ΓΔ: 2510.83 -0.10% Τζίρος: 113.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:02:37
Χρηματιστήριο
Φωτο: Shutterstock

Ήπιες μεταβολές για την Ευρώπη, στον απόηχο της τρίτης μείωσης από ΕΚΤ

«Δεύτερη ανάγνωση» των ανακοινώσεων της ΕΚΤ από τους επενδυτές. Καλύτερη του αναμενόμενου η ανάπτυξη της Κίνας στο γ' τρίμηνο, με ρυθμό 4,6%.

Σταθεροποιητικές οι διαθέσεις για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, μετά το ανοδικό ξέσπασμα χθες που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει στην τρίτη μείωση επιτοκίων από την αρχή του 2024. 

Οι επενδυτές προχωρούν στη δεύτερη ανάγνωση της ανακοίνωσης της ΕΚΤ αλλά και των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας διαμορφώθηκε στο 4,6% για το γ' τρίμηνο, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από το 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Παράλληλα ο χρυσός συνεχίζει να λάμπει με το πολύτιμο μέταλλο να ξεπερνά το επίπεδο των 2.700 δολαρίων, κατακτώντας ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, ενώ πλέον ενισχύεται 0,41% στα 2.718,55 δολάρια, ενώ διαθέσεις ράλι καταγράφει ο άργυρος με κέρδη άνω του 1% στα 32,1 δολάρια. Η άνοδος κυρίως για τον χρυσό αλλά και εν γένει τα πολύτιμα μέταλλα αποδίδεται τόσο στις μειώσεις επιτοκίων, όσο και στη συνεχιζόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη διάθεση των επενδυτών να «φτιάξουν» τα χαρτοφυλάκιά τους εν όψει των αμερικανικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. 

Κέρδη 0,08% εμφανίζει ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,08%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,18% και ο γαλλικός CAC 40 ακολουθεί καλύτερη πορεία με άνοδο 0,35%. Μεικτές οι τάσεις στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να έχει άνοδο 0,23%, ενώ αντίθετα πτώση 0,5% έχει ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35

Οριακές οι διακυμάνσεις και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να έχει απώλειες 0,04%, τον S&P 500 να έχει άνοδο 0,09% και τον Nasdaq να ακολουθεί καλύτερη πορεία και να ενισχύεται 0,35%. 

Μικρές οι μεταβολές και για την αγορά πετρελαίου, με την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να μην φαίνεται να την επηρεάζει, πιθανώς και λόγω της σιωπηρής αποδοχής από το Ισραήλ της συμβουλής των ΗΠΑ να μην πλήξει πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Ιράν. Πτώση 0,01% για το brent στα 74,44 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει άνοδο 0,03% στα 70,69 δολάρια. Ελαφρώς πιο μεγάλες οι πιέσεις για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου να υποχωρεί 0,5% στα 39,4 ευρώ. 

Ισχυρή πορεία για τις αγορές τόσο της Κίνας όσο και του Χονγκ Κονγκ, καθώς ο Shanghai Composite ενισχύθηκε 2,93% και ο Hang Seng είχε άνοδο 3,66%. Πιο μετρημένα τα κέρδη για τον ιαπωνικό Nikkei κατά 0,11%, ενώ ο ινδικός Nifty 50 κινήθηκε 0,42% υψηλότερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι μετοχές στις πρώτες ώρες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στην έναρξη λόγω της νέας κλιμάκωσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Ο δείκτης STOXX 600 έχασε 0,3%, ενώ αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη συμφωνία που αφορά το Στενό του Ορμούζ.
Χαρτονομίσματα ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό άνοιγμα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ισχυρή εβδομάδα

Σταθερές παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, με τον STOXX 600 στις 652,84 μονάδες μετά από ισχυρή εβδομάδα. Η EasyJet εκτοξεύτηκε 11% λόγω πρότασης εξαγοράς από την Castlelake, που αποτιμά την εταιρεία έως 5,5 δισ. λίρες.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές με πιέσεις στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τον δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί κατά 0,1% στις 638,27 μονάδες, επηρεασμένες από τη διεθνή πτώση των μετοχών τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως σε Ασία και Wall Street.
Οθόνη χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη των συναλλαγών

Με πτώση άνοιξαν οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω ανησυχιών για τις συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,3% στις 639,64 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός κλάδος έμεινε στάσιμος και η ASML έχασε 1,1%.