Δεν απέφυγε την πτώση ούτε στη σημερινή συνεδρίαση της εξαιρετικά δύσκολης αυτής εβδομάδας η Wall Street, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της FED πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία αν χρειαστεί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Με τους φόβους των επενδυτών για πανδημία του κοροναϊού να αυξάνονται, η Wall Street ξεκίνησε στα «κόκκινα», και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να χάνει μέχρι και 4% περίπου. Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις συνέπειές τους για τα οικονομικά αποτελέσματα. Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία μας και θα ενεργήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξουμε την οικονομία».
Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με απώλειες 1,39% στις 25.409,36 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο 0,01% στις 8.567 μονάδες. Ο S&P500 σημείωσε πτώση 0,80% κλείνοντας στις 2.954,95 μονάδες.
Χρειάστηκαν μόλις έξι ημέρες για τον S&P 500 να καταγράψει πτώση μεγαλύτερη από 10% από το ιστορικό υψηλό του, πραγματοποιώντας ρεκόρ διόρθωσης. Αυτή ήταν και η πιο γρήγορη διόρθωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank Global Research.
Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 4,4% την Πέμπτη που ήταν η χειρότερη ημερήσια πτώση του από το 2011, με τις συνολικές απώλειες μετά το ιστορικό υψηλό της 19ης Φεβρουαρίου να φτάνουν συνολικά το 12%.
Αυτή η εβδομάδα απεδείχθη ψυχοφθόρα για τους επενδυτές καθώς οι φόβοι για πανδημία του κοροναϊού προκάλεσαν μαζικό sell off που έφερε και τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση για τον S&P500 από το 2008.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει ο Τόρστεν Σλοκ, οικονομικός αναλυτής της Deutsche Bank, «η ταχύτητα της πτώσης της τελευταίας εβδομάδας, ξεπερνάει ακόμα και την Μαύρη Δευτέρα της 19ης Οκτωβρίου του 1987, με το υψηλό να έχει επιτευχθεί τον Αύγουστο του 1987».
Η Goldman Sachs νωρίτερα είχε δηλώσει πως αναμένει οτι ο κοροναϊός θα οδηγήσει την FED να μειώσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ κατά 75 πόντους βάσης μέχρι τον Ιούνιο, υπονοώντας πως θα υπάρξουν περισσότερες από τρεις μειώσεις συνολικά, αρχής γενομένης από την επόμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο.
«Αν και μέτριες μειώσεις επιτοκίων από την FED είναι απίθανο να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, η επιτροπή θα είναι πιθανότατα απρόθυμη να απογοητεύσει τις προσδοκίες της αγοράς με αμελητέες μειώσεις επιτοκίων υπό τον φόβο να γίνουν πιο δύσκολες οι οικονομικές συνθήκες» ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμα της.
Η επενδυτική τράπεζα περιμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να φτάσει το 2% παρά το δύσκολο ξεκίνημα στο πρώτο μισό του χρόνου, με τις μετοχές παγκοσμίως να καταγράφουν την μεγαλύτερη τους πτώση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κοροναϊού εκτός Κίνας.