Έτοιμες να βρεθούν αντιμέτωπες με αρκετές δικαστικές διαμάχες, έχοντας αντιπάλους τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της υφηλίου, είναι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, καθώς το 2023 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος για την υψηλή τεχνολογία, Digital Markets Act (DMA).
Τα κράτη μέλη ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες, όπως σημειώνουν οι Financial Times, ενώ ο νέος νόμος αναμένεται να θέσει το παγκόσμιο πρότυπο για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η Google, η Amazon και το Facebook. Ωστόσο, μια σειρά από αμφιβολίες έχουν προκύψει από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ και στελέχη εταιρειών που εξετάζουν τη νομοθεσία.
Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τους ομίλους Big Tech που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις διατάξεις μέσω δικαστικών προσφυγών, τα κράτη μέλη που επιδιώκουν να βρεθούν στο προσκήνιο με τις εθνικές τους υποθέσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής των νέων κανόνων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν προσλαμβάνει αρκετό προσωπικό για να ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο της εφαρμογής των νόμων.
Ορισμένες από τις νέες υποχρεώσεις του DMA περιλαμβάνουν την απαγόρευση των εταιρειών να κατατάσσουν τα δικά τους προϊόντα στις διαδικτυακές τους πλατφόρμες πάνω από τους ανταγωνιστές τους και την προώθηση της ανταλλαγής δεδομένων με μικρότερους ανταγωνιστές. Ο Gerard de Graaf, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα γίνει επικεφαλής του νέου γραφείου του μπλοκ στη Silicon Valley, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν μια νομική μάχη για τα μέτρα. «Θα υπάρξουν δικαστικές διαμάχες από τις εταιρείες τεχνολογίας, χωρίς αμφιβολία», δήλωσε και προσέθεσε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για δικαστικές διαμάχες, αλλά θα θέλαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τις πλατφόρμες και όχι μια αντιδικία».
Πάντως οι εταιρείες προετοιμάζονται για αντεπίθεση, καθώς η Amazon ανακοίνωσε ότι «αν και συνεργάζεται εποικοδομητικά» με τις Βρυξέλλες, έχει «μεγάλες ανησυχίες για τον νέο νόμο ο οποίος τη στοχοποιεί αδίκως».
Εκτός από τη νομική δράση, η ΕΕ αντιμετωπίζει επίσης αντίσταση στο εσωτερικό του μπλοκ. Πολλά κράτη μέλη επιθυμούν έναν πιο σημαντικό ρόλο στην «αστυνόμευση» της τεχνολογίας, ξεκινώντας επίσημες έρευνες ενάντια σε εταιρείες και επιβάλλοντας βαριά πρόστιμα. Αυτή η επιθυμία έχει οδηγήσει σε εντάσεις σχετικά με το πόση δύναμη θα έχουν οι Βρυξέλλες σε σύγκριση με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού για να ελέγχουν την κυριαρχία ομίλων όπως η Alphabet και η Meta.
Βάσει του DMA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρωτικές εξουσίες ως η «μόνη αρμόδια αρχή» για την επιβολή του κανονισμού και για να αποφασίζει πότε θα ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες και εναντίον ποιων εταιρειών. Ακόμη και όταν τα κράτη μέλη αποφασίζουν να εξετάσουν τις παραβιάσεις σε εθνικό επίπεδο, οι έρευνες αυτές πρέπει να παραδίδονται στις Βρυξέλλες. Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες χωρίς την ευλογία της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Margrethe Vestager.
Την ίδια ώρα η DMA αναμένεται να οδηγήσει σε έναν πακτωλό επιπλέον υποθέσεων που θα αυξήσουν την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό υπαλλήλων επιβολής της νομοθεσίας για να αποκρούσουν τις καλά εξοπλισμένες νομικές ομάδες των ομίλων. Ο Andreas Schwab, ο ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της συζήτησης για τον DMA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι μεταξύ εκείνων που ανησυχούν ότι οι φιλοδοξίες των Βρυξελλών δεν συνοδεύονται από επαρκείς πόρους. Έχει πιέσει για μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την πρόσληψη επιπλέον 150 υπαλλήλων, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να απασχολήσει μόλις 80 άτομα.
Σε πρόσφατη επιστολή του προς την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ο Schwab προειδοποίησε ότι η επιβολή των κανόνων πρέπει να αποτελέσει «κοινή μας προτεραιότητα. Διαφορετικά, η εκπλήρωσή τους θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο προκαλώντας μη αναστρέψιμη ζημία στην ψηφιακή ενιαία αγορά».