ΓΔ: 1394.63 -0.21% Τζίρος: 31.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:30 DATA
Galileo-EUSPA
Foto: EUSPA

Επιτυχής εκτόξευση 2 ακόμα δορυφόρων για το Galileo από τη βάση Kourou

Οι δορυφόροι του Galileo διαχωριστήκαν από την άτρακτο του πυραύλου στις 05:09 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA).

Στις 4 Δεκεμβρίου 2021, δύο νέοι δορυφόροι Galileo εκτοξεύτηκαν επιτυχώς από την ευρωπαϊκή διαστημική βάση στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των δορυφόρων του συστήματος στους 28, καθιστώντας έτσι δυνατή την παροχή ισχυρότερων και ακριβέστερων σημάτων και υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA), «νωρίτερα χθες εκτοξεύθηκε με επιτυχία ο πύραυλος Soyuz VS-26 από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, για ένα σχεδόν τετράωρο ταξίδι μέχρι τον διαχωρισμό των δορυφόρων Galileo 27-28 από τον πύραυλο. Η εκτόξευση Galileo 11 είναι η πρώτη από μία σειρά 6 εκτοξεύσεων (με δύο δορυφόρους ανά εκτόξευση), η οποία θα επιτρέψει στο Galileo να προσφέρει ακριβέστερα δεδομένα στους υφιστάμενους χρήστες και να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες στο διαστημικό τομέα της Ευρώπης».

Οι δορυφόροι του Galileo διαχωριστήκαν από την άτρακτο του πυραύλου στις 05:09 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και βρίσκονται πλέον υπό τη διαχείριση του Οργανισμού της ΕΕ για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA) και της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του δορυφόρου μετά τον διαχωρισμό του από το όχημα εκτόξευσης, κατά τη φάση Εκτόξευσης και Αρχικής Θέσης σε Τροχιά (LEOP).

Η φάση LEOP, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι ένα από τα κρισιμότερα στάδια μιας διαστημικής αποστολής κατά την οποία ο δορυφόρος διαχωρίζεται από την άτρακτο, τίθεται στη σωστή τροχιά και ελέγχονται συστήματα και όργανά του. Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα του EUSPA θα κατευθύνει τους δορυφόρους - για πρώτη φορά- από το ειδικό κέντρο ελέγχου του Galileo στο Oberpfaffenhofen της Γερμανίας έως την ακριβή τροχιά τους στα 23.222 χλμ. πάνω από τη Γη. Έπειτα από εκτενείς δοκιμές στην τροχιά, οι δορυφόροι θα συμπεριληφθούν θα αρχίσουν να εκπέμπουν κανονικά σήματα.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) διαχειρίζεται το Galileo σε συνεργασία με τον EUSPA μέσω μιας ευρωπαϊκής σύμπραξης, και επιβλέπει τις υπηρεσίες του Galileo. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), εποπτεύει την ανάπτυξη, την προμήθεια δορυφόρων και τις επίγειες υποδομές. 

«Σήμερα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για ένα ακόμη ορόσημο που έχει επιτευχθεί με την υλοποίηση του πιο φιλόδοξου και μεγαλύτερο έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Galileo», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής του EUSPA, Rodrigo da Costa. Τοποθετήσαμε με επιτυχία τους δορυφόρους Galileo 27-28 στο ακριβέστερο σύστημα εντοπισμού θέσης παγκοσμίως, πραγματοποιώντας έτσι ένα πολύ σημαντικό βήμα για τους περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μας με την ΕΚ, την ESA και τους βιομηχανικούς εταίρους μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέρη με τα οποία
συνεργαζόμαστε ακατάπαυστα για να εξασφαλίσουμε την επιτυχία της αποστολής.»

Σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα (EUSPA). Ο EUSPA παρέχει ασφαλείς ευρωπαϊκές υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, προωθεί την εμπορική εκμετάλλευση των δεδομένων και υπηρεσιών των προγραμμάτων Galileo, EGNOS και Copernicus και συντονίζει το προσεχές πρόγραμμα της ΕΕ για τις κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες GOVSATCOM.

Ο EUSPA είναι αρμόδιος για τη διαπίστευση ασφαλείας του συνόλου των συνιστωσών του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ευνοώντας την ανάπτυξη ενός καινοτόμου και ανταγωνιστικού διαστημικού τομέα και συμπράττοντας με το σύνολο της διαστημικής κοινότητας της ΕΕ, ο EUSPA συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην ψηφιακή μετάβαση και στην ασφάλεια και την προστασία της Ένωσης και των πολιτών της, ενώ ενισχύει ταυτόχρονα την αυτονομία και την προσαρμοστικότητά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Ευρώπη ετοιμάζει τεχνολογία ικανή να συλλέγει ενέργεια στο Διάστημα

Η Αγγελική Καπόγλου, εργαζόμενη στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και στο Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Καινοτομίας. μιλάει για «ένα πρόγραμμα που μοιάζει να έχει βγει από ιδέες του κόσμου της επιστημονικής φαντασίας».
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η NASA ανοίγει μια νέα σελίδα για την εξερεύνηση της Σελήνης

Το πρόγραμμα Artemis φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.
Mars, Aris, Planitis
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εκτός της ευρωπαϊκής συμμαχίας για το ταξίδι στον Άρη μένει η Ρωσία

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι του δόθηκε εντολή από το διοικητικό συμβούλιο «να τερματίσει επισήμως» τη συνεργασία με τη Roscosmos στην αποστολή ExoMars.