ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φώτο: ΑΠΘ

Με τέσσερις νέες εταιρείες - τεχνοβλαστούς μπαίνει στο 2022 το ΑΠΘ

Την τελευταία πενταετία, στο ΑΠΘ υλοποιήθηκαν περίπου 6.000 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), εκ των οποίων οι δύο ιδρύθηκαν ήδη και ισάριθμες θα μπουν στην αφετηρία τον Μάρτιο, κάνει «ποδαρικό» στο 2022 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις και γύρω από τα πολυαναμενόμενα βιομηχανικά διδακτορικά.

Οι εταιρείες - τεχνοβλαστοί του ΑΠΘ, που φέρνουν την ερευνητική παραγωγή του εγγύτερα στην αγορά, ανέρχονται σήμερα σε 11, με τη δημιουργία της πρώτης γενιάς τους να χρονολογείται από το 2007-2008 και την τέταρτη (γενιά) να κυοφορείται φέτος. Παράλληλα, στο ΑΠΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 83 ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατοχυρωμένα κατά κύριο λόγο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι μόνο, αφού υπάρχουν πατέντες με πιθανό πεδίο δράσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, ακόμα και στην Κίνα.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, μιλώντας σήμερα από το βήμα του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης».

Η μείωση της απόστασης μεταξύ ερευνητικής παραγωγής του πανεπιστημίου και αναγκών της αγοράς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΑΠΘ και σήμερα, όπως υπενθύμισε ο κ. Στυλιανίδης, το ένα τρίτο της έρευνας που υλοποιείται στο Αριστοτέλειο αφορά συνεργασίες με τη βιομηχανία.

Πάνω από 6.000 ερευνητικά έργα και τζίρος 300 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ επανέλαβε ακόμα ότι την τελευταία πενταετία, στο ΑΠΘ υλοποιήθηκαν περίπου 6.000 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τον σχετικό τζίρο να ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. αφορούν μόνο το πανδημικό 2020. 

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ακόμα το έργο που παράγεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, το οποίο φιλοξενεί 22 διεπιστημονικές ομάδες σε δύο κτίρια στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής εργασίας των ομάδων αυτών περιλαμβάνεται και η δημιουγία της ταχύτερης μνήμης RAM στον κόσμο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολικό κτίριο Καρδίτσα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απινιδωτές στα σχολεία: Έναρξη υλοποίησης εντός του 2026, λέει ο Βλάσης

Η προμήθεια και διανομή απινιδωτών σε σχολεία θα υλοποιηθεί το καλοκαίρι του 2026, με ολοκλήρωση αρχές 2027, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας. Θα υπάρχει και πρόγραμμα επιμόρφωσης για τη σωστή χρήση τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ μηνύει το Χάρβαρντ για έγγραφα εισαγωγών

Η διοίκηση Τραμπ μήνυσε το Χάρβαρντ, ισχυριζόμενη ότι δεν συνεργάστηκε με ομοσπονδιακή έρευνα για τα κριτήρια εισαγωγής του, ζητώντας έγγραφα σχετικά με την εξέταση της φυλής, χωρίς να το κατηγορεί για μεροληψία ή να απαιτεί αποζημίωση.
Σοφία Ζαχαράκη χαμογελά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαράκη στην Καστοριά: Στήριξη σχολείων της περιφέρειας και νέες δράσεις

Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, από την Καστοριά τόνισε τη σημασία της ισότητας ευκαιριών, την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην περιφέρεια και δεσμεύτηκε για στήριξη σχολείων με σύγχρονα μέσα και δράσεις.
Εργάνη πλήκτρο πληροφορικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν σεμινάριο ΕΕΑ για το νέο σύστημα «Εργάνη» και τις ψηφιακές δηλώσεις

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό σεμινάριο για το νέο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και τις νέες ψηφιακές δηλώσεις την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 16:00 19:00 με πρακτική καθοδήγηση και ερωτήσεις.
Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης - ΟΠΑ: Μνημόνιο για Παρατηρητήριο Εξωστρέφειας της οικονομίας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Χάρης Θεοχάρης και ο πρύτανης του ΟΠΑ Β. Βασδέκης για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Εξωστρέφειας. Προβλέπονται δελτία, ετήσια έκθεση, ημερίδες και εκπαίδευση.
Σχολική εκπαιδευτική αίθουσα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Μυλοποτάμου και Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου για δράσεις πολιτισμού

Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης πραγματοποιείται τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 στο Δημαρχείο Μυλοποτάμου, σχετικά με τις κοινές δράσεις Δήμου και Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου σε βιβλίο, παιδεία και πολιτισμό. Καλούνται πολίτες και εκπαιδευτικοί.