ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
UBS
Πηγή: UBS

UBS: Βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 56% για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση «αγορά» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τον κλάδο να επωφελείται τα μέγιστα από τη σταθερά ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Επέκταση ΑΕΠ στο 2,5% φέτος και στο 3% για το 2025.

Σταθερά μεταξύ των κορυφαίων οίκων που έχουν θετική άποψη για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η UBS, τονίζοντας σε νέα έκθεσή της ότι αποτελούν τον κλάδο που ευνοείται περισσότερο από την καλή πορεία της οικονομίας και παράλληλα προσφέρει καλή σχέση ρίσκου – απόδοσης. 

Η ελβετική τράπεζα επιβεβαιώνει τη σύσταση «αγορά» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει re-rating, ενώ δίνει:

  • Τιμή – στόχο τα 2,32 ευρώ για την Alpha Bank, με περιθώριο ανόδου 45%.
  • Τιμή – στόχο στα 2,74 ευρώ για τη Eurobank, με περιθώριο ανόδου 38%. 
  • Τιμή – στόχο τα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με περιθώριο ανόδου 56%. 
  • Τιμή – στόχο στα 5,70 ευρώ για την Πειραιώς, με περιθώριο ανόδου 50%. 

Όπως αναφέρει «η ΕΤΕ είναι η κορυφαία επιλογή μας για την ποιοτική έκθεση στην ιστορία ανάκαμψης της Ελλάδας, την υψηλή κερδοφορία, την ισχυρή κεφαλαιακή θέση, την καλή πιστωτική ποιότητα, την προαιρετικότητα της επιστροφής του πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τα σχέδια διανομής. Η Πειραιώς είναι η κορυφαία επιλογή μας για δυνατότητα επαναξιολόγησης, αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης καθώς τα NPEs της έχουν ομαλοποιηθεί, σταθερή κερδοφορία, αλλά ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση. Η Eurobank προσφέρει ανοδική προαιρετικότητα από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας, ιστορία περιφερειακής διαφοροποίησης σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσφέροντας υψηλή κερδοφορία και κεφαλαιακή ευελιξία, αρνητικό το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Η Alpha Bank είναι ένας κορυφαίος εταιρικός δανειστής με κεφάλαια ενισχυμένα από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, ιδιαίτερα χαμηλότερο επιτοκιακό περιθώριο (NIM), αλλά και υψηλή δυνατότητα διανομής σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς».

Παράλληλα στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από έναν επενδυτικό κύκλο που ενεργοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και από μια ισχυρή μακροοικονομική ανάκαμψη. Αναμένεται ένας ισχυρός κύκλος εταιρικών πιστώσεων με πρόβλεψη αύξησης των δανείων σε 8,7% ετησίως για το χρονικό διάστημα 2023 – 2026.  Αν και η κορύφωση των επιτοκιακών περιθωρίων (NIMs) αποτελεί αντίξοο άνεμο, οι δραστηριότητες αντιστάθμισης παρέχουν κάποια προστασία, καθώς και σταθερή αύξηση των δανείων. Τα NPEs έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί και εκτιμάται ότι ο πιστωτικός κίνδυνος θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. 

Οι προβλέψεις για τις τράπεζες

 

Η καλή εικόνα της οικονομίας 

Τονίζεται ακόμη ότι η αύξηση του ΑΕΠ,  με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό, το ισχυρό καταναλωτικό υπόβαθρο που υποβοηθείται από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης (15 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής) και τη μη ύπαρξη σημαντικής δημοσιονομικής επιβάρυνσης (πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού), θα συνεχιστεί. 

Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 2,5% φέτος και 3% το 2025, δηλαδή υψηλότερα από τις αντίστοιχες προβλέψεις του μέσου όρου των αναλυτών. Υπάρχουν πέντε βασικές αιτίες για την αισιοδοξία των αναλυτών του ελβετικού ομίλου: 

  1. Μεταφορά της ανάπτυξης από το 2023 (120 μονάδες βάσης το 1ο τρίμηνο του 24) 
  2. Ανάπτυξη του τουρισμού (τα έσοδα θα ξεπεράσουν το ρεκόρ του 2023 κατά 5-10%) 
  3. Θετικό υπόβαθρο για τον καταναλωτή (χαμηλότερος πληθωρισμός, βελτίωση της δυναμικής της αγοράς εργασίας και του δανεισμού) 
  4. Στήριξη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, με προγραμματισμένες εισροές 6,9 δισ. ευρώ για το 2025- συνολικά 15 δισ. ευρώ έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από τα 36 δισ. ευρώ 
  5. Χωρίς σημαντική δημοσιονομική αντίσταση (πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού 1,9% του ΑΕΠ το 2023

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