ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 23:29:59
Φώτο: Shutterstock

Βαραίνει το κλίμα στο ΧΑ, τέταρτη ημέρα πτώσης με εκτεταμένες ρευστοποιήσεις

Απώλειες 1,57% σήμερα για το Γενικό Δείκτη και 2,41% για τον τραπεζικό. Ισχυρή πτώση και πάλι για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, προσπάθεια αντίδρασης στη Metlen. Αθροιστικές απώλειες 4,57% για το ΧΑ στο 4ήμερο.

Διευρύνθηκε το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων με το ρυθμό μάλιστα των πωλήσεων σήμερα να αυξάνεται και να προβληματίζει έντονα επενδυτές αλλά και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.  Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.013,76 μονάδρες σημειώνοντας απώλειες -1,57% ενώ βρέθηκε και κάτω από το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Το νομοθέτημα της Κυβέρνησης για την ΕΧΑΕ, η πρόταση της Allwyn για τον ΟΠΑΠ, αλλά και η εικόνα της Metlen έχουν προβληματίσει τους επενδυτές και αρκετά χρηματιστηριακά στελέχη απέδιδαν σε αυτούς τους λόγους την πτώση. 

Προφανώς και οι πολιτικές εξελίξεις και οι δηλώσεις μπορεί να επιβάρυναν το κλίμα οδηγώντας ενδοσυνεδριακά το Γενικό Δείκτη μέχρι και τις 1.995 μονάδες και στο -2,46%. 

Η Metlen βρέθηκε να χάνει άνω του 2% αλλά στη συνέχεια βελτιώθηκε η πορεία της και μάλιστα οι αγοραστές την πήγαν μέχρι και πάνω από το +4%, βοηθώντας στον περιορισμό των απωλειών της αγοράς. Όμως η πορεία του ΟΠΑΠ, που υποχώρησε τελικά 4,95% με υψηλό τζίρο δεν άφησε πολλά περιθώρια και ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,57% κλείνοντας στις 2.013 μονάδες. Στις 4 τελευταίες συνεδριάσεις έχει χάσει 4,57%.

Σημαντική ήταν και η πίεση στις τράπεζες με τον δείκτη να χάνει 2,41%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 322 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένη λόγω των πωλήσεων που έγιναν στις δύο πρώτες ώρες των συναλλαγών αλλά και λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας. Από τα βαριά χαρτιά ξεχώρισαν Cenergy, ΔΕΗ και Coca Cola. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,62% ενώ της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,10%.

Στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε τόσο η μετοχή της Coca Cola HBC με κέρδη 0,71% όσο και η Metlen που πραγματοποίησε «πορεία roller coaster» μετά την διάψευση των φημών για το μέλλον του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου, και έκλεισε με κέρδη 0,28% .

Άνοδο 1,37% σημείωσε η μετοχή της Cenergy, και η ΤΙΤΑΝ που έκλεισε με θετικό πρόσημο κέρδισε 0,27%. ΔΕΗ και ΟΤΕ σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 0,91% και 0,13% αντίστοιχα.

Αρνητικά ξεχώρισε η μετοχή του ΟΠΑΠ που υποχώρησε κατά 4,95% συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που έχει ακολουθήσει από την ανακοίνωση της συνένωσης με την Allwyn. Απώλειες που ξεπέρασαν το 2% για Aegean, Jumbo και Lamda, ενώ πάνω από 1% υποχώρησαν Viohalco, Aktor, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Elvalhalcor, Motor Oil και Σαράντης.

Στον τραπεζικό δείκτη, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε κατά 2,08% χαμηλότερα, ενώ η Eurobank σημείωσε πτώση 3,62%. Στο 2,64% η πτώση για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 1,24%. Στο 0,57% οι απώλειες για την μετοχή της Optima και στα 2,74% για την Τρ. Κύπρου. 

Τράπεζες, ΟΠΑΠ και Metlen μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης, με 52,47 εκατ. ευρώ να μετακινούνται σε μετοχές της Alpha Bank, και την Eurobank να ακολουθεί με 43,02 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Στην τρίτη θέση βρέθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ με τζίρο 40,32 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε η Metlen, με 31,13 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Στη συνέχεια βρέθηκε η μετοχή της Εθνικής με 29,39 εκατ. ευρώ συναλλαγές.

Σε επίπεδο όγκου, η Alpha Bank είδε να διακινούνται 15,02 εκατ. μετοχές, και η Eurobank 12,25 εκατ. μετοχές. Ακολούθησε η Intralot με 7,14 εκατ. μετοχές να διακινούνται ενώ Πειραιώς και ΟΠΑΠ ακολούθησαν με 3,74 εκατ. και 2,25 εκατ. μετοχές αντίστοιχα.

Στο κλείσιμο του ΧΑ, οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν πως συνέρχονται, καταγράφοντας δεύτερη ανοδική ημέρα, καθώς η κυβέρνηση Λεκορνί στη Γαλλία πήρε «παράταση ζωής», με την στήριξη των Σοσιαλιστών και την μετάθεση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό μετά το 2028. 

Στο κλείσιμο του ΧΑ, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,43% στις 570 μονάδες, και ο Eurostoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,67% στις 5.642 μονάδες.

Στις επί μέρους ευρωπαϊκές αγορές, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει οριακές μεταβολές στις 24.242 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύεται κατά 1,09% στις 8.164 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει οριακή πτώση στις 9.422 μονάδες. 

Στον ευρωπαϊκό Νότο, ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη σημειώνει οριακή πτώση στις 15.581 μονάδες, και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,75% στις 42.223 μονάδες. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Σε εορταστική διάθεση το Χρηματιστήριο με οριακά κέρδη και χαμηλό τζίρο

Ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε κοντά στα υψηλά του με οριακή άνοδο 0,03% στις 2.127,79 μονάδες. Το τριήμερο αργίας που ακολουθεί λόγω των Χριστουγέννων μείωσε τη διάθεση για δραστηριοποίηση στην αγορά μετοχών.
Χρηματιστήριο και παγκόσμιος χάρτης
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπιες απώλειες στο Χρηματιστήριο με ρευστοποιήσεις σε Eurobank και ΟΠΑΠ

Στις 2.083,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,14% βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης με συναλλαγές 261,17 εκατ. ευρώ. Οι πιέσεις στη Eurobank και τον ΟΠΑΠ δεν άφησαν την αγορά ανεπηρέαστη. Η αντίδραση της Metlen ανακούφισε τους μετόχους της.
Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Σημαντικές απώλειες στο ΧΑ, ρευστοποιήσεις σε τράπεζες και blue chips

Στις 2.086,50 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,99%. Κατά 4,40% υποχώρησε η Eurobank ενώ αίσθηση προκάλεσε στο τέλος ένα πακέτο συνολικού όγκου 48,7 εκατ. τεμαχίων και αξίας 169,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά έγιναν στη μετοχή 12 πακέτα.