Επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια αγορά που βρίσκεται σε καθαρά bull περιβάλλον, που δείχνει ότι αναζητά αφορμές και αιτίες νέας ανοδικής κίνησης, παρά συρρίκνωσης και πτώσης, το ελληνικό χρηματιστήριο έφτασε σε νέο ρεκόρ σχεδόν δέκα ετών χθες, καθώς έκλεισε πάνω και από τις 1.360 μονάδες, επίπεδα που είχε να συναντήσει από τις 20 Μαρτίου 2014.
Η αγορά βρίσκεται σε εξαιρετικό timing τόσο λόγω των εγχώριων εξελίξεων, όσο και λόγω του ισχυρού ανοδικού momentum των διεθνών αγορών, που συνεχίζουν και τον πρώτο μήνα του νέου έτους ανοδικά, με τις ευρωπαϊκές αγορές να πλησιάζουν ξανά τα ιστορικά υψηλά τους και τους δείκτες της Wall Street διαρκώς σε νέα ρεκόρ.
Η διάθεση για ρίσκο και έκθεση σε μετοχές διεθνώς είναι ξανά μεγάλη, οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν στο τέλος της εποχής ανοδικών επιτοκίων και στην αρχή της μείωσής τους, ρίχνοντας ξανά πολύ μεγάλα ποσά σε μετοχές, με την τεχνολογία να δεσπόζει σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εντός αυτού του σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσα εικόνα, εν μέσω road show και παρουσιάσεων διεθνώς, διαρκών αναβαθμίσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, προετοιμασία για placement, νέες εισαγωγές -σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την εισαγωγή του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων αλλά και κυοφορία νέων deals.
Την Τρίτη είχαμε την εξαιρετική παρουσίαση της ΔΕΗ στο Λονδίνου και σε 200 στελέχη και fund managers κορυφής, το βράδυ της ίδιας ημέρας η Mytilineos σε ειδική εκδήλωση στη βρετανική πρωτεύουσα γιόρτασε τα δέκα χρόνια παρουσίας στη χώρα, ενώ σήμερα ο ίδιος όμιλος ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης 2023.
Παράλληλα, σήμερα θα λάβει χώρα στις ΗΠΑ το εδώ και πολλούς μήνες προγραμματισμένο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την JP Morgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, μολονότι τελικώς λόγω ασθενείας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί, αλλά θα συμμετέχει διαδικτυακά.
Στο επενδυτικό συνέδριο θα συμμετάσχουν πολλές αρκετές εισηγμένες, αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες. Από εισηγμένες, το παρών δίνουν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Lamda Development, Μytilineos, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς Financial, Τιτάν και Ιntrakat.
Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι συμμετάσχουν και μη εισηγμένες εταιρείες, όπως η Olympia Group, συμφερόντων Πάνου Γερμανού (Sunlight, Public, SoftOne, Westnet κ.α.), η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Grivallia Properties, η εταιρεία πιστοποιήσεων PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη, το CVC Greece και η Τράπεζα Κύπρου.
Συνάμα, στις ΗΠΑ ταξίδεψαν και οι διοικήσεις των ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), έχοντας κλείσει, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλαπλά επενδυτικά ραντεβού. Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη της Ν. Υόρκης παρουσιάζεται τέτοιο πολυσχιδές σχήμα ελληνικών assets, σε μια συγκυρία μάλιστα που η διάθεση ανάληψης ρίσκου, παραμένει λίαν υψηλή.
Εξάλλου, σήμερα επίσης ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένει με αγωνία το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Ρεκόρ ακόμη και χωρίς τράπεζες
Ένα άλλο στοιχείο που προσδίδει ενδιαφέρον στο Χ.Α. είναι ότι πέτυχε νέο ρεκόρ 10ετίας, ακόμη και χωρίς τις τράπεζες. Ο κλάδος, μολονότι κερδίζει 7,77% από την αρχή του χρόνου και έχει συνδράμει στην αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη στα σημερινά επίπεδα, εντούτοις στις οκτώ συνεδριάσεις από τα μέσα Ιανουαρίου έχει μόλις τρεις ανοδικές και πέντε πτωτικές.
Η αγορά δηλαδή βρίσκει ισχυρές εφεδρείες σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, της ενέργειας και της βιομηχανίας, των διυλιστηρίων και του εμπορίου, αρκετές εκ των οποίων κινούνται σε πολυετή υψηλά, ή σε ιστορικά υψηλά. Χθες ήταν η σειρά των Aegean, Τιτάν, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ξεχωρίσουν με έμφαση, την ώρα που εξαιρετική εικόνα είχαν και οι Viohalco, Cenergy Holdings, Motor Oil, ElvalHalcor, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΔΕΗ, Jumbo, ενώ από το μεσαίο χώρο καλή κίνηση έκαναν οι Fourlis, Entersoft, Intracom Holdings, Dimand, Ολυμπιακή Τεχνική, AVAX, EXAE και Intrakat.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.362,05 μονάδες με άνοδο 0,66%, επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2014, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.321,20 μονάδες με άνοδο 0,62%, επίπεδα που είναι υψηλά εννέα ετών, από το Δεκέμβριο του 2014. Ο Mid Cap έκλεισε σε νέα υψηλά 14 ετών και στις 2.314,31 μονάδες (+0,85%).
Έως τώρα, στις πρώτες 17 συνεδριάσεις του νέου έτους, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 5,33%, o FTSE 25 κερδίζει 6,35%, ο Mid Cap είναι στο +2,82%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει +7,77%. Ζητούμενο πλέον για την αγορά είναι να μην παλινδρομήσει και να μην χάσει τη ζώνη των 1.350 – 1.360 μονάδων, αλλά να την επιβεβαιώσει σε περισσότερες συνεδριάσεις.