ΓΔ: 1400.61 0.21% Τζίρος: 10.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:30 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Με τέσσερις νέες εταιρείες - τεχνοβλαστούς μπαίνει στο 2022 το ΑΠΘ

Την τελευταία πενταετία, στο ΑΠΘ υλοποιήθηκαν περίπου 6.000 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off), εκ των οποίων οι δύο ιδρύθηκαν ήδη και ισάριθμες θα μπουν στην αφετηρία τον Μάρτιο, κάνει «ποδαρικό» στο 2022 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ενώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους θα υπάρξουν εξελίξεις και γύρω από τα πολυαναμενόμενα βιομηχανικά διδακτορικά.

Οι εταιρείες - τεχνοβλαστοί του ΑΠΘ, που φέρνουν την ερευνητική παραγωγή του εγγύτερα στην αγορά, ανέρχονται σήμερα σε 11, με τη δημιουργία της πρώτης γενιάς τους να χρονολογείται από το 2007-2008 και την τέταρτη (γενιά) να κυοφορείται φέτος. Παράλληλα, στο ΑΠΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή 83 ενεργά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, κατοχυρωμένα κατά κύριο λόγο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά όχι μόνο, αφού υπάρχουν πατέντες με πιθανό πεδίο δράσης σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα, ακόμα και στην Κίνα.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ, Στράτος Στυλιανίδης, μιλώντας σήμερα από το βήμα του 5ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου, που διοργανώνει διαδικτυακά το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης (ΕΛΙΝΕΚΑ), σε συνεργασία με το MyPortal.gr και το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης».

Η μείωση της απόστασης μεταξύ ερευνητικής παραγωγής του πανεπιστημίου και αναγκών της αγοράς αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για το ΑΠΘ και σήμερα, όπως υπενθύμισε ο κ. Στυλιανίδης, το ένα τρίτο της έρευνας που υλοποιείται στο Αριστοτέλειο αφορά συνεργασίες με τη βιομηχανία.

Πάνω από 6.000 ερευνητικά έργα και τζίρος 300 εκατ. ευρώ σε μια πενταετία

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ επανέλαβε ακόμα ότι την τελευταία πενταετία, στο ΑΠΘ υλοποιήθηκαν περίπου 6.000 ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με περισσότερους από 1.000 εταίρους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με τον σχετικό τζίρο να ανέρχεται συνολικά σε 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. αφορούν μόνο το πανδημικό 2020. 

Ο κ. Στυλιανίδης υπενθύμισε ακόμα το έργο που παράγεται στο Κέντρο Διεπιστημονικής Ερευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) του ΑΠΘ, το οποίο φιλοξενεί 22 διεπιστημονικές ομάδες σε δύο κτίρια στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της ερευνητικής εργασίας των ομάδων αυτών περιλαμβάνεται και η δημιουγία της ταχύτερης μνήμης RAM στον κόσμο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

startup-technology
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέο κέντρο κβαντικής επιστήμης και τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ

Το κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που απαιτείται για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και αναγνώρισης, τόσο του ΙΤΕ όσο και της Ελλάδας.
internet-diadiktyo-fiber
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αναβαθμίζεται το δίκτυο οπτικών ινών των ελληνικών πανεπιστημίων

Σύμφωνα με την πράξη «Ήφαιστος» θα εγκατασταθούν στα ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας περισσότεροι από 2.800 μεταγωγείς Ethernet και περισσότεροι από 80 δρομολογητές τελευταίας γενιάς
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Αποκρυπτογράφηση των προοπτικών εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες

Κατά τη διάρκεια του 1st Blockchain Conference, όσοι παρακολουθήσουν ζωντανά το συνέδριο θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και εταιρείες που παρέχουν ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης στη τεχνολογία Blockchain.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Museotek: Η πλατφόρμα που φέρνει την εμπειρία του μουσείου στο σπίτι

Σε συνεργασία με τις Tetragon και Mobics η Uni Systems δημιούργησαν την Museotek και την ψηφιακή διαδραστική εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από προγράμματα και σενάρια περιήγησης.