Το ελληνικό οικοσύστημα startup αναπτύσσεται δυναμικά και αρχίζει να πλησιάζει η εποχή που θα δημιουργηθούν οι πρώτοι δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες, καθώς τουλάχιστον 10 startup με ελληνικό χρώμα βρίσκονται κοντά στο να μετατραπούν σε «μονόκερους», δηλαδή σε εταιρεία με αποτίμηση που θα ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια.
Σε έκθεση της, η Endeavor τονίζει χαρακτηριστικά: «βλέπουμε περισσότερες εταιρείες να πλησιάζουν το 1 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, όπως οι: Aisera, Beat, Blueground, Epignosis, Hellas Direct, Omilia, Persado, Skroutz, Viva Wallet, Workable κ.α.».
Σημειώνει επίσης πως Blueground, Epignosis, Hellas Direct, NetData, Persado, Pollfish, Omilia, Orfium, Viva Wallet και Workable βρίσκονται στη λίστα με τις εταιρείες που αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο του οικοσυστήματος με τις επιτυχίες τους. Αυτές οι εταιρείες είναι ήδη διεθνείς παίκτες και συνεχίζουν την ανάπτυξή τους.
Οι εταιρείες Arrikto, Augmenta, Causaly, Hack the Box, Intelligencia, Lenses, LearnWorlds, Manual, Panther Labs, Plum, Saphetor, Spotawheel και TileDB αποτελούν startup που χτίζουν τώρα το success story τους και αναμένεται να έχουν μεγάλη ανάπτυξη και αξιοσημείωτους γύρους χρηματοδότησης για την επόμενη χρονιά.
Η επιτυχία των Ελλήνων εκτός συνόρων
Η ελληνική διασπορά αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία ακόμα σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος startup, καθώς είναι πηγή έμπνευσης, γνώσης, ταλέντου και πλούτου, δημιουργώντας ένα ευρύτερο δίκτυο που ολοένα αυξάνεται, εξελίσσεται και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο του ελληνικού. Ενδεικτικά, από το σύνολο των 567 εταιρειών με ελληνικό στοιχείο που χαρτογραφήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Endeavor, οι 359 εξ αυτών ιδρύθηκαν από Έλληνες που βρίσκονται εκτός των γεωγραφικών συνόρων της χώρας.
Η συνολική χρηματοδότηση που έχουν λάβει οι εταιρείες με Έλληνες ιδρυτές και βρίσκονται στο εξωτερικό έφτασε το 2020 στα 1,56 δισ. ευρώ, ποσό υπερτριπλάσιο εκείνου που συγκέντρωσαν οι εταιρείες με έδρα την Ελλάδα. Έντονη συγκέντρωση «ελληνικής» δραστηριότητας εντοπίζεται στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη, όπου και βρίσκεται το 25% των χαρτογραφημένων εταιρειών, ενώ πλούσια παραμένει η παρουσία Ελλήνων ιδρυτών με ποσοστό 20% στο Λονδίνο και την ευρύτερη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ και η Γερμανία αποτελεί βάση για επιχειρηματικές δραστηριότητες Ελλήνων και ειδικότερα στο Βερολίνο με ποσοστό 5%.
Όπως σημειώνει η Endeavor, «πέρα από τις προηγμένες τεχνολογίες που έχουν δημιουργήσει, τις οικονομίες κλίμακας (economies of scale) τις οποίες απολαμβάνουν, αλλά και τα συνολικά κεφάλαια που έχουν αντλήσει, ως απόρροια όλων των παραπάνω προκύπτει και η εξαιρετικά μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα αποτίμησή (valuation) των εταιρειών αυτών». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Cameο, που έχει ιδρυθεί από τον ελληνικής καταγωγής Steven Galanis, η οποία ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια συνολικής αποτίμησης μετά την πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 100 εκ. δολαρίων.
Αξιοσημείωτος ήταν και ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της DNAnexus, ο οποίος έκλεισε στα 100 εκ. δολάρια με επενδυτές κορυφαία funds του εξωτερικού όπως το GV (Google Ventures), το First Round Capital, αλλά και τη Regeneron, συνιδρυτής της οποίας είναι ένας άλλος Έλληνας της διασποράς, ο Γιώργος Γιανκόπουλος.
Νέα κεφάλαια μετά τα ρεκόρ του 2020
Οι ελληνικές startups κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αυξάνουν την συμμετοχή τους στους γύρους χρηματοδότησης, πολλαπλασιάζοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξης στο ελληνικό οικοσύστημα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτελεί και το γεγονός ότι οι νέες γενιές επιχειρηματιών φαίνεται να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε επενδυτικά κεφάλαια μεγαλύτερης κλίμακας σε σχέση με εταιρείες που ιδρύθηκαν πάνω από μια δεκαετία πριν και χρειάστηκε μεγαλύτερο διάστημα για να φτάσουν στην φάση της μεγέθυνσης (“scale-up”).
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Skroutz και της Viva Wallet, που άντλησαν μεγάλους γύρους χρηματοδότησης το 2020, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας, με την Endeavor να εκτιμά ότι συμφωνίες τέτοιου μεγέθους θα πραγματοποιούνται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το ξεκίνημα της λειτουργίας μια ελληνικής startup στο μέλλον.
Δείγμα της ανάπτυξης του ελληνικού οικοσυστήματος startup αποτελεί και το γεγονός πως μέχρι τα μέσα του 2021 τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν αντληθεί έχουν φτάσει ήδη το 50% του συνολικού ποσού της περασμένη χρονιάς. Ταυτόχρονα, 2 στους 3 Έλληνες ιδρυτές startup δηλώνουν πως έχουν στο άμεσο πλάνο τους μια νέα χρηματοδότηση για το 2021, ενώ προβλέπεται πως το 2021 θα είναι μια χρονιά με νέα ρεκόρ σε ρυθμούς ανάπτυξης, προσέλκυσης κεφαλαίων, εξαγορές και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Ρεκόρ που πρόκειται να διαδεχθούν μια ήδη επιτυχημένη χρονιά όπως ήταν το 2020, όπου το ελληνικό οικοσύστημα κατάφερε να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από ποτέ φτάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ, μια αύξηση που ξεπέρασε το 71% συγκριτικά με το 2019. Ιστορική επίδοση κατεγράφη το 2020 και στον τομέα των εξαγορών με το ελληνικό οικοσύστημα να συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον και τα deals που πραγματοποιήθηκαν ξεπέρασαν τα 470 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τις εξαγορές των InstaShop από την Delivery Hero, Softomotive από την Microsoft και Think Silicon από την Applied Materials, με τις δύο πρώτες να είναι σε εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις και η τρίτη να δημιουργεί εντυπωσιακό αποτύπωμα στο οικοσύστημα καινοτομίας της Πάτρας. Αυτές ήρθαν να προστεθούν στις εξαγορές εταιρειών τεχνολογίας όπως η Beat, η Innoetics, η efood, η Avocarrot και άλλες τα προηγούμενα χρόνια. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όλη αυτή η δραστηριότητα έχει προκύψει παρά το γεγονός ότι δέκα χρόνια πριν, το 2010, είχε σημειωθεί μόλις μία εξαγορά σε ολόκληρο το οικοσύστημα.