Τελευταία ευκαιρία έχουν έως και αύριο όσοι έχασαν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων της Εφορίας, από το Μάρτιο που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού μέχρι και τον Νοέμβριο, και θέλουν να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ, με την προϋπόθεση ότι έχουν ρυθμίσει τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές και έχουν πληρώσει τη δόση του Δεκεμβρίου μέσω web banking. Οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ως υπεράριθμες.
Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που χάθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020 και οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης στην οποία θα πρέπει να δηλώσουν ότι:
- Είναι πληγέντες από την πανδημία και τους έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού,
- Απώλεσαν ρύθμιση του Ν. 4321/2015 η και του Ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου - Νοεμβρίου 2020,
- Έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
Για την επανένταξη στη ρύθμιση, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχονται τα εξής:
- Αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019,
- Αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.
Προϋπόθεση για την επανένταξη στην παλαιά ρύθμιση αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου 2020 μέσω web banking ή σε τράπεζα μόνο εάν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω web banking.
Η ρύθμιση οφειλών από εγγυημένα δάνεια
Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αποπληρωμή σε έως και 120 δόσεις των οφειλών που προέρχονται από καταπτώσεις εγγυήσεων δανείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ και έχουν βεβαιωθεί στις εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα σε βάρος του δανειολήπτη.
Στη ρύθμιση υπάγονται οι βεβαιωμένες οφειλές που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το 2012 Υπουργικές Αποφάσεις παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου ή παροχής εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (πρώην ΕΤΕΑΝ ΑΕ) ή της εταιρείας ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα Πιστωτικά Ιδρύματα έως τις 07/10/2019 και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης από 07/10/2019 μέχρι την ημερομηνία της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην αρμόδια εφορία και να επιλέξουν τον αριθμό των δόσεων με κλιμακωτή απαλλαγή των προσαυξήσεων και των τόκων που φθάνει στο 100% για εφάπαξ εξόφληση. Το ελάχιστο ποσό είναι 20 ευρώ ενώ οι δόσεις επιβαρύνονται με επιτόκιο 3% ετησίως και σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μίας δόσης αυτή επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,25%.
Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση χορηγείται Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας και αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση πλειστηριασμών κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων.
Παράταση για δηλώσεις δωρεών και γονικών παροχών
Στο μέτωπο της φορολογίας, όσοι είχαν το 2020 χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν και οι οποίοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων μπορούν να τα καλύψουν υποβάλλοντας δηλώσεις δωρεών και γονικών παροχών ως τις 26 Φεβρουαρίου στην εφορία.
Η χρονική ανάσα που δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Α. Βεσυροπούλου δεν αφορά στην κάλυψη των τεκμηρίων, αλλά σχετίζεται με το γεγονός ότι λόγω του Covid-19 και της υπολειτουργίας των εφοριών δεν ήταν δυνατή η διεκπεραίωση όλων των δωρεών και των γονικών παροχών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020. Ωστόσο με την παράταση διευκολύνονται και εκείνοι που αγόρασαν το 2020 αυτοκίνητο ή ακίνητο ή πληρώνουν δόσεις στεγαστικού δανείου για την κύρια κατοικία τους ή θέλουν να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία στα παιδιά τους και απειλούνται από το «πόθεν έσχες».