ΓΔ: 1383.99 -0.61% Τζίρος: 19.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:42:32 DATA
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
Φωτο: Shutterstock

Εντοπίζουν τεράστια κοιτάσματα μετάλλων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η πράσινη μετάβαση απαιτεί νέα κοιτάσματα μετάλλων στρατηγικής σημασίας, όπως το νικέλιο και ο χαλκός. Με την τεχνητή νοημοσύνη οι ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων επιταχύνονται δραστικά, όπως τονίζει η ING.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διευρύνει σχεδόν καθημερινά τα πεδία χρήσης της και πλέον μπορεί να αποτελέσει τη λύση για μία πιο ομαλή μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως σημειώνει σε έκθεσή της η ING. Ήδη χρησιμοποιείται στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας, ο οποίος αποτελεί κλειδί για τη στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας και στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν τις προμήθειες κρίσιμων πρώτων υλών. 

Τα μέταλλα είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα μέρη της ενεργειακής μετάβασης. Η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες κρίσιμων πρώτων υλών, από το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση των μπαταριών των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), μέχρι τον χαλκό και το αλουμίνιο που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Για να παραμείνει ο κόσμος σε σταθερή πορεία για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών ρύπων, οι ετήσιες προμήθειες νικελίου πρέπει να αυξηθούν από περίπου 3,4 εκατομμύρια τόνους που είναι σήμερα σε 5 εκατομμύρια τόνους το 2030, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ). Οι προμήθειες χαλκού πρέπει να αυξηθούν από 25 εκατομμύρια τόνους σε 35 εκατομμύρια τόνους. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η αποθήκευση μπαταριών είναι οι κύριοι παράγοντες αύξησης της ζήτησης, αλλά υπάρχει επίσης σημαντική συμβολή από την ηλεκτροπαραγωγή χαμηλών εκπομπών και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Το κόστος και η ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των κρίσιμων προμηθειών πρώτων υλών. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν τώρα να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους, αλλά αυτός είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος σε μικρό αριθμό χωρών.

Πιθανόν να υπάρχουν αρκετά ορυκτά και μέταλλα στον φλοιό της γης για να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Ωστόσο, η εξερεύνηση και η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων είναι πολύ δύσκολη και δαπανηρή. Χρειάζονται κατά μέσο όρο πάνω από 16 χρόνια για την ανάπτυξη έργων από την ανακάλυψη έως την πρώτη παραγωγή, ανάλογα με το ορυκτό, την τοποθεσία και τον τύπο του ορυχείου. Χρειάζονται περισσότερα από 12 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες εξερεύνησης και σκοπιμότητας και τέσσερα έως πέντε χρόνια για τη φάση κατασκευής, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Μια από τις σημαντικότερες χρήσεις της ΤΝ στη μεταλλευτική βιομηχανία έγκειται στη διαδικασία ανακάλυψης.

Τα ορυχεία χαλκού που λειτουργούν σήμερα πλησιάζουν στην κορύφωσή τους λόγω της μείωσης της περιεκτικότητας του μεταλλεύματος και της εξάντλησης των αποθεμάτων. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, το Escondida στη Χιλή, έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή του και η παραγωγή του το 2025 αναμένεται να είναι τουλάχιστον 5% χαμηλότερη από τη σημερινή.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες εξόρυξης αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κοινωνικό και περιβαλλοντικό έλεγχο. Πιο πρόσφατα, στον Παναμά, το ορυχείο First Quantum πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα και αναγκάστηκε να διακόψει τη δραστηριότητά του. Το ορυχείο χαλκού Cobre Panama είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές χαλκού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 1% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού. Στο Περού, οι διαμαρτυρίες απειλούν επίσης να πλήξουν τις προοπτικές προσφοράς χαλκού. Τα μεταλλευτικά έργα στο Περού αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό την αντίδραση των κοινοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα που ανησυχούν για πιθανές ζημιές στο περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.

Η παγκόσμια εξόρυξη χαλκού αναμένεται να μειωθεί από 25 εκατομμύρια τόνους το 2022 σε 22 εκατομμύρια τόνους το 2050, σύμφωνα με το BNEF, εάν τα τρέχοντα αποθέματα δεν αντικατασταθούν με νέες γεωλογικές ανακαλύψεις και έργα. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η παραγωγή χαλκού θα κορυφωθεί το 2029 και θα αρχίσει να μειώνεται καθώς τα ορυχεία αρχίζουν να φτάνουν στο τέλος της ζωής τους, εκτιμά το BNEF.

