Εβδομάδα εξισορρόπησης, διόρθωσης για τις 18 από τις 25 μετοχές του Large Cap, διαχείρισης κεκτημένων, ζυγίσματος δυνάμεων για την υπέρβαση, αλλά και επιβεβαίωσης της άμυνας και των αναχωμάτων στην περιοχή των 1.400 μονάδων ήταν αυτή που παρήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο, εν μέσω συνέχισης του θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.
Το Χ.Α. καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αφενός επιβεβαίωσε την αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 1.410 μονάδων που σύμφωνα με αναλυτές θα απελευθερώσει τεχνικά την αγορά, αφετέρου φάνηκε για πολλοστή φορά ότι οι 1.400 μονάδες αντέχουν.
Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι παρά την έστω οριακή άνοδο του Γενικού Δείκτη (+0,31%) το πενθήμερο, αλλά και την άνοδο των υπολοίπων δεικτών, το ευρύτερο… μωσαϊκό της αγοράς κινήθηκε πτωτικά και κυρίως διορθωτικά κινήθηκε η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών του Large Cap. Το γεγονός ότι η μετοχή της leader Coca Cola HBC έκανε ράλι το πενθήμερο σε ποσοστό 11,41%, με αιχμή τα εξαιρετικά αποτελέσματα, βοήθησε την υπόλοιπη αγορά να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις και να αφομοιώσει κεκτημένα χωρίς να επηρεασθούν σοβαρά οι βασικοί δείκτες.
Μόλις έξι μετοχές του FTSE 25 κινήθηκαν ανοδικά το περασμένο πενθήμερο, (Coca Cola HBC, Πειραιώς, Helleniq Eneergy, OTE, Εθνική και ElvalHalcor), ενώ δεκαοκτώ μετοχές διόρθωσαν από 0,50% έως 5,84% και μία (Autohellas) έμεινε αμετάβλητη. Η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,03% μετά τα καλά αποτελέσματα, η Helleniq Energy κέρδισε 3,14%, ο ΟΤΕ +1,36% και η ElvalHalcor +3,39%.
Στον αντίποδα, κορυφαία blue chips διόρθωσαν και μάλιστα… αναίμακτα, χωρίς δηλαδή να διαταραχθούν τα κεκτημένα της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες μια ανάσα από τα υψηλά 13 ετών. Η μετοχή της Jumbo υποχώρησε την εβδομάδα κατά 4,65%, η Mytilineos έχασε 2,58% με πέντε σερί πτωτικές, η Τιτάν διόρθωσε κατά -3,13%, Viohalco -3,65% (επίσης με πέντε σερί πτωτικές), Quest Συμμετοχών -5,84%, Cenergy Holdings -2,32%, Aegean Airlines -3,15% και Alpha Bank -2,15%.
Την ώρα που διόρθωνε η πλειονότητα των blue chips λοιπόν, μέσω επιμέρους στηρίξεων η αγορά κράτησε το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων, συσσωρεύοντας στα υψηλά της, δείχνοντας ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για τη (νέα) υπέρβαση. Άλλωστε, σοβαρές ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν την ψυχολογία της αγοράς δεν βγαίνουν, ενώ στα διορθωτικά ή ισορροπητικά κομμάτια των συνεδριάσεων, το τέμπο στις συναλλαγές μειώνεται κατακόρυφα.
Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η 16η ανοδική στις 19 τελευταίες, κάτι που πιστοποιεί το ακάθεκτο momentum που υπάρχει. Από τη μία υπάρχουν πολύ μεγάλα κέρδη προς κατοχύρωση, από την άλλη πλευρά έρχεται το placement της Πειραιώς αλλά και το ομόλογο της Intralot, οπότε είναι εύλογη και η κάποια κόπωση των συναλλαγών, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα πρόσφατα.
Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο ρηχή, μικρή και περιφερειακή αγορά όπως είναι η ελληνική, είναι λογικό να παρουσιάζει αρρυθμίες και σημάδια κόπωσης μετά από τόσο μεγάλα θετικά σοκ όπως ήταν οι πρόσφατες υπερκαλύψεις με πακτωλό 43 δισ. ευρώ του ομολόγου του δημοσίου και της δημόσιας εγγραφής του Αεροδρομίου. Η αγορά άλλαξε βίαια πίστα το τελευταίο διάστημα, οπότε είναι λογικό να δημιουργούνται ανάγκες περισσότερης αλληλουχίας ισορροπιών και να «δέσουν» οι συνδετικοί κρίκοι όλου του συστήματος.
Θυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 182,8 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την την κορυφαία των τελευταίων αρκετών ετών, ενώ το πενθήμερο που παρήλθε ο μέσος τζίρος έπεσε στα 110,17 εκατ. ευρώ, μολονότι μάλιστα την Τρίτη είχαμε το μινι rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Roussell και MSCI Small Cap όπου εισήχθησαν οι Intrakat και Intralot.
Η εικόνα στο ταμπλό
Χθες ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε – ξανά – την αδυναμία να υπερκεράσει τις 1.410 μονάδες, καθώς έφτασε έως το υψηλό των 1.415 μονάδων όταν κέρδιζε 0,82% γύρω στις 12:22 μ.μ., όμως σταδιακά κρέμασε, λίγο πριν το φινάλε πέρασε και σε πτωτική τροχιά, έως το -0,12%, χωρίς όμως να χάσει το όριο των 1.400 μονάδων. Τελικώς, έκλεισε στις 1.405,32 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,13%, κάτι που οφείλεται στις «βαριές» Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE και Τιτάν που έκλεισαν θετικά. Ο FTSE 25 είχε παρόμοια με το Γ.Δ. διαδρομή, κλείνοντας στις 3.414,72 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.403,57 μονάδες με άνοδο 0,26%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,26% στις 1.226,08 μονάδες.
Σε επίπεδο πενθημέρου, ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,31%, ο Large Cap κέρδισε 0,20%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,26% και ο τραπεζικός +0,08%. Έτσι, τον πρώτο ενάμιση μήνα του έτους, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 8,68%, ο FTSE 25 είναι στο +9,35%, ο Mid Cap ενισχύεται κατά 6,79%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχωρίζει με άνοδο 15,49%.
Ο τζίρος χθες διαμορφώθηκε στα 100,37 εκατ. ευρώ με την Πειραιώς να δεσπόζει ξανά με συναλλαγές 17,16 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική διακίνησε τζίρο 8,86 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε ξανά η Intrakat με συναλλαγές 4,22 εκατ. ευρώ, ενώ έβγαλε το πενθήμερο με συνολικό τζίρο 33,17 εκατ. ευρώ, εν μέσω πολλών πακέτων και εισροών από ισχυρά funds του εξωτερικού.
Η μετοχή, όπως και η Intralot εισήχθη στο δείκτη MSCI Small Cap, οπότε αλλάζει… πίστα, ενώ με κεφαλαιοποίηση 818 εκατ. ευρώ, είναι σίγουρο ότι στην επόμενη αναθεώρηση του FTSE 25 τους επόμενους μήνες, θα περάσει στην τάξη των 25 μεγάλων του Χ.Α.
Στον Large Cap θετικά ξεχώρισαν συνδράμοντας και στο Γ.Δ. οι Motor Oil (+1,95%), ΟΠΑΠ (+1,68%) και Coca Cola HBC (+1,31%), ενώ πιέστηκαν οι Ελλάκτωρ, Σαράντης, Alpha Bank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή κ.α. Στο μεσαίο χώρο ξεχώρισε η Intrakat με άνοδο 4,08%, η Fourlis ενισχύθηκε κατά 2,57% και η Αλουμύλ κατά 1,06%.