» χρήματος προς το ΧΑ φαίνεται να απουσιάζει.

Άλλωστε, θα ήταν εύλογες οι «δεύτερες σκέψεις» θεσμικών διαχειριστών σχετικά με τη μείωση της έκθεσης σε τραπεζικά «χαρτιά» κατά τη διάρκεια των μεγάλων placement στον κλάδο, διαβλέποντας ίσως την απουσία επιπλέον ανοδικής δυναμικής και τα αρνητικά της όποιας απίσχνασης (dilution), κάτι το οποίο ως τώρα επιβεβαιώνεται σε περιπτώσεις τίτλων που κατέγραψαν υποαξίες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες «κλείδωσαν» οι εν λόγω εταιρικές πράξεις. Θεμελιωδώς, οι προβληματισμοί αναφορικά με την περαιτέρω πορεία των τραπεζικών εσόδων από τόκους εντός ενός περιβάλλοντος διαφαινόμενων επιτοκιακών μειώσεων παραμένουν, δίχως αυτό ασφαλώς να αναιρεί το discount τμημάτων του κλάδου σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό καθώς και τις όντως αξιόλογες κινήσεις βελτίωσης των δύο πλευρών (ενεργητικό και παθητικό) στους ισολογισμούς τους.

Καλώς ή κακώς, η «όλη» ελληνική κεφαλαιαγορά δεν μπορεί να «ορθοποδήσει» στον βαθμό που οι τιμές των τραπεζών δεν μπορούν να αντιδράσουν ανοδικά συνεχίζοντας το restructuring ράλι των λίγων τελευταίων ετών. Δεδομένου δε του «ρηχού» της λεωφόρου Αθηνών, όταν μειώνεται η αγοραία αποτίμηση «δημοφιλών θέσεων», όπως οι Τράπεζες, και «χτυπιούνται» margins σε μικρότερα μοχλευμένα χαρτοφυλάκια, η ψυχολογία «βαραίνει» και η πίεση μεταφέρεται στους τίτλους άλλων, αξιόλογων εισηγμένων οι οποίες - σε ένα βαθμό και δίχως δική τους υπαιτιότητα - «καίγονται» στο τρέχον πλαγιοκαθοδικό διαγραμματικό περιβάλλον της ελληνικής Αγοράς.

Σε αυτά τα πλαίσια, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, «μπούσουλας» του ΧΑ θα είναι η ανακοίνωση των «συστημικών» τραπεζικών τριμηνιαίων αποτελεσμάτων την εβδομάδα μεταξύ 1 και 8 Νοεμβρίου.

Όλα αυτά βέβαια ουδόλως απασχολούν την εικόνα των παγκόσμιων χρηματιστηρίων, τα οποία «εναγωνίως» αναμένουν το αποτέλεσμα της αμερικανικής «κάλπης» και τις αποφάσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια – όλα αυτά επίσης την επόμενη «διαβολοβδομάδα». Σοβαρές προβλέψεις δεν μπορούν πλέον να γίνουν ούτε για τις επιτοκιακές αποφάσεις των ΗΠΑ καθώς όλοι τελούν εν αναμονή των αυριανών (Παρασκευή) ανακοινώσεων σθένους της εκεί αγοράς εργασίας, οι οποίες θα επηρεάσουν το επόμενο βήμα της Fed, όσο και το ποιος θα είναι ο επόμενος Πλανητάρχης, καθώς ένας εκ των υποψηφίων έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σχετικά το βαθμό της μελλοντικής «ανεξαρτησίας» της νομισματικής Αρχής άπαξ και επανεκλεγεί.

Σε εταιρικό επίπεδο, τα «φώτα πέφτουν» στις ανακοινώσεις κερδοφορίας της πλειονότητας των τεχνολογικών κολοσσών που απαρτίζουν την ομάδα μετοχών "Magnificent-7", με τον Nasdaq να «το παλεύει» πέριξ του ιστορικού του υψηλού και να θέλει οπωσδήποτε κι άλλη «βοήθεια» για ένα ακόμη «άλμα».

Στην Ευρωζώνη «ήτανε στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος» με τη διελκυστίνδα ζητημάτων οικονομικής ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής συνοχής και πολιτικής αξιοπιστίας να «μπερδεύει» τις εκτιμήσεις για την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος του έτους. «Κερδισμένος» όλων των παραπάνω αβεβαιοτήτων και δη των γεωπολιτικών ο Χρυσός που ως πατροπαράδοτο επενδυτικό «ασφαλές καταφύγιο» πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ χωρίς να «καταλαβαίνει» για την ώρα από μετρήσεις αποκλιμάκωσης του Πληθωρισμού, «υπερθέρμανση» των ταλαντωτών του και λελογισμένο profit-taking.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, «κλειδί» στο τέλος και αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει η επιστροφή του (ή μη) πάνω από τον εκθετικό και τον απλό κινητό μέσο όρο 200 ημερών οι οποίοι συγκλίνουν στην περιοχή των 1.400-1.420 μονάδων.

* Ο Πέτρος Στεριώτης είναι πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της (ιστο)σελίδας ή του αρθρογράφου για τυχόν επενδυτικές αποφάσεις των αναγνωστών του παρόντος ή άλλων τρίτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Πληθαίνουν, ξανά, οι τραπεζικές μετοχές στο ταμπλό του χρηματιστηρίου

Optima, Τράπεζα Κύπρου και η «νέα» Attica Bank εμπλουτίζουν τις υπό διαπραγμάτευση τραπεζικές μετοχές. Στο 30% διαμορφώνεται η συμμετοχή των τραπεζικών μετοχών στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Τρ. Κύπρου: Ξεκινά πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από το ΧΑ

Η επαναγορά ιδίων μετοχών στο ΧΑ δεν θα αλλάξει το μέγεθος του προγράμματος και θα εκτελείται παράλληλα με την επαναγορά ιδίων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, που θα συνεχίσει σύμφωνα με το πρόγραμμα.