ΓΔ: 1397 0.90% Τζίρος: 69.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:50:33 DATA
huawei trifold
Φωτο: Shutterstock

«Τριπλό» smartphone από τη Huawei με... αστρονομική τιμή 3.000 δολ.

Η κινεζική εταιρεία προσπαθεί να «χτυπήσει» την Apple με μια συσκευή που η οθόνη της φτάνει τις 10,2 ίντσες, αλλά είναι πολύ ακριβή και ενσωματώνει επεξεργαστή που «φορούν» smartphone αξίας 300 δολ.

Τη δική της επικοινωνιακή αντεπίθεση προσπάθησε να κάνει η κινεζική Huawei αμέσως μετά την παρουσίαση του iPhone 16 από την Apple, αποκαλύπτοντας το πρώτο τριπλό κινητό που έχει κατασκευαστεί και σε πλήρη ανάπτυξη διαθέτει τεράστια οθόνη με διαγώνιο 10,2 ιντσών. Όμως, η συσκευή, που προσφέρεται μόνο στην κινεζική αγορά, έχει αδιανόητα υψηλή τιμή, της τάξεως των 3.000 δολαρίων, ενώ ο επεξεργαστής που της δίνει ζωή, αν και προηγμένος για τα δεδομένα της Κίνας, δεν παύει να βρίσκεται πολλές γενιές πίσω από τους κορυφαίους επεξεργαστές της αγοράς, όπως ο A-18 της Apple.

Η Huawei είχε ξεπεράσει ακόμη και τη Samsung στο παρελθόν σε παγκόσμιες πωλήσεις, αλλά από το 2019 βρίσκεται σε δεινή θέση, μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων που την έχουν αποκόψει από τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες για αμερικανικά εξαρτήματα και τεχνολογίες. Για παράδειγμα, απαγορεύεται στην Google να δίνει στην Huawei πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα Android και σε κολοσσούς όπως η Intel και η Qualcom να την τροφοδοτούν με επεξεργαστές.

Έτσι, η Huawei έχει περιοριστεί ουσιαστικά στην αγορά της Κίνας και προσπαθεί να ξεπεράσει τις συνέπειες των κυρώσεων, εγκαθιστώντας στις συσκευές της τους πρώτους επεξεργαστές που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και δημιουργώντας το δικό της λειτουργικό σύστημα, που μέχρι τώρα βασιζόταν στο Android, αλλά πριν το τέλος του έτους έχει ανακοινωθεί ότι θα «απογαλακτιστεί» πλήρως.

Ακόμη και αν η πρόοδος της Κίνας στους επεξεργαστές έχει εκπλήξει τους παρατηρητές της αγοράς, αυτοί δεν παύουν να βρίσκονται πολλές γενιές πίσω από τους σύγχρονους επεξεργαστές. Εξάλλου, το λειτουργικό σύστημα Harmony της Huawei μέχρι στιγμής μπορεί να αντλεί εφαρμογές από το οικοσύστημα της Google, αλλά με πολλή προσπάθεια από την πλευρά των χρηστών, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει όταν χάσει τη «βάση» του στο Android.

Την περασμένη Τρίτη, η Huawei επιχείρησε μια αντεπίθεση στο iPhone 16, παρουσιάζοντας το πρώτο τρίπτυχο τηλέφωνο, που θα διατεθεί μόνο στην αγορά της Κίνας. Θεωρητικά, το πλεονέκτημα της συσκευής είναι η μεγάλη οθόνη της σε πλήρη ανάπτυξη, που όπως προαναφέρθηκε φτάνει τις 10,2 ίντσες. Μέχρι τώρα, έχουν προσφερθεί στην αγορά από την ίδια τη Huawei και αρκετούς ακόμη κατασκευαστές (Samsung, Google, OnePlus, Motorola) δίπτυχα smartphones, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ανάγκη των καταναλωτών για μια τριπλή συσκευή με ακόμη μεγαλύτερη οθόνη.

Από την πλευρά της, η Huawei θέλησε να προβάλει την κατασκευή του πρώτου τριπλού κινητού ως μια μεγάλη τεχνολογική επιτυχία. «Σήμερα σας φέρνουμε ένα προϊόν που όλοι μπορούν να σκεφτούν αλλά δεν μπορούσαν να το φτιάξουν. Η ομάδα μας εργάζεται σκληρά εδώ και πέντε χρόνια και δεν τα παράτησε ποτέ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Huawei, Ρίτσαρντ Γιου, σε μια παρουσίαση της συσκευής με έντονα στοιχεία μίμησης των παρουσιάσεων της Apple.

Σημειώνεται ότι η  κινεζική εταιρεία έχει ήδη foldable smartphone των οποίων οι πωλήσεις στην Κίνα ξεπέρασαν τις αντίστοιχες της Samsung την περασμένη χρονιά, παρότι τεχνολογικά οι συσκευές της Samsung είναι πολύ ανώτερες, κάτι που αποδίδεται από πολλούς στη διάθεση των Κινέζων καταναλωτών να υποστηρίξουν τοπικούς κατασκευαστές.

Πλεονέκτημα του Mate XT όπως ονομάζεται η νέα συσκευή της Huawei, είναι μια προσωρινή αδυναμία της Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Apple χρησιμοποιεί το ChatGPT στο iPhone 16, το οποίο όμως είναι απαγορευμένο από την κινεζικό καθεστώς και έχει υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης ειδικά για την κινεζική αγορά. Η Apple ακόμα δεν έχει ανακοινώσει συνεργάτη ΑΙ στην Κίνα για να τροφοδοτήσει το Apple Intelligence στην κινεζική γλώσσα, κάτι που αναμένεται την επόμενη χρονιά.

Αντίθετα, το Mate XT ενσωματώνει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην κινεζική γλώσσα και έχει, σε αυτόν τον τομέα, το πλεονέκτημα για την αγορά της Κίνας.  Διαθέτει, όπως ανακοινώθηκε, έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης με λειτουργίες περίληψης, μετάφρασης και επεξεργασίας κειμένου, καθώς και λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας με ενισχυμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως η περικοπή ανεπιθύμητων τμημάτων των φωτογραφιών.

Κατά τα άλλα, το Mate XT πάσχει στον επεξεργαστή, τουλάχιστον σε σχέση με τα τελευταία smartphones της παγκόσμιας αγοράς. Φοράει» τον κινεζικό επεξεργαστή Kirin 9010, που κατασκευάζεται από την SMIC. Για τα τεχνολογικό δεδομένα της Κίνας, ο επεξεργαστής είναι ένα θαύμα, αλλά για την παγκόσμια αγορά βρίσκεται πολλές γενιές πίσω. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδόσεις του Kirin 9010 είναι συγκρίσιμες με του επεξεργαστή Dimensity 8200 της MediaTek, ο οποίος είναι εγκατεστημένος σε συσκευές των 300 δολαρίων, ενώ το Mate XT πρέπει να... χρυσοπληρωθεί με 3.000 δολ. Σε συγκρίσεις εξειδικευμένων site, η βαθμολογία που πήρε το A-18 της Apple ήταν υπερδιπλάσια της αντίστοιχης του Kirin 9010.

Η συσκευή στηρίζεται στο λειτουργικό σύστημα Harmony της Huawei, στην έκδοση 4.2, την τελευταία που βασίζεται στο Android (έχει τον πυρήνα του Android 12), κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να «σηκώσει» εφαρμογές Android. Βεβαίως, ο χρήστης δεν έχει εξαρχής πρόσβαση στο οικοσύστημα του Android και χρειάζεται αρκετή τεχνική επάρκεια για να φορτώσει τις υπηρεσίες και εφαρμογές της Google.

Οι πρώτες πληροφορίες αμέσως μετά την παρουσίαση του νέου, τριπλού smartphone ανέφεραν έναν εντυπωσιακό αριθμό προ-παραγγελιών, που πλησίαζαν τα 5 εκατομμύρια. Αναλυτές επισημαίνουν, όμως, ότι αυτές οι προπαραγγελίες στη Huawei δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι θα μετουσιωθούν και σε αγορές, αφού γίνονται μόνο για να «πάρει σειρά» ένας καταναλωτής, χωρίς να πληρώνει για τη συσκευή.

Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο το τριπλό smartphone μπορεί να «περπατήσει» ακόμη και στην κινεζική αγορά, σε μια περίοδο ανησυχητικής επιβράδυνσης της οικονομίας και με μια τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 2.800 και 3.300 δολ., δηλαδή υπερδιπλάσια της τιμής του i-Phone 16. Ακόμη και οι Κινέζοι καταναλωτές που θα νιώσουν υπερήφανοι για το σχεδιαστικό επίτευγμα του τρίπτυχου smartphone και θα θελήσουν να υποστηρίξουν την εθνική τους εταιρεία, είναι πολύ αμφίβολο αν θα πληρώσουν τελικά αυτή την αστρονομική τιμή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Επιστρέφει με σταθερή άνοδο στα προ πανδημίας επίπεδα η αγορά tablet

Οι ανανεώσεις των προϊόντων και οι αναπληρώσεις των στοκ οδήγησαν την ανοδική πορεία του δευτέρου τριμήνου. Διατηρεί με ευκολία την πρωτοκαθεδρία η Apple, ενώ ανεβαίνουν δυναμικά οι κινεζικές Huawei και Xiaomi.
texnologia-efarmoges-smartphones
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ώθηση στις πωλήσεις «έξυπνων» κινητών δίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για τα smartphone. Διατηρεί την ανοδική της θέση η Samsung, ανεβαίνουν οι κινεζικές Xiaomi και vivo. Περισσότερα χρήματα ξοδεύουν οι καταναλωτές για κινητά.