ΓΔ: 2219.32 0.59% Τζίρος: 268.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Σε τροχιά διόρθωσης το Χρηματιστήριο, πιέσεις και στην Ευρώπη

Απομακρύνεται από το επίπεδο των 1.350 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να είναι στην αιχμή των ρευστοποιήσεων, καθώς ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί άνω του -2%.

Η διόρθωση που όλοι περίμεναν κατέφθασε σήμερα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με αιχμή των ρευστοποιήσεων τις τραπεζικές μετοχές, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Αρνητικές οι τάσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές, εν αναμονή ανακοινώσεων εταιρικών μεγεθών δ' τριμήνου 2023 κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών και μετά από ένα μπαράζ δηλώσεων στελεχών της ΕΚΤ που φροντίζουν να «μαζέψουν» την αισιοδοξία των επενδυτών για τις επικείμενες μειώσεις επιτοκίων. Πτώση 0,68% για τον DAX, ενώ σε ανάλογο κλίμα κινούνται τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,58%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρνητικά τη συνεδρίαση και παρέμεινε σε αυτό το μοτίβο, με υψηλό ημέρας στο επίπεδο των 1.350,66 μονάδων (-0,21%), ενώ στις 13:12 εμφανίζει απώλειες 1,47% στις 1.333,58 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 29,1 εκατ. ευρώ και 24 μετοχές να ενισχύονται έναντι 90 που εμφανίζουν απώλειες. Πτώση 1,56% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 1,01%. 

Στο -2,34% ο τραπεζικός δείκτης, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, καθώς η Alpha Bank υποχωρεί 2,85%, η Eurobank έχει απώλειες 1,56%, η Εθνική Τράπεζα αποδυναμώνεται 2,92% και η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 2,85% χαμηλότερα. 

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με κέρδη της τάξης του 0,35% είναι αυτή της Lamda. Αρνητικό γύρισμα για την Coca-Cola HBC στο -0,40%, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,91%, τον ΟΠΑΠ να αποδυναμώνεται 0,57%, ενώ 1,54% χαμηλότερα κινείται η ΔΕΗ. Απώλειες που ξεπερνούν το -3% για Sarantis, το -2 για Titan, ElvalHalcor και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του -1% υποχωρούν Cenergy, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo, Mytilineos και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

Η διόρθωση στο ΧΑ θεωρείται αναμενόμενη, με δεδομένο το ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων που έφεραν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό 10ετίας, ενώ σίγουρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές συμβάλλει και στην πορεία της εγχώριας αγοράς. 

Από τη σκοπιά της τεχνικής ανάλυσης, η Merit σημειώνει ότι ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 1.231 μονάδες. Τα σημεία στήριξης τα εντοπίζουν στις 1.286 και 1.308 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 1.370 και 1.381 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστήριο μετοχών πίνακας
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Συνεχίζεται ο καλπασμός των τραπεζών, ρευστοποιησεις σε blue chips

Στις 2.210,85 μονάδες με άνοδο 0,14% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,31% και οι μετοχές των Alpha Bank και Eurobank έκλεισαν σε νέο υψηλό 10 ετών, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς σε νέο υψηλό 4,5 ετών.
Χρηματιστηριακό γράφημα μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Διορθωτική κίνηση στο ΧΑ με μικρές απώλειες, στήριξη από τις τράπεζες

Στις 2.154,40 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,17% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης που ακολούθησε την ήπια εικόνα των διεθνών αγορών, χωρίς ωστόσο να κινείται σε θετικό έδαφος. Στήριγμα οι τράπεζες απέναντι στις πιέσεις της Coca Cola HBC.
Χρηματιστηριακή αγορά ανάλυση
ΑΓΟΡΕΣ

Πρεμιέρα με νέα υψηλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο +1,76% ο Γενικός Δείκτης

Στις 2.158,04 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας κέρδη 1,76% καθώς οι επενδυτές στην Ελλάδα έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και να δείξουν πως οι ελληνικές μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου.
ΑΓΟΡΕΣ

Το εκπληκτικό +44% του ΓΔ το 2025 και οι μετοχές που έκλεψαν την παράσταση

Με άνοδο 44,3% το Χρηματιστήριο Αθηνών ολοκλήρωσε ένα εντυπωσιακό 2025, με τις τράπεζες να οδηγούν την αγορά σε υψηλά 15ετίας. Η ακτινογραφία των αποδόσεων στην υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση.