Την ικανότητα να βρίσκει νέους πρωταγωνιστές σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση και βασιζόμενο σε αυτούς να ξεπερνά τα όποια εμπόδια μπορεί να του θέσουν οι πωλητές που επιθυμούν να κατοχυρώσουν κέρδη, απέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο.
Με ηγέτη την Coca-Cola HBC το ΧΑ επέστρεψε, με προσεκτικά και σχεδόν αθόρυβα βήματα, σε νέο υψηλό 13 ετών, μία τάση που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, χωρίς, πάντως, να αποκλείουν κάποιες διορθώσεις, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για να υπάρξει αποφόρτιση της αγοράς και να μην βρεθεί σε ιδιαίτερα υπεραγορασμένα επίπεδα.
Σταθερά στο προσκήνιο θα παραμείνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, μετά και τη χθεσινή δημοσιοποίηση από τη διοίκησή της του νέου business plan, ενώ οι επιδόσεις ρεκόρ της τράπεζας ανοίγουν τον δρόμο για να καταφθάσει το πολυαναμενόμενο placement του ΤΧΣ.
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές συνεχίζει να βελτιώνεται, μετά την πρόσκαιρη ψυχρολουσία που δημιούργησε η διαμόρφωση του αμερικανικού πληθωρισμού για τον Ιανουάριο υψηλότερα του αναμενόμενου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης να δείχνουν θετικό άνοιγμα και τον DAX να ενισχύεται 0,15%. Ίδια η εικόνα και για τα προθεσμιακά συμβόλαια της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,11%. Η ηρεμία επέστρεψε, χθες, και στη Wall Street, μετά τη «βουτιά» της Τρίτης, με τους τρεις βασικούς δείκτες να ανακάμπτουν. Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 0,40% υψηλότερα και στις 38.424,27 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε κέρδη 0,96% στις 5.000,62. Καλύτερη η εικόνα για τον τεχνολογικό Nasdaq με άνοδο 1,30% στις 15.859,15 μονάδες.
Οι διαθέσεις των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτι το οποίο σαφώς επηρεάζει και το ΧΑ, καθώς βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αρκετών ξένων χαρτοφυλακίων, συνεχίζουν να τοποθετούνται σε ριψοκίνδυνα assets όπως είναι οι μετοχές, προεξοφλώντας ότι εκ των πραγμάτων οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων, με το μοναδικό ερωτηματικό να αποτελεί την ακριβή χρονική στιγμή που θα το πράξουν. Αρκετοί αναλυτές, πλέον, θεωρούν ότι οι πρώτες μειώσεις δεν πρόκειται να καταφθάσουν πριν από τον Ιούνιο.