ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
DBRS
Φωτο: Shutterstock

DBRS: «Πρωταθλήτριες» Ευρώπης στη μείωση NPL οι ελληνικές τράπεζες

Στο 5,7% υποχώρησε ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις ελληνικές τράπεζες στα τέλη του 2023 από 8% που ήταν το 2022. Παρά τη βελτίωση παραμένει στους υψηλότερους της Ευρώπης.

Στην κορυφή της Ευρώπης για τη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) βρέθηκαν οι ελληνικές τράπεζες το 2023, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS

Στα τέλη του 2023 τα NPLs στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 233 μονάδες βάσης στο 5,7%, καταγράφοντας μεγάλη βελτίωση σε σύγκριση με το 8% που ήταν στα τέλη του προηγούμενου έτους, αν και το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν παραμένει ένα από τα υψηλότερα μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών ομίλων. 

Αναφερόμενος γενικά στην πορεία των NPL στην Ευρώπη το 2023, ο οίκος σημειώνει ότι ο δείκτης NPL στις ευρωπαϊκές τράπεζες παρέμεινε ανθεκτικός το 2023, παρουσιάζοντας πολύ λίγα σημάδια ουσιαστικής επιδείνωσης παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων. 

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες οι τράπεζες παρουσίασαν μεγάλες διαφορές στις επιδόσεις τους. Ενώ εκτιμάται ότι ο πλήρης αντίκτυπος της αύξησης των επιτοκίων δεν έχει μεταφερθεί πλήρως στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, το ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον και τα επίπεδα ανεργίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτρέπουν την κλιμάκωση των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ,ωστόσο, αναμένεται κάποια επιδείνωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες τράπεζες, ιδιαίτερα σε σχέση με ορισμένους τομείς που δέχονται πιέσεις, όπως τα εμπορικά ακίνητα και η ιδιωτική πίστη. Επιπλέον, προβλέπεται επίσης ότι ο ρυθμός μείωσης που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες τράπεζες είναι απίθανο να διατηρηθεί το οικονομικό έτος 2024. 

 

Σημειώνεται ότι ο οίκος εξετάζει την πορεία μείωσης των NPL σε 44 τράπεζες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν 2,9% στο τέλος του 2023, ελαφρώς βελτιωμένος από το 3,1% στο τέλος του 2022. 

Οι τράπεζες σε χώρες που παραδοσιακά είχαν τους χαμηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, δηλαδή η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία και η Γαλλία, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2023 σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι τράπεζες σε χώρες με παραδοσιακά υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ετήσια βάση στο τέλος του 2023. 

Οι τράπεζες στη Γερμανία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη επιδείνωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αύξηση 106 μ.β. στο μέσο όρο του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για το οικονομικό έτος 2023 σε ετήσια βάση σε 2,8% στο τέλος του 2023, από 1,7% στο τέλος του 2022. Επιπλέον, ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες στη Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει σχετικά χαμηλός στο 2,8% και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο του δείγματος των ευρωπαϊκών τραπεζών μας.

Οι τράπεζες σε χώρες που παραδοσιακά είχαν υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους. Ωστόσο, η Πορτογαλία εξακολουθούσε να έχει τους δεύτερους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2023 κατά μέσο όρο, παρά τον καλό ρυθμό μείωσης που επιτεύχθηκε σε ετήσια βάση (μείωση 107 μ.β. σε ετήσια βάση), με την Montepio να επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση. Οι τράπεζες στην Ιταλία και την Ιρλανδία παρουσίασαν επίσης βελτίωση των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων τους σε ετήσια βάση, αν και η βελτίωση επιβραδύνθηκε σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. 

 

Ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων για τις τράπεζες στην Ιταλία ήταν 3,2% και για την Ιρλανδία ήταν 3,1%. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στην Ισπανία ανέφεραν παρόμοιο μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για το οικονομικό έτος 2023 όπως και για το οικονομικό έτος 2022. Η Cajamar παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και η Abanca τη μεγαλύτερη αύξηση, αν και οι δύο δείκτες παρέμειναν αρκετά κάτω από τον μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων για το δείγμα των ευρωπαϊκών τραπεζών μας, στο 2,1% και 2,4% αντίστοιχα στο τέλος του 2023.

Από το σύνολο των τραπεζών του δείγματός, οι τράπεζες που ανέφεραν υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2023 ήταν περισσότερες από εκείνες που παρουσίασαν βελτίωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αν και η επιδείνωση ήταν από πολύ χαμηλή βάση, εκτιμάται ότι οι τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται κάποια πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού. Είκοσι έξι τράπεζες του δείγματός ανέφεραν υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το οικονομικό έτος 2022, ενώ δεκαοκτώ ανέφεραν χαμηλότερους δείκτες σε ετήσια βάση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DBRS
ΑΓΟΡΕΣ

Επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στη Eurobank

Ο οίκος τονίζει ότι ο όμιλος έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον ισολογισμό του τα τελευταία χρόνια λόγω μιας μαζικής διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων και της ενίσχυσης των επιπέδων κάλυψης των δανείων του.
ΑΓΟΡΕΣ

DBRS: Αναβάθμιση της Τρ. Πειραιώς σε «ΒΒ» με σταθερές προοπτικές

Θετική πορεία και συνεχή βελτίωση για το πιστωτικό προφίλ της τράπεζας, με τον οίκο, όμως, να εκτιμά ότι θα υπάρξει εισροή νέων ΝΡΕ, λόγω επιτοκίων, πληθωρισμού και επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.