ΓΔ: 1396.49 0.86% Τζίρος: 68.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:48:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

ΣΕΒ: Αξίες δισεκατομμυρίων και χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις startup

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για το ελληνικό οικοσύστημα startup που αναμένεται στα επόμενα πέντε χρόνια να φτάσει σε αξία που θα ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ, δημιουργώντας 20.000 θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας βρίσκεται σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία και δημιουργεί υπεραξίες καθώς ωριμάζει, ενώ οι προοπτικές του είναι ακόμα καλύτερες για τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να τριπλασιαστεί σε αξία, ενώ στοχεύει να έχει το 10% των ευρωπαϊκών «μονόκερων» (εταιρείες με αξία πάνω από 1 δισ. δολ.).

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει του επενδυτικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Τετάρτη (1/12), με τίτλο «Επανεφευρίσκοντας την Ελλάδα μέσω των επενδύσεων στην καινοτομία», το ελληνικό οικοσύστημα startup φτάνει αυτή την στιγμή σε αξία 5-6 δισ. ευρώ, ενώ έχει δημιουργήσει 6.000 θέσεις εργασίας. Οι προοπτικές ωστόσο είναι ακόμα καλύτερες, καθώς υπολογίζεται πως στα επόμενα πέντε χρόνια η κεφαλαιοποίηση τους θα ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ ενώ υπολογίζεται πως θα έχει προσθέσει περισσότερες από 20.000 θέσεις εργασίας.

Έχοντας καταβάλει μεγάλες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια ώστε να μετατραπεί σε ελκυστικό προορισμό για επενδυτές αλλά και πυρήνα καινοτομίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία μετασχηματισμού της οικονομίας της και βλέπει στον τεχνολογικό τομέα μια χρυσή ευκαιρία ενίσχυσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια αυξάνοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας και την εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος.

Ήδη τον τελευταίο χρόνο ολοένα και περισσότεροι πολυεθνικοί κολοσσοί τεχνολογίας και καινοτομίας όπως η Microsoft, Pfizer, Team Viewer, Cisco κ.α. έχουν επενδύσει στη χώρα μας δημιουργώντας data centers, hubs έρευνας και ανάπτυξης καθώς και εκπαιδευτικά κέντρα. Όπως επισήμανε ο κ. Παπαλεξόπουλος, τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ψηφιακή προσαρμοστικότητα, και την παραγωγικότητα στις χώρες υποδοχής, τονώνουν την εγχώρια καινοτομία, και βελτιώνουν τις δυνατότητες συμμετοχής σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας παράγοντας παράλληλα σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα.

Ραγδαία η ανάπτυξη του κλάδου καινοτομίας στην Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ Μάρκος Βερέμης τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν είναι επαρκές για τις εξελίξεις που έρχονται τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος της καινοτομίας μπορεί να αποτελεί το 10% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις να έχουν ελληνικό χρώμα το 10% των ευρωπαϊκών «μονόκερων» που θα δημιουργηθούν στην Ευρώπη. Επισήμανε παράλληλα ότι από τους 125 «μονόκερους» που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ευρώπη ήδη η Ελλάδα διαθέτει 5 μονόκερους, ενώ «έρχονται ακόμη πέντε εταιρείες».

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται να δει περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, και επενδύσεις από κολοσσούς. όπως η Microsoft και η Pfizer, τονίζοντας επίσης τον εξαγωγικό προορισμό που πρέπει να έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς η αγορά της χώρας είναι μικρή. Υπογράμμισε την ανάγκη η πανεπιστημιακή έρευνα να μεταφραστεί σε πατέντες με οικονομικό αντίκρισμα αναφέροντας πως στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια είναι εκκολαπτήρια νέων εταιρειών. Επίσης τόνισε τις δυνατότητες που μπορεί να χαρίσει η διασύνδεση με τους Έλληνες της διασποράς που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και θα μπορούσαν να δουν οι ελληνικές startup να ενισχύεται η εξωστρέφεια τους και να αποκτούν ένα ακόμη πιο δυναμικό εξαγωγικό προφίλ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει έναν ακρογωνιαίο λίθο για μια μακροχρόνια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, έχοντας σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Με την προϋπόθεση πως θα ξεπεραστούν δομικοί περιορισμοί, ενώ ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα πρέπει να δράσουν παράλληλα βελτιώνοντας την εμπειρία των επενδυτών. Τόνισε πως «τα χρήματα που επενδύονται στις startups στην Ελλάδα είναι το 1/5 σε σχέση με αυτά που επενδύονται στη Γερμανία και στο 1/50 σε σχέση με το Ισραήλ. Πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρέθεσε δέκα λόγους που τον κάνουν αισιόδοξο για την πορεία του ελληνικού οικοσυστήματος.

