ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Ανοδική εκτίναξη σε Ευρώπη, Αθήνα με ελπίδες για στήριξη από κεντρικές τράπεζες

Λύεται η πολιορκία στα χρηματιστήρια ενόψει της συνεδρίασης του G7 και εν αναμονή στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες. Πρωτοστατεί στην άνοδο το ΧΑ με κέρδη πάνω από 7%, έναντι 2% στην Ευρώπη.

Η προοπτική χρήσης έκτακτων μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες σε οικονομία και αγορές από τον κοροναϊό, οδηγεί σε ανοδικό ξέσπασμα το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να πρωτοστατεί, καθώς ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη άνω του 7%.

Σημειώνεται ότι στις 14.00 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των υπ. Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G7, όπου θα συζητηθεί ο συντονισμός της δράσης τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας του κοροναϊού και εκτιμάται ότι πριν το άνοιγμα της αγοράς στην Νέα Υόρκη θα έχει εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν. Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα παρέμβασης.

Στην Αθήνα, όπου σημειώνεται η πλέον εντυπωσιακή ανοδική κίνηση ανάμεσα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 9,94% με την μετοχή της Eurobank να ενισχύεται 8,8%, η Τρ. Πειραιώς 9,6%, η Εθνική 10,88%, η Alpha Bank 11,6% ενώ η Attica Bank καταγράφει κέρδη 16,67%.

O Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 7,47% στις 774,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 57,59 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 6,9% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.950,31 μονάδες.

Εντυπωσιακή πορεία, πέραν των τραπεζών, σημειώνουν οι μετοχές της Jumpo (+13,6%), η Motor Oil ενισχύεται κατά 9,26%, με τις ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα να κινούνται στο +7% .

Κέρδη άνω του 2% για τις ευρωαγορές - Ισχυρή ανάκαμψη για αερομεταφορείς

Ισχυρή ανάκαμψη καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές στρέφουν τις ελπίδες τους για «πάταξη» των επιπτώσεων του κορονοϊού μέσω πακέτων στήριξης και λήψη αντισυμβατικών μέτρων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Ήδη ΕΚΤ, Fed και Τράπεζα της Ιαπωνίας έχουν ανακοινώσει ότι παρακολουθούν στενά την όλη υπόθεση και είναι έτοιμες να στηρίξουν οικονομίες και αγορές εάν κριθεί απαραίτητο.

Ταυτόχρονα η ύπαρξη αγοραστικών ευκαιριών - με δεδομένες τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που δελεάζει τους επενδυτές να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αγορές.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 ενισχύεται 2,8% με τους κλάδους ταξιδίων και αναψυχής να εμφανίζουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ ισχυρή άνοδο της τάξης του 2,8% καταγράφει και ο τομέας πρώτων υλών.

Διαθέσεις ράλι στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον γερμανικό DAX 30 να σημειώνει κέρδη 2,8%, τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται 2,1% και τον γαλλικό CAC 40 να κινείται 2,4% υψηλότερα.

Σε ανάλογο κλίμα και η ευρωπαϊκή περιφέρεια με τον ιταλικό FTSE MIB να ενδυναμώνεται 2,6% και τον ισπανικό IBEX 35 να βρίσκεται στο +2,6%.

Την ίδια ώρα οι αγορές βρίσκονται και εν αναμονή ανακοίνωσης από τους G7, αναφορικά με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις του, κάτι που θα πραγματοποιηθεί είτε σήμερα Τρίτη είτε αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Σε τροχιά ισχυρών κερδών και το πετρέλαιο, καθώς το προθεσμιακό συμβόλαιο για το Brent σημειώνει κέρδη 2,5% με το αμερικανικό αργό (WTI) να κινείται 3% υψηλότερα.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άλμα +2,16% με υψηλό τζίρο και blue chips στο επίκεντρο

Στις 2.276,28 μονάδες με τζίρο που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όλες οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο. Από το τζίρο τα 93,3 εκατ. ευρώ έγιναν στην Πειραιώς και 74 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό ριμπάουντ με τράπεζες «κόντρα» στις απειλές Τραμπ

Στις 2.256,32 μονάδες με άνοδο 0,48% και σε νέα υψηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε νέο υψηλό 10 ετών λόγω της πορείας των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε νέα υψηλά.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.