ΓΔ: 2335.94 -0.84% Τζίρος: 89.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:39
Ελικόπτερο Chinook άσκηση
Φώτο: Πραγματοποίηση στρατιωτικής άσκησης. Credtis: Nikos Libertas / SOOC

«Δούρειος Ίππος-26»: Στο πεδίο μάχης τα ελληνικά drones και anti-drone

Η άσκηση «Δούρειος Ίππος-26» φέρνει στο πεδίο ελληνικά drones, anti-drone και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή της εγχώριας αμυντικής καινοτομίας.

Σε φάση ωρίμανσης περνά η ελληνική αμυντική καινοτομία. Με το ΕΛΚΑΚ ως συνδετικό κρίκο μεταξύ του εγχώριου οικοσυστήματος και των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι επιχειρησιακές δοκιμές και οι πρώτες συμβάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) των ελληνικών αμυντικών λύσεων είναι πλέον πραγματικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, έντεκα ελληνικές εταιρείες και κοινοπραξίες που επιλέχθηκαν από το ΕΛΚΑΚ έπειτα από αξιολόγηση 25 προτάσεων, συμμετέχουν στην άσκηση «Δούρειος Ίππος-26»

Η άσκηση ξεκίνησε χθες, σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και διεξάγεται υπό τον έλεγχο της ΑΣΔΥΘ με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου και του Ιονίου Πελάγους· στο πλαίσιο της θα δοκιμαστούν οι εγχώριες αμυντικές λύσεις σε ρεαλιστικές επιχειρησιακές συνθήκες.

Η άσκηση «Δούρειος Ίππος-26» και οι ελληνικές αμυντικές λύσεις

Ειδικότερα, επί του πεδίου θα αξιολογηθούν:

  1. περιπλανώμενα πυρομαχικά (γνωστά ως drones καμικάζι), 
  2. πλωτά και υποβρύχια drones (USV και UUV αντίστοιχα) και
  3. επίγεια αντι – drone συστήματα (C-UAS) που προσφέρουν ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ/UAS) καθώς και επιμέρους λύσεις ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπισή τους (ESM, Communication Jammers, GNSS Jammers).

Ακόμα, θα χρησιμοποιηθούν UAV ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition, Reconnaissance). Πρόκειται για ένα drone ειδικά σχεδιασμένο για συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, εντοπισμό στόχων και αναγνώριση στο πεδίο των επιχειρήσεων.

Πρακτικά, οι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν επιχειρησιακά τα συστήματα που αναπτύσσουν σε ρεαλιστικές συνθήκες και ειδικά διαμορφωμένα σενάρια. Από πλευράς τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν μια καθαρή εικόνα για το επίπεδο ωριμότητας των εγχώριων λύσεων και κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στο απαιτητικό και διαρκώς μεταλλασσόμενο πεδίο μάχης.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την πρώτη υλοποίηση του Προγραμματικού Ορίζοντα Συμμετοχής του εγχώριου οικοσυστήματος σε στρατιωτικές ασκήσεις για το 2026, που διαμορφώθηκε από το ΕΛΚΑΚ σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ).

Από τις επιχειρησιακές δοκιμές στις πρώτες συμβάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης

Το μοτίβο ακολουθεί το προηγούμενο της περσινής μεγάλης εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» (26/9-3/10). Στο πλαίσιο της χρησιμοποιήθηκαν τα UCAV κατηγορίας Ι (NATO Class I), τα ελληνικά μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης με μέγιστο βάρος απογείωσης έως τα 150 κιλά. Μετά την θετική επιχειρησιακή τους αξιολόγηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΛΚΑΚ προχώρησε στην ανάθεση των πρώτων συμβάσεων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) τους.

Τα ελληνικής σχεδίασης αμυντικά συστήματα συμμετείχαν και σε δύο ακόμα ασκήσεις.

Στην τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων «Αίσιος Οιωνός» (Νοέμβριος 2025) έλαβαν μέρος 37 ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες. 

Η πρώτη φάση της άσκησης επικεντρώθηκε στην τακτική χρησιμοποίηση των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ) και των αντι-drones. Στη δεύτερη φάση, πραγματοποιήθηκε η προσβολή στόχων με ΣμηΕΑ First Person View (FPV) και άφεση χειροβομβίδων. Το drone τύπου FPV χρησιμοποιείται κατά κόρον στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, διεξήχθη στον Σαρωνικό για πρώτη φορά η ναυτική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «UVEX 1/26». Μεταξύ άλλων συμμετείχαν σε αυτή μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV), επιφανείας (USV) και υποβρύχια (UUV), ανεπτυγμένα από το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν καινοτόμα συστήματα που αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από το ΚΕΤΑΚ του ΓΕΕΘΑ και το 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών του ΓΕΣ (306 ΕΒΤ), όπως η Κινητή Μονάδα Παραγωγής Drone.

Η κινητικότητα καταγράφεται ενώ μόλις τον περασμένο Μάιο το ΕΛΚΑΚ συμπλήρωσε δύο χρόνια από την ίδρυσή του. 

Στο διάστημα αυτό έχει χρηματοδοτήσει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη -και την περαιτέρω βελτίωση- του «Κένταυρου». Το ελληνικό αντι-drone σύστημα δοκιμάστηκε επί του πεδίου στην Ερυθρά Θάλασσα, αναχαιτίζοντας επιτυχώς τα μη επανδρωμένα αεροχήματα των ανταρτών Χούθι και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων χωρών για την απόκτησή του (Κύπρος, Βουλγαρία κλπ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση πυραύλων νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κουβέιτ αποκρούει επίθεση με πυραύλους και drones, σε επιφυλακή οι αρχές

Οι ένοπλες δυνάμεις του Κουβέιτ ανακοίνωσαν πως επιχειρούν να αναχαιτίσουν εχθρικούς πυραύλους και drone, ζητώντας από τον πληθυσμό να υπακούει στις οδηγίες, ενώ κάθε κρότος οφείλεται στις αναχαιτίσεις.
Bayraktar TB2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «άλμα» της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και το χάσμα με την Ελλάδα

Η Τουρκία εξελίχθηκε σε ισχυρή βιομηχανική δύναμη στον τομέα της άμυνας με αιχμή τα drones, ισχυρές εξαγωγές και μαζική παραγωγή όπλων. Μεγάλο το χάσμα με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.