ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Θετική τροχιά αλλά με προσεκτικές κινήσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές

Θετικά μηνύματα από υπηρεσίες και μεταποίηση στην ευρωζώνη, καθώς ο σύνθετος ΡΜΙ διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο στο υψηλότερο σημείο τριών μηνών.

Με ανοδικές διαθέσεις κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή τόσο των στοιχείων για την πορεία του ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών και σαφώς στην αυριανή ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Τζάκσον Χολ. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο σύνθετος ΡΜΙ για την ευρωζώνη έχει αναρριχηθεί στο υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών τον Αύγουστο, με τη Γαλλία να εμφανίζει σημαντική ανάκαμψη, η οποία, πάντως, αποδίδεται στην ευεργετική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων. 

Την ίδια ώρα η δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι η τράπεζα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, ενώ η αναθεώρηση των στοιχείων για τις νέες θέσεις εργασίας έδειξε ότι η εν λόγω αγορά έχει αρχίσει να «παγώνει».

Κέρδη 0,37% για τον Stoxx 600,  με τον DAX να ενισχύεται 0,30%, ενώ άνοδο 0,39% εμφανίζει ο FTSE 100 και ο CAC 40 κινείται 0,34% υψηλότερα. Θετική η εικόνα και για την περιφέρεια, με τον FTSE MIB να έχει άνοδο 0,22%, ενώ καλύτερη είναι η πορεία για τον ΙΒΕΧ 35 ο οποίος κινείται 0,66% υψηλότερα. 

Οριακές οι διακυμάνσεις για τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον Dow Jones να έχει άνοδο 0,08%, τον S&P 500 στο +0,02% και τον Nasdaq να υποχωρεί μόλις 0,02%. 

Σταθεροποιητική πορεία για την αγορά πετρελαίου, με το brent να έχει κέρδη 0,13% στα 76,18 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει οριακή άνοδο 0,01% στα 71,92 δολάρια. Συνεχίζεται η ανοδική πορεία για το φυσικό αέριο, με την αγορά να προετοιμάζεται για μείωση της προσφοράς, καθώς στα τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στις νορβηγικές μονάδες. Το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου ενισχύεται άνω του 1% στα 37,40 ευρώ. 

Πτωτική κίνηση για την αγορά πολυτίμων μετάλλων, με τον χρυσό να υποχωρεί 0,30% στα 2.540 δολάρια, ενώ ο άργυρος έχει απώλειες 0,15% στα 29,4 δολάρια.

Με ανοδικές διαθέσεις οι ασιατικές αγορές, με εξαίρεση αυτήν της Κίνας όπου ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,27%. Άνοδος 0,67% για τον Nikkeiμε τον Hang Seng να ενισχύεται άνω του 1%, ενώ ο ινδικός Nifty 50 είχε κέρδη 0,23%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Οριακά ανοδικό άνοιγμα με στήριξη από τράπεζες και blue chips

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε το ΧΑ, σε γραμμή με την ήπια άνοδο στην Ευρώπη. Στις 11:00 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 2.213,32 μονάδες (+0,11%), με συναλλαγές 22,35 εκατ. ευρώ. Τράπεζες και blue chips δίνουν στήριξη, με Εθνική, ΕΛΠΕ και Motor Oil σε άνοδο.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνεχίζεται ο καλπασμός των τραπεζών, ρευστοποιησεις σε blue chips

Στις 2.210,85 μονάδες με άνοδο 0,14% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,31% και οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν σε νέο υψηλό 10 ετών, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σε νέο υψηλό 4,5 ετών.
Μετοχές χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Απώλειες στο άνοιγμα, στο -1,1% οι τράπεζες λόγω αβεβαιότητας για Fed

Πτωτικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ένταση ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ αυξάνει την αβεβαιότητα. Ο STOXX 600 υποχωρεί 0,2%, με τις τράπεζες στο -1,1%.