Στα 14 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές για το placement της Τράπεζας Πειραιώς με τους ξένους επενδυτές να ζητούν μετοχές αξίας 13 δισ. ενώ από την Ελλάδα οι προσφορές ήταν της τάξεως των 1 δισ. ευρώ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις από το ΤΧΣ αναμένονται άμεσα με το αργότερο νωρίς το πρωί πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Ενόψει της έντονης ζήτησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διευκρίνισε ότι προσφορές σε επίπεδο τιμής κάτω των 4 ευρώ δεν θα ληφθούν υπόψη στην κατανομή μετοχών, «κλειδώνοντας» έτσι την τιμή διάθεσης στο ανώτατο σημείο του εύρους τιμών. Υπενθυμίζεται ότι με τη διάθεση του 27% των μετοχών στα 4 ευρώ το ΤΧΣ θα αντλήσει έσοδα 1,333 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνει το Ταμείο στην ανακοίνωσή του: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα (06.03.2024), και σύμφωνα με την σημερνή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του (06.03.2024), το ΤΧΣ ανακοινώνει ότι από την 6 Μαρτίου 2024, οι διαχειριστές θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις αγοράς Προσφερόμενων Μετοχών κάτω από το ποσό των τεσσάρων (€4,00) Ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή πιθανότατα δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών».
Νωρίτερα, το Ταμείο είχε «στενέψει» το εύρος τιμών, μεταξύ 3,90 και 4 ευρώ, ενώ το αρχικό ήταν μεταξύ 3,7 και 4 ευρώ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της προσφοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό πλησίασαν τα 10 δισ. ευρώ, με την υπερκάλυψη της έκδοσης να ξεπερνά τις 7 φορές. Τα οριστικά σχετικά στοιχεία δεν έχουν ανακοινωθεί.
Για το ελληνικό κομμάτι της έκδοσης, που αντιστοιχεί στο 15% των συνολικά προσφερόμενων μετοχών και θα διατεθεί κατά 30% σε ιδιώτες και κατά 70% σε θεσμικούς επενδυτές, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές ήταν της τάξεως των 1 δισ. ευρώ, ποσό εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.