Οι 10 λόγοι αισιοδοξίας του κ. Παπαλεξόπουλου:

  1. Αν και πριν από 10 χρόνια δεν υπήρχε τίποτα, πλέον υπάρχει ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα startup με αξία 5-6 δισ. ευρώ που έχει προσθέσει 6.000 θέσεις εργασίας.
  2. Το ελληνικό οικοσύστημα έχει τη δυνατότητα να τριπλασιαστεί στα επόμενα πέντε χρόνια με την κεφαλαιοποίησή του να ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.
  3. Ακόμα και μέσα στην πανδημία υπήρξαν έμπρακτες επιτυχίες από startups και πραγματοποιήθηκαν deals εκατοντάδων εκατομμυρίων που ήταν πρωτόγνωρα στην Ελλάδα, ενώ βρισκόμαστε κοντά στους πρώτους ελληνικούς «μονόκερους».
  4. Επενδύουν στην Ελλάδα τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft και η Pfizer ενώ σύντομα αναμένεται να μπει ανάμεσα τους και η Amazon. Αυτές οι επενδύσεις δεν προσφέρουν μόνο θέσεις εργασίας αλλά έχουν και πολλαπλασιαστική αξία μέσα από την αύξηση της τεχνογνωσίας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
  5. Πολύ δραστήρια ελληνική διασπορά, που καταγράφει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, και ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας με υποστηρικτικές δράσεις και ανοίγοντας νέες αγορές για τις ελληνικές startups.
  6. Η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια όπου παραδοσιακά ήταν πολύ καλά στην έρευνα, αλλά λιγότερα καλά στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Πλέον καταγράφεται μια στροφή όπου εκτός από την έρευνα εμβαθύνουν περισσότερο στην ανάπτυξη
  7. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία clusters σε ορισμένους κλάδους που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα
  8. Υπάρχει θετικό timing για την ελληνική οικονομία, και η καινοτομία στη χώρα μπορεί να βγει κερδισμένη από τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται από την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
  9. Πλέον υπάρχει μεγάλη συναντίληψη και ενδιαφέρον όχι μόνο από τον ΣΕΒ αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση για το οικοσύστημα των startups
  10. Υπάρχει πλέον μια μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα και το πώς αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως μέρος της λύσης, ενώ παρατηρείται ότι η ελληνική κοινωνία είναι πιο διαθέσιμη να «αγκαλιάσει» μια ελληνική καινοτομία.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο διευθύνων σύμβουλος της Accenture Greece Κ. Σαμπατακάκης παρουσίασε μελέτη που διενεργήθηκε από την Accenture για τις ευκαιρίες που έχει η Ελλάδα στον τομέα της καινοτομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα. Σημείωσε πως οι ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία (ΕΚΥΤ) τονώνουν την εγχώρια καινοτομία, ενισχύουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την ψηφιακή προσαρμοστικότητα, και την παραγωγικότητα στις χώρες υποδοχής, και βελτιώνουν τις δυνατότητες συμμετοχής σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Ανέφερε πως οι σημαντικότεροι κοινοί παράγοντες που διευκολύνουν τις ΕΚΥΤ είναι: οι Ψηφιακές Δεξιότητες και η Εκπαίδευση, η Ψηφιοποίηση, οι Υποδομές, το Οικοσύστημα Καινοτομίας, τα Φορολογικά Κίνητρα και οι Εστιασμένες Πολιτικές Προώθησης Ψηφιακών Επενδύσεων.

Η μελέτη εντόπισε 6 βασικά προαπαιτούμενα:

  • Στοχευμένες επικοινωνιακές δράσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις,
  • Συνεχής βελτίωση της εμπειρίας των επενδυτών και άρση των εμποδίων,
  • Κίνητρα εστιασμένα σε ξένες επενδύσεις στην Καινοτομία και την Υψηλή Τεχνολογία,
  • Συνεχής αναβάθμιση των δεξιοτήτων και αύξηση της δεξαμενής του επιστημονικού δυναμικού,
  • Περαιτέρω επένδυση στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας,
  • Διασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kainotomia, innovation
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πολυεθνικές και εγχώριοι όμιλοι στήνουν σε όλη τη χώρα κέντρα καινοτομίας

Το υψηλής ποιότητας εργατικό δυναμικό μετατρέπει την Ελλάδα σε βάση για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Ποιες είναι οι πόλεις που φιλοξενούν ήδη hubs καινοτομίας. Ο ρόλος των πανεπιστημίων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιες ελληνικές startups «μάζεψαν» πάνω από 1 δισ. δολ. στο εννεάμηνο

Το ελληνικό οικοσύστημα άντεξε στη δύσκολη διετία των υψηλών επιτοκίων και... βλέπει φως από το 2025 με τη μείωση. Νέα εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης συγκέντρωσε 35 εκατ. δολ., ενώ καταγράφονται επτά εξαγορές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στις startups «ποντάρει» η Εθνική: Πώς επενδύει στην καινοτομία

Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί το πρόγραμμα NBG Seeds, που ανοίγει δρόμους ανάπτυξης σε καινοτομικές εταιρείες. Ποιες νεοφυείς εταιρείες εξασφάλισαν συνεργασία με την τράπεζα.
Politeia Kainotomias, YPAN
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley

Το Τεχνολογικό Πάρκο Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον από το Ισραήλ, καθώς στο τουλάχιστον 40% της έκτασης τους θα αναπτυχθούν εταιρείες τεχνολογίας από τη γειτονική χώρα.