Εάν δεν υπάρξουν νέες ανακαλύψεις χαλκού, η αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη έλλειψη. Με τη σειρά του, αυτό θα οδηγούσε σε αυξημένες τιμές χαλκού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γεγονός που τελικά θα οδηγούσε σε επιβράδυνση της υιοθέτησης τεχνολογιών πράσινης ενέργειας λόγω υψηλότερου κόστους και έλλειψης κρίσιμων πρώτων υλών.

Ο χαλκός χρησιμοποιείται παντού, από τις ανεμογεννήτριες και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο χαλκός αποτελεί βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στον ηλεκτροκινητήρα, τις μπαταρίες και τις καλωδιώσεις, καθώς και στους σταθμούς φόρτισης. Επίσης, δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη χρήση χαλκού στα EV ή στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τις εταιρείες εξόρυξης να υιοθετήσουν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε αναζήτηση του μετάλλου. Η KoBold Metals, μια νεοσύστατη μεταλλευτική εταιρεία που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για την εξερεύνηση των απαραίτητων μετάλλων για την ενεργειακή μετάβαση, ανακάλυψε νωρίτερα φέτος ένα τεράστιο κοίτασμα χαλκού στη Ζάμπια - το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει βρεθεί στην αφρικανική χώρα εδώ και έναν αιώνα. Αυτό το κοίτασμα και μόνο μπορεί να παρέχει αρκετό χαλκό για πάνω από 100 εκατομμύρια EVs. Ιστορικά, περισσότερο από το 99% των έργων εξερεύνησης αποτυγχάνουν να μετατραπούν σε πραγματικά ορυχεία, σύμφωνα με την KoBold. Σε αυτό το σημείο έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στη Νότια Αμερική, μια άλλη εταιρεία εξερεύνησης ορυχείων με Τεχνητή Νοημοσύνη, η VerAi με έδρα τη Βοστώνη, έχει εντοπίσει μετάλλευμα που περιέχει χαλκό, χρυσό και ασήμι στη Χιλή και το Περού. Η VerAi έχει εκπαιδεύσει τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης της να αναζητούν ορυκτά όπως λίθιο, κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, χρυσό, ασήμι και μολυβδαίνιο. 

Εν τω μεταξύ, η χιλιανή μεταλλευτική εταιρεία χαλκού Codelco χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αυξήσει τους όγκους στα ορυχεία της που είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στον κόσμο. Η εξόρυξη περιεχομένου μετάλλων από μεταλλεύματα χαμηλότερης ποιότητας απαιτεί περισσότερη ενέργεια, ασκώντας ανοδική πίεση στο κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας και στις εκπομπές CO2.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μένει καχεκτική η τεχνολογία στην ΕΕ, τι προτείνει ο Μάριο Ντράγκι

Δεν υπάρχει εταιρεία της ΕΕ με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. ευρώ που να έχει συσταθεί από το μηδέν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Οι έξι εταιρείες των ΗΠΑ με αποτίμηση άνω του ενός τρισ. δημιουργήθηκαν ακριβώς αυτήν την περίοδο.
Texniti-Noimosynh
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Γιατί «φρενάρουν» η Apple και η Meta τη διάθεση νέων προϊόντων στην ΕΕ

Χωρίς τις προηγμένες λειτουργίες AI το νέο iPhone στην ευρωπαϊκή αγορά. Αντίστοιχη κίνηση και από τη Meta. Το θεσμικό πλαίσιο των Βρυξελλών ανησυχεί τους αμερικανικούς κολοσσούς της τεχνολογίας.
Texniti-Noimosynh
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Συναγερμός για την περιβαλλοντική απειλή που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη

Κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Google και η Microsoft βλέπουν να εκτροχιάζονται τα προγράμματά τους για ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αυξάνει συνεχώς τις ενεργειακές απαιτήσεις.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Εφαρμογές συντροφιάς για... όλα τα γούστα έφερε η Τεχνητή Νοημοσύνη

Χρήστες λένε ότι έχουν αναπτύξει συναισθηματική σύνδεση με τις εφαρμογές και τις χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τη μοναξιά, να λάβουν παρηγοριά ή να πειραματιστούν με σεξουαλικές φαντασιώσεις.