ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Σκηνικό καταστροφής στο ΧΑ με νέα υποχώρηση κατά -13,39%

Αδύνατο στάθηκε στις ελληνικές μετοχές να προβάλουν οποιαδήποτε αντίσταση στο βαρύτατο διεθνές κλίμα, ενώ πολύ αυξημένη ήταν και η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων.

Στη χειρότερη μέρα που έχουν περάσει οι αγορές από την εποχή της μεγάλης κρίσης του 2008-09 το ελληνικό χρηματιστήριο «γκρεμίστηκε» χωρίς την παραμικρή αντίσταση, την ώρα που και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έφταναν σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από το πρόσφατο χαμηλό του 0,90% αντανακλώντας την μεγάλη αύξηση του μακροοικονομικού κινδύνου.

Ο Γενικός Δείκτης δεν κατόρθωσε να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση στις μεγάλες πιέσεις που προκάλεσε ο φόβος για παγκόσμια ύφεση και ο πόλεμος Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου. Ύστερα από ένα καταιγιστικό ξεπούλημα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 593,07 μονάδων με απώλειες -13,39% και βρίσκεται πλέον σε απόσταση σχεδόν 40% από το τελευταίο υψηλό του, τον περασμένο Νοέμβριο.

Εντελώς αποκαρδιωτική ήταν η κίνηση των τραπεζικών μετοχών, στις οποίες εντοπίζονται όλες οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μακροοικονομικά σενάρια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ταχεία έξοδο η οποία προκάλεσε σήμερα απώλειες -16,95% στον κλαδικό δείκτη.

Ακόμα και μετοχές θεωρούμενες ως σχετικά ασφαλείς όπως ο τίτλος του ΟΤΕ, ή η μετοχή του ΟΠΑΠ, δεν απέφυγαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις και έκλεισαν με απώλειες πάνω από -6% και πάνω από -9% αντίστοιχα.

Η μετοχή της Motor Oil λόγω της συγκυρίας με το πετρέλαιο δέχτηκε επίσης ισχυρή πίεση με υψηλή αξία συναλλαγών, κλείνοντας με απώλειες -16,14%, ενώ οι φόβοι για επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας προκάλεσαν πτώση της μετοχής της ΔΕΗ κατά -24,24%.

Την ίδια στιγμή, στην αγορά ομολόγων, οι ελληνικοί τίτλοι έπεσαν θύματα της φυγής κεφαλαίων προς την ασφάλεια των γερμανικών κυρίως ομολόγων με αποτέλεσμα σήμερα η απόδοση του δεκαετούς να φτάσει το 1,85%, δηλαδή σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από το χαμηλό του 0,90% που είχε καταγραφεί πολύ πρόσφατα και με το spread από τα γερμανικά ομόλογα να διευρύνεται καθώς σήμερα η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς έπεσε χαμηλότερα κι από το -0,90%.

Πέρα από τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία των αγορών σημασία για την επανεμφάνιση αγοραστών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας θα έχει το επόμενο διάστημα ο τρόπος διαχείρισης της διαταραχής που έχει προκληθεί από την επιδημία, δηλαδή το αν τα μέτρα που ανακοινώνει ή σχεδιάζει η κυβέρνηση για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα κριθούν από τους επενδυτές ως σχετικά επαρκή για την υπέρβαση της κακής συγκυρίας.

Η κυβέρνηση πάντως ανοιχτά παραδέχεται πλέον ότι οι απώλειες που θα υπάρξουν στην αναμενόμενη ανάπτυξη θα επηρεάσουν αρνητικά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και ήδη ζήτησε από την ευρωζώνη μέσω του πρωθυπουργού αλλά και του υπ. Οικονομικών, να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας που αφήνουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες και κανονισμοί ώστε να μην «τιμωρηθεί» η ελληνική οικονομία με πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς τονίζουν ότι μετά την πτώση του Γενικού Δείκτη κάτω και από τις 600 μονάδες, ενώ μόλις πρόσφατα είχε κινηθεί προς τις 1000 μονάδες, οι αποτιμήσεις των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης χαρακτηρίζονται από ελκυστικές έως αδικαιολόγητα χαμηλές, όμως αυτό δεν αρκεί για να επανέλθουν στο προσκήνιο οι αγοραστές καθώς η παγκόσμια και μαζική μετακίνηση κεφαλαίων προς τα ασφαλή καταφύγια (χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς αμερικανικού ομολόγου κάτω από το 0,50% σήμερα) δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους διαχειριστές κεφαλαίων για αύξηση του ρίσκου στα χαρτοφυλάκιά τους με την προσθήκη τοποθετήσεων σε ελληνικούς τίτλους.

Η εικόνα της συνεδρίασης

Στο ταμπλό, αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων και έκλεισε στις 593,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,39%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2018 (593,05 μονάδες), ενώ από τις αρχές του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 35,30%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά 5,452 δισ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή, ενώ από τις αρχές του έτους έχει μειωθεί κατά 18,115 δισ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2019 είχε αυξηθεί κατά 16,4 δισ. ευρώ.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 140,689 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 84.449.002 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 11,87%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 16,63%.

Με βαριές απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-26,87%), της ΔΕΗ (-24,24%), της Aegean Airlines (-22,86%), της Εθνικής (-20,34%), της Τιτάν (-19,75%), της Viohalco (-19,63%), της Ελλάκτωρ (-19,15%) και της Πειραιώς (-18,86%).

Με πτώση έκλεισαν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Κατασκευών (-22,96%) και των Πρώτων Υλών (-19,71%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 16,95%.

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 24.854.245 και 11.343.593 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν ο ΟΤΕ με 25,288 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 12,718 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν μόλις 5 μετοχές, 123 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Οι πέντε μετοχές που σημείωσαν άνοδο είναι : Ευρωσύμβουλοι +20,00%, ΕΛΓΕΚΑ +13,33%, Mevaco +5,00%, Μαθιός Πυρίμαχα +4,65% και Lavipharm +1,60%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ικτίνος -29,94% και Κυριακούλης -29,78%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κλόνισε το χρηματιστήριο ο Πούτιν, έμειναν ψύχραιμες οι διεθνείς αγορές

Μεγάλη πτώση στην Αθήνα, μικρή στην Ευρώπη, άνοδος στη Wall Street. Κάτω από κρίσιμα τεχνικά όρια ο Γενικός Δείκτης, «χρωστάει» ανοδική αντίδραση. Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα. Πώς αξιολογείται το γεωπολιτικό ρίσκο.
ΑΓΟΡΕΣ

Το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει στο ΧΑ, ψύχραιμη η αντίδραση των επενδυτών

Προβληματισμός, αλλά όχι πανικός μετά τη διαγραφή Σαμαρά. Αποκλείει κατηγορηματικά τις εκλογές ο πρωθυπουργός. Οι εκτιμήσεις ξένων αναλυτών και τα ευνοϊκά στοιχεία που υποστηρίζουν την αγορά.
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα πονταρίσματα σε τραπεζικές μετοχές: Δέλεαρ οι μερισματικές αποδόσεις

Σε διψήφιες μερισματικές αποδόσεις θα φθάσουν οι τράπεζες με τη γρήγορη απόσβεση του DTC, αλλάζουν οι επενδυτικές αξιολογήσεις. Εμπόδιο για την ανάκαμψη της αγοράς το βαρύ κλίμα στην Ευρώπη.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κάλπες της αγωνίας για τις αγορές και η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ

Τα σενάρια για νίκη Τραμπ ή Χάρις και ο φόβος για χάος από αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Ανάκαμψη υπό αίρεση στην Αθήνα, με καταλύτη τις τράπεζες και τα νέα δεδομένα για αναβαλλόμενο και μερίσματα.
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οι τράπεζες στρώνουν τον δρόμο για ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο

Ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα και καλά νέα για αναβαλλόμενο φόρο και μερίσματα δημιουργούν προϋποθέσεις για προσέλκυση κεφαλαίων. Αγωνία στις αγορές για τις αμερικανικές εκλογές.