Σε μπελάδες και με αυξημένο τον κίνδυνο προστίμων, προσαυξήσεων και επιπλέον φόρων, θα μπλέξουν όσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν έγκαιρα τη φορολογική τους δήλωση και την υποβάλει η ΑΑΔΕ για λογαριασμό τους.
Όπως έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ, από φέτος οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες για μισθωτούς και συνταξιούχους και εφόσον οι ίδιοι δεν τις υποβάλουν έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους, τότε θα υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.
Ωστόσο φοροτεχνικοί επισημαίνουν σοβαρούς κινδύνους για αυξημένους φόρους, καθώς η προσυμπλήρωση των δηλώσεων δεν θα είναι πλήρης και επαρκής και θα εξαναγκαστούν οι φορολογούμενοι να υποβάλουν εκ των υστέρων τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς οι αυτόματες δηλώσεις θα είναι «ελλιπείς».
Καθώς όμως θα έχει λήξει η προθεσμία υποβολής, οι τροποποιητικές θα είναι εκπρόθεσμες και υπό προϋποθέσεις θα επιφέρουν και πρόστιμα.
Αναλυτικότερα, με το σχέδιο της ΑΑΔΕ οι φορολογικές δηλώσεις είτε θα υποβληθούν από τους ίδιους τους φορολογούμενους μέχρι την 30η Ιουνίου, που εκπνέει η προθεσμία, είτε θα υποβληθούν αυτόματα.
Οι κωδικοί του ηλεκτρονικού εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ και ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας να μπει στο Taxisnet για να ελέγξει τι έχει προσυμπληρωθεί και τι χρειάζεται διόρθωση ή προσθήκη.
Το χρονοδιάγραμμα
Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ως εξής:
- Η ΑΑΔΕ συλλέγει από τους εργοδότες, τις τράπεζες και άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των φορολογουμένων, με τα οποία προσυμπληρώνει τις φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε1).
- Ταυτόχρονα αναγράφει στους αντίστοιχους κωδικούς των δηλώσεων και στοιχείων που υπάρχουν στο Taxisnet για κάθε υπόχρεο.
- Προς τα τέλη Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
- Οι φορολογούμενοι εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς τους, ελέγχους τις εγγραφές που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, διορθώνουν ή συμπληρώνουν και κωδικούς που έχουν διαφύγει της ΑΑΔΕ και την υποβάλουν.
- Όσοι δεν το πράξουν εντός της προθεσμίας, η οποία θα είναι η 30η Ιουνίου, η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα, αλλά με ό,τι στοιχεία έχει συγκεντρώσει και έχει προσυμπληρώσει στο δικό τους Ε1, η ΑΑΔΕ.
Οι κίνδυνοι
Ο κίνδυνος για όσους αμελήσουν, προέρχεται από κωδικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να προσυμπληρωθούν από την εφορία. Παράδειγμα αποτελεί ο κωδικός (049), στον οποίο αναγράφονται οι οικογενειακές δαπάνες και συγκεκριμένα οι αγορές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.
Μέχρι και πέρυσι, ο κωδικός δεν προσυμπληρωνόταν. Απλώς η ΑΑΔΕ ενημέρωνε τον φορολογούμενο για το σύνολο των αγορών του, με βάση τα στοιχεία που έστελναν οι τράπεζες.
Μέσα στις δαπάνες αυτές, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες δεν αναγνωρίζονται (πληρωμές ασφαλίστρων, τελών κυκλοφορία, ενοικίων, λογαριασμών κοινής ωφελείας κ.λπ.) για την κάλυψη του ορίου και η ΑΑΔΕ έκανε ειδική υπόμνηση στον υπόχρεο να τις ξεχωρίσει και να αναγράψει το άθροισμα των πληρωμών μόνο για εκείνες τις κατηγορίες δαπανών, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα.
Τη διαλογή αυτή, την έκαναν μέχρι και πέρυσι οι φορολογούμενοι και δεν μπορεί από φέτος να γίνει αυθαίρετα από την ΑΑΔΕ. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι να μην συμπληρωθεί ο κωδικός των οικογενειακών δαπανών, για όσους δεν φροντίσουν έγκαιρα να επιμεληθούν οι ίδιοι τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει εντός του εκάστοτε φορολογικού έτους, δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.
Οι δαπάνες αυτές για να αναγνωριστούν θα πρέπει να εξοφληθούν με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.) και να έχουν εκδοθεί γι’ αυτές και οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.
Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το όριο των ηλεκτρονικών αγορών που προβλέπει ο νόμος τιμωρούνται με φόρο ύψους 22% επί της διαφοράς.
Συγχρόνως, οι φοροτεχνικοί επισημαίνουν πως είναι και άλλοι κωδικοί του Ε1, οι οποίοι εάν δεν ελεγχθούν από τον υπόχρεο ή τον λογιστή του, μπορεί να μπλέξει ο φορολογούμενος σε ευρύτερες περιπέτειες.
Παράδειγμα αποτελούν τα ποσά για την εξυπηρέτηση των δανείων, οι τόκοι των καταθέσεων, οι κωδικοί των τεκμηρίων, που δεν είναι εύκολη και ασφαλής η προσυμπλήρωσή τους από την εφορία.
Εν ολίγοις, φοροτεχνικοί αναφέρουν πως η αυτόματη υποβολή των δηλώσεων στη λήξη της προθεσμίας από την ΑΑΔΕ, αποτελεί ένα μέσο πίεσης προς τους φορολογούμενους να υποβάλουν έγκαιρα και σωστά τη φορολογική τους δήλωση και να αποφύγουν πρόστιμα και γραφειοκρατική ταλαιπωρία.