Εν αναμονή των ανακοινώσεων από την ΕΚΤ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις για την πορεία ανάπτυξης και πληθωρισμού στην ευρωζώνη και κυρίως των δηλώσεων της Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ αρνητική επίδραση είχε η υποχώρηση των εργοστασιακών παραγγελιών στη Γερμανία.
Πτώση 0,17% για τον Stoxx 600, με τον DAX να υποχωρεί 0,37%, ενώ ο FTSE 100 έχει απώλειες 0,33% και ο CAC 40 αποδυναμώνεται 0,23%. Μεικτές οι τάσεις για τις αγορές της περιφέρειας, με τον FTSE MIB να υποχωρεί 0,21%, ενώ αντίθετα ο ΙΒΕΧ 35 ενισχύεται 0,27%.
Σημαντικές οι απώλειες και για τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 0,23%, τον S&P 500 να έχει απώλειες 0,26%, ενώ ο Nasdaq έχει πτώση 0,37%.
Η διατήρηση αμετάβλητων των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ θεωρείται ως δεδομένο, αλλά η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων για την οικονομία και κυρίως τον πληθωρισμό θα δείξει και τις προοπτικές που υπάρχουν, βάσει πάντα των δεδομένων που έχει στην κατοχή της η τράπεζα, για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Φυσικά όλοι αναμένουν με μεγαλύτερη αγωνία τη συνέντευξη Τύπου της κας Λαγκάρντ, υπό την ελπίδα ότι και η ίδια θα «ρίξει φως» στις προθέσεις της τράπεζας.
Όσο για τον Τζερόμ Πάουελ στη χθεσινή πρώτη ημέρα κατάθεσής του στο αμερικανικό Κογκρέσο ήταν σαφής ότι από τη μία πλευρά η Fed βρίσκεται σε διαδικασία να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τον ακριβή χρόνο που θα το πράξει και επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη σε μία τέτοια κίνηση, καθώς θα μπορούσε να «διαγράψει» ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.
Εκ νέου αρνητικά νέα στέλνει η γερμανική οικονομία, με τις βιομηχανικές παραγγελίες να υποχωρούν 11,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η «ατμομηχανή» της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα και τείνει να μετατραπεί στον «ασθενή» της.
Σε πτωτική τροχιά κινείται η αγορά πετρελαίου, με το brent να υποχωρεί 0,61% στα 82,43 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό έχει απώλειες 0,6% στα 78,65 δολάρια. Πτωτική κίνηση και για το φυσικό αέριο, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Απριλίου να υποχωρεί 0,45% στα 26,45 ευρώ.
Νέα κέρδη για τον χρυσό και κατάκτηση νέου ιστορικού υψηλού, καθώς ενισχύεται 0,20% στα 2.162,35 δολάρια, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και το επίπεδο των 2.168,10 δολαρίων. Αντίθετα πιέσεις δέχεται ο άργυρος με απώλειες 0,61% στα 24,3 δολάρια.
Αρκετά μεγάλες οι πιέσεις για τις κορυφαίες ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να υποχωρεί 1,31% και να χάνει το επίπεδο των 40.000 μονάδων, τον Hang Seng να έχει απώλειες 1,27%, εν 0,41% χαμηλότερα κινήθηκε ο Shanghai Composite.