ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ψηφιακός Νομάδας. (Shutterstock)

Γιατί η Αθήνα δεν έχει γίνει παράδεισος για τους ψηφιακούς νομάδες

Το αργό ίντερνετ είναι το βασικό πρόβλημα που «χαντακώνει» την Αθήνα και την κρατάει χαμηλά στη λίστα με τις πόλεις οι οποίες είναι ιδανικές για εξ αποστάσεως εργασία.

Μία ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα αποτελεί αναμφισβήτητα τον ιδανικό προορισμό για τους ψηφιακούς νομάδες, αυτούς δηλαδή που έχουν την δυνατότητα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας να κάνουν τον πρόσκαιρο τόπο διαμονής τους, γραφείο για όσο διάστημα το επιθυμούν. Ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πλούσια ιστορία, εναλλαγές τοπίων, σχετικά χαμηλό κόστος ζωής η χώρα μας φιγουράρει σταθερά στις πρώτες θέσεις στις σχετικές λίστες που δημιουργούνται, όμως υπάρχει ένας βασικός δείκτης που την κρατάει μακριά από την κορυφή. 

Για να μπορέσει να εργαστεί ένας ψηφιακός νομάς απαιτείται και ένα γρήγορο και αξιόπιστο ψηφιακό περιβάλλον. Δυστυχώς όλες οι λίστες κατατάσσουν την Αθήνα ως την πρωτεύουσα με μία από τις χαμηλότερες ταχύτητες ίντερνετ ανάμεσα σε αυτές που θεωρούνται δελεαστικές για να μετακομίσει κάποιος.

Σύμφωνα με τη λίστα της Panache Cruises, η ταχύτητα download στην Αθήνα είναι μακράν η πιο αργή (35,05 mb/s) ανάμεσα στους δέκα προορισμούς. Πόλεις στην Ανατολική Ευρώπη που είναι στην λίστα, όπως η Βουδαπέστη (84.18), το Βουκουρέστι (89,55) και το Ταλίν (92,12) έχουν ταχύτητες έως και τρεις φορές πιο γρήγορες από την Αθήνα.

Ακόμη υψηλότερες ταχύτητες έχουν οι ανταγωνιστές της Αθήνας στη Νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Για παράδειγμα στην Λισαβόνα η ταχύτητα είναι διπλάσια (77,59) και ξεπερνάει κατά πολύ τα 100 mb/s στην Βαλέτα της Μάλτας (113,62), στην Μαδρίτη (122,21) και την Λευκωσία (138,2). Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει την ταχύτερη σύνδεση στην λίστα με τους 10 καλύτερους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες στην Ευρώπη.

 

Το αργό ίντερνετ «χαντακώνει» την Αθήνα και στην αντίστοιχη διεθνή έκθεση της Savills. Η πρωτεύουσα της χώρας φιγουράρει στην 17η θέση στην συγκεκριμένη λίστα με τους μόνους προορισμούς που έχουν πιο αργές ταχύτητες να είναι οι εξωτικοί προορισμοί του Μαυρίκιου και της Αντίγκουα.

Η άσχημη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα – και η οποία δείχνει να μην βελτιώνεται – ήρθε να επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία της Ookla όπου η χώρα μας το 2022 υποχώρησε κατά 7 θέσεις και βρέθηκε στην 104η θέση σε σύνολο 182 χωρών που πραγματοποιείται η έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα στο τέλος του 2022 η μέση ταχύτητα download στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο στην Ελλάδα ήταν στα 42,79Mbps όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι διπλάσιος (82,56).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπουν οι μηχανικοί το Δημόσιο λόγω των χαμηλών αμοιβών

Η ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα χτυπάει «κόκκινο», χάρη στα μεγάλα έργα υποδομών και την ιδιωτική κατασκευή. Οι αμοιβές στο Δημόσιο παραμένουν κολλημένες 40-50% χαμηλότερα. Εκατοντάδες θέσεις μένουν κενές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ήλθε το πρώτο ρομπότ σερβιτόρος και θα αντικαθιστά 1,5 εργαζόμενο

Η Poseidon Software παρουσίασε τον πρώτο σερβιτόρο ρομπότ που έρχεται να απαντήσει στην έλλειψη προσωπικού στην εστίαση, μειώνοντας το εργοδοτικό κόστος. Ρομπότ και για τα ξενοδοχεία ετοιμάζει η εταιρεία.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Deloitte: Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε κινδύνους τις επιχειρήσεις

Όσον αφορά τα θέματα που σχετίζονται με το ταλέντο, το 42% κατέταξε τη «μεγιστοποίηση των οφελών από τον συνδυασμό της τεχνολογίας και του ανθρώπινου δυναμικού» ως τις κορυφαίες ανησυχίες των διοικητικών συμβουλίων τους.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι Ευρωπαίοι πέρασαν 175 ώρες χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη το 2023

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούν τα εργαλεία αυτά περισσότερες ώρες από ό,τι οι Αμερικανοί (93 ώρες ή 11 ημέρες εργασίας), αλλά δεν ... πλησιάζουν καν τους Ινδούς που τα χρησιμοποιούν 241 ώρες κατά μέσο όρο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Υποχωρεί η διάθεση των εργοδοτών για προσλήψεις στην Πληροφορική

Παρά το γεγονός ότι η εύρεση ταλαντούχου προσωπικού παραμένει πρόκληση για τον κλάδο, οι προσλήψεις θα περιοριστούν στο πρώτο τρίμηνο, καθώς έχει επέλθει εξισορρόπηση της αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία της Manpower.