ΓΔ: 1400.41 0.20% Τζίρος: 11.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:30 DATA
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Η «έξοδος» του ΧΑ στα διεθνή κεφάλαια και η προετοιμασία νέας υπέρβασης 

Οι προοπτικές των εισηγμένων παρουσιάζονται στους ξένους θεσμικούς στη Νέα Υόρκη, ενώ η αγορά δείχνει έτοιμη για νέα ανοδική κίνηση μετά την αποφόρτιση της προηγούμενης εβδομάδας. Βελτιώνει το διεθνές κλίμα το ρεκόρ του S&P 500.

Εβδομάδα εξωστρέφειας και προβολής της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς και επιμέρους εισηγμένων στο εξωτερικό είναι αυτή που ξεκινά σήμερα, καθώς η ατζέντα είναι εξαιρετικά πλούσια και αναμένεται να προσδώσει νέο ενδιαφέρον στους επενδυτές, εγχώριους αλλά κυρίως ξένους θεσμικούς, που είναι και αυτοί που έχουν τον πρώτο λόγο σε όγκους, τζίρους και momentum.

Πρόκειται για μια εβδομάδα που έχει διεθνή road shows, ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, αλλά και την πρώτη για φέτος αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από σχετικό διεθνή οίκο:

  • Αύριο Τρίτη 23/1 η διοίκηση της ΔΕΗ σε road show στο Λονδίνο θα παρουσιάσει το νέο επιχειρησιακό πλάνο και τις μεγάλες εξαγορές των Enel Romania και Κωτσόβολος, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ και καιρό. Η αγορά αναμένει εδώ και καιρό τη συγκεκριμένη εκδήλωση που γίνεται στην «καρδιά» των ευρωπαϊκών επενδυτικών κεφαλαίων, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
  • Επίσης, την Τρίτη, στη βρετανική πρωτεύουσα θα λάβει χώρα ειδική τελετή – δεξίωση της Mytilineos για να εορταστούν τα δέκα χρόνια παρουσίας του ομίλου στη Μεγάλη Βρετανία, όπου πρωτίστως μέσω της ΜΕΤΚΑ, έχει ισχυρή παρουσία σε πληθώρα ανάληψης έργων, τόσο στα ενεργειακά έργα, όσο και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η Mytilinoos, εύλογα θα πυκνώσει τις εκδηλώσεις και την παρουσία της στο Λονδίνο τους επόμενους μήνες, με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν πληρέστερη εξοικείωση με τη μεγάλη επενδυτική κοινότητα της βρετανικής πρωτεύουσας, καθώς επίκειται ο μεγάλος στόχος της εισόδου στον FTSE 100.
  • Την Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων εταιρικών ομολόγων της Autohellas στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., ενώ την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Motor Oil με θέμα την απόκτηση του 25% της Άνεμος.
  • Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2023 η Mytilineos, που επίσης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πλέον ο όμιλος είναι από τους πλέον ισχυρούς πρεσβευτές του ελληνικού επιχειρείν στο εξωτερικό και μια από τις πιο λαμπερές επενδυτικές επιλογές διεθνώς στον τομέα του.
  • Επίσης την Πέμπτη, στη Ν. Υόρκη θα λάβει χώρα το εδώ και πολλούς μήνες προγραμματισμένο επενδυτικό συνέδριο που διοργανώνει η ΕΧΑΕ σε συνεργασία με την JP Morgan, τη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επενδυτικό συνέδριο θα συμμετάσχουν πολλές αρκετές εισηγμένες, αλλά και μη εισηγμένες εταιρείες. Από εισηγμένες, το παρών στο συνέδριο θα δώσουν οι Aegean Airlines, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Helleniq Energy, Lamda Development, Μytilineos, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Πειραιώς Financial, Τιτάν και Ιntrakat. Επίσης, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι θα συμμετάσχουν και μη εισηγμένες εταιρείες, όπως η Olympia Group συμφερόντων Πάνου Γερμανού (Sunlight, Public, Soft One, Westnet  κ.α.), η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Grivallia, η εταιρεία πιστοποιήσεων PeopleCert του Βύρωνα Νικολαΐδη, το CVC Greece και η Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, θα συμμετάσχει το ΤΑΙΠΕΔ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Είναι η πρώτη φορά που στην πόλη της Ν. Υόρκης θα παρουσιαστεί τέτοιο πολυσχιδές σχήμα ελληνικών assets, σε μια συγκυρία μάλιστα που η διάθεση ανάληψης ρίσκου, παραμένει λίαν υψηλή, όπως έδειξαν τα ιστορικά υψηλά του S&P 500 την Παρασκευή. Έχει ήδη προγραμματιστεί μεγάλος αριθμός one-one συναντήσεων, αλλά και παρουσιάσεις των εταιρειών σε μικρές ομάδες.
  • Επίσης την προσεχή Πέμπτη, ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένει με αγωνία το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ).
  • Παράλληλα, την Παρασκευή το βράδυ θα έχουμε την πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της χώρας για το 2024 από την Scope η οποία ήδη έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-, σταθερή προοπτική) από τις αρχές Αυγούστου του 2023.          

Ξανά μπροστά στο στοίχημα των 1.350 μονάδων το Χ.Α. 

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μετά από μια εβδομάδα ελεγχόμενης διόρθωσης του Χ.Α., το οποίο όμως κρατάει καλά κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους. Την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πρώτη προσπάθεια υπέρβασης των υψηλών 10ετίας με κίνηση πάνω από τις 1.350 μονάδες, όμως δεν υπήρχαν δυνάμεις για την υποστήριξη αυτών των επιπέδων, οπότε καταγράφηκε διόρθωση. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,93%, ο FTSE 25 είχε διόρθωση 0,66%, ο Mid Cap έχασε 0,55%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε τη μεγαλύτερη διόρθωση χάνοντας 1,81%. Έτσι, από την αρχή της χρονιάς, η απόδοση του κεντρικού δείκτη μειώθηκε στο +3,63%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 4,51%, ο Mid Cap υποχωρεί κατά 0,62% επιβεβαιώνοντας την κόπωση, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει άνοδο 6,75%. 

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 117,8 εκατ. ευρώ λόγω του placement της ΓΕΚ Τέρνα την Παρασκευή, όμως οι πραγματικές συναλλαγές ήταν πολύ πιο κάτω. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2024, ο μέσος τζίρος είναι στα 98,8 εκατ. ευρώ, που επίσης είναι αρκετά πιο κάτω από τα 111 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Τι λένε οι αναλυτές 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε χθεσινή του ανάλυση επισημαίνει πως η τάση του Χ.Α. δεν προβληματίζει, ενώ χρειάζεται ένα νέο υψηλό για να δώσει συνέχεια στην άνοδο. Αναφέρεται στις συχνές τοποθετήσεις τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα του επενδυτικού κοινού και ειδικά των ξένων, κάτι που δείχνει ότι διψάνε να αγοράσουν Ελληνικούς τίτλους και κάθε φορά που υπάρχει η προσφορά εξαφανίζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Πλέον αυτό γίνεται πολύ συχνά κάτι που στο παρελθόν είχαμε ξεχάσει. 

Ο κ. Ζαχαράκης τονίζει πως για ακόμα μια φορά η διόρθωση δεν έρχεται όταν οι περισσότεροι την περιμένουν, μιας και η δυσκολία αναχαίτισης του πληθωρισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν απασχολούν τις αγορές τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Βέβαια όταν έρθει η δικαιολογία και οι τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι, η διόρθωση θα προκύψει σε χρόνο dt, ξεχνώντας πάντα το προηγούμενο διάστημα της κίνησης των αγορών. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι με την ψυχολογία και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα η αγορά δεν μπορεί να νικηθεί.

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο χρηματιστής σημειώνει πως «για να μπορέσει ξανά να ενεργοποιηθεί η επιθετική τάση, χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.356 μονάδες. Η αγορά αργά και σταδιακά θα διαφημιστεί από στόμα σε στόμα και θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους επενδυτές γεγονός που θα βοηθάει στην μεσοπρόθεσμη τάση της. Η επενδυτική βαθμίδα την έχει βάλει πλέον στο χάρτη των μεγάλων που περιμένουν placements για να πάρουν θέσεις στην ρηχή αγορά μας. Θυμίζουμε ότι οι ανοδικές φάσεις σε bull γραφήματα είναι πολλαπλάσιοι σε χρόνο από τις σύντομές διορθώσεις». 

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης σημειώνει πως η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1.354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών χωρίς να χαλάσει την τάση της αγοράς. 

Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1.350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD, ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα. Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των υψηλών δεκαετίας φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά. 

Η αγορά ξαναγύρισε σε συσσώρευση αναμένοντας ισχυρότερα ερεθίσματα νέων, ενώ οι ενδοσυνεδριακές διορθώσεις φαίνεται να αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα, ένδειξη ότι οι αγοραστές έχουν τον έλεγχο της τάσης. Η αναμονή της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα ενδεχομένως θα βρει περισσότερες αφορμές για μια πιο αποφασιστική κίνηση, καθώς είναι ιδιαίτερα πυκνή η ατζέντα νέων τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών. 

Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500 στη Wall Street 

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο S&P 500, ο πιο βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου και αυτός που δίνει την κεντρική «γραμμή» του momentum σε όλη την υφήλιο, έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, λαμβάνοντας ώθηση από τα πονταρίσματα των επενδυτών στις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, ενόψει ανακοινώσεων αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, έκλεισε στις 4.839,81 μονάδες με άνοδο 1,23%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ του S&P ήταν από τον Ιανουάριο του 2022, ήτοι δύο χρόνια πίσω, όταν είχε κλείσει στις 4.796.56 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ο δείκτης είχε δει και τις 4.818,62 μονάδες. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 395,19 μονάδων ή +1,05% στις 37.863,80 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 15.310,97 μονάδες με άνοδο 1,70%. Πλέον, και οι τρεις δείκτες της Wall Street έχουν γυρίσει σε θετική τροχιά το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Διαθέσεις... bull στο χρηματιστήριο με ρεκόρ και ενδιαφέρον από ξένους

Πάνω από τις 1.360 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2014 έκλεισε χθες το ΧΑ, πρωταγωνιστές οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Μεγάλος αριθμός εισηγμένων στο συνέδριο ΕΧΑΕ - JP Morgan στη Νέα Υόρκη.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Στον αστερισμό των placements και των μεγάλων τζίρων το χρηματιστήριο

Συνεχίζει να αποκτά βάθος και να περνά με επιτυχία τα τεστ ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο. Τους επτά τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων και απορροφήθηκαν χωρίς δυσκολία από την αγορά.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Τζίρος 140 εκατ. σε τρεις μετοχές: Πώς αλλάζει η φυσιογνωμία του Χ.Α.

Αλλάζουν θεμελιωδώς τα μεγέθη στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χθες μια νέα εισαγωγή, αυτή του ΔΑΑ απασχόλησε πάνω από 90 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ τρεις μετοχές (ΔΑΑ, ΔΕΗ και Πειραιώς) διακίνησαν συναλλαγές πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η καλή πρεμιέρα του ΧΑ για το 2024 και ο καταλύτης του Ταμείου Ανάκαμψης

Πολλά υποσχόμενη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του έτους, καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε υψηλά τεσσάρων μηνών και πάνω από τις 1.300 μονάδες. Τι σημαίνει για την οικονομία και την αγορά η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